LIVE Ludovic Orban: Stocurile de echipamente medicale erau zero când am preluat guvernarea/Toate cantitățile de echipamente medicale care ne sosesc sunt distribuite cu celeritate
Ludovic Orban: Stocurile de echipamente medicale erau zero când am preluat guvernarea/Toate cantitățile de echipamente medicale care ne sosesc sunt distribuite cu celeritate către cei implicați în bătălia în prima linie contra acestui virus.
Premierul Ludovic Orban face declarații în cadrul unui interviu în direct la Realitatea Plus:
- Instituțiile publice să primească cereri și solicitări pe cale electronică și să răspundă la fel, pentru a limita interacțiunea umană. Vom pune la dispoziție și aplicații.
- S-au adoptat două hotărâri inițiate de Ministerul Sănătății care fac multe simplificări, prorogări de termene, care permit finanțarea mai bună, mai rapidă a spitalelor (…). Am adoptat o HG prin care am majorat cu 2000 de posturi organigramele de DSP-uri și servicii de ambulanță.
- Am adoptat forma finală de OUG prin care toate categoriile de clienți ai băncilor au dreptul să beneficieze de suspendarea plății ratelor, am anulat ”dobânda la dobândă” a creditelor, am introdus terenul de 45 de zile la care poate fi depusă cererea, am permis să beneficieze de această suspendare și persoanele cu restanțe la credite, condiția fiind ca până la data depunerii cererii să aibă ratele la zi. E o măsură importantă, fără precedent. Sistemul bancar poate nu aplaudă măsura, dar este bună.
Despre criza sanitară:
(Ce înseamnă intrarea în Scenariul 4?):
- A fost o împărțire în funcție de numărul de cazuri. Scenariul 4 implică o serie de măsuri pe care le-am și adoptat, de fapt, înainte. Spre exemplu, limitarea internărilor, deja există un ordin emis de secretarul de stat Raed Arafat, care este și comandantul acțiunii.
- Sunt pregătite să primească pacienți spitalele din linia a doua. În primă fază, pacienții infectați au fost tratați la spitale de boli infecțioase, în faza a doua urmează spitalele județene sau cele din linia a doua, cum ar fi Spitalul Coletina în București.
- Cazurile mai puțin grave urmează să nu fie tratate în spital dacă există riscul de atingere a numărului maxim de locuri din spitale.
- În Spania astăzi sunt 85.000 de persoane diagnosticate, în Germania 64.000 de persoane. În România, la ora 14:00, erau diagnosticate pozitiv 1952 de persoane.
- Noi am pornit de la o capacitate redusă de diagnosticare pe care am mărit-o gradual (…) Continuăm sistematic să creștem capacitatea de diagnosticare (…) Am diagnostic într-un ritm în care orice persoană a avut nevoie de diagnosticare s-a întâmplat într-o zi, două.
(Despre criza medicilor și echipamentele medicale insuficiente)
- România trebuia să aibă stocuri prin care să permită aprovizionarea cu echipamente medicale. Stocurile erau zero când am preluat guvernarea. În 4 februarie, când nu aveam niciun caz, am adoptat o OUG prin care am demarat procedurile de achiziții. Din păcate momentul în care am demarat această procedură a fost un moment în care cererea a explodat, iar capacitatea de producție a fost insuficiente. A trebuit să intervenim politic, diplomatic, pentru a obține asigurarea acestor stocuri.
Mesaj către medici
- Toate cantitățile de echipamente medicale care ne sosesc sunt distribuite cu celeritate către cei implicați în bătălia în prima linie contra acestui virus.
- Repartizarea echipamentelor, materialelor se face cu prioritate către persoanele care urmează să trateze persoanele infectate cu coronavirus.
- Tot ce primim se distribuie cu celeritate.
Despre investiții și primării:
- Nu vom opri investițiile din județe, ci dimpotrivă, încercăm să suplimentăm investițiile.
- Avem în dezbatere un proiect prin care să decontăm cheltuielile efectuate de primării pentru asistența persoanelor vulnerabile sau aflate în izolare, în cadrul unei limite.
- Încercăm să accesăm resurse de la nivel european pentru a acorda ajutor pe produse de igienă personală.
- Încercăm să găsim resurse pentru dezvoltarea asistenței sociale, de până la 1000 de asistenți.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea