LIVE Jurnal de război/Serviciile de informații americane susțin că armata rusă ar fi primit ordinul de a invada Ucraina pe scară largă
Prima jumătate a zile de duminică a venit cu „recomandarea puternică” către cetățenii români de a evita orice deplasare în Ucraina și de a părăsi „cât mai curând” teritoriul țării vecine.
De asemenea, tot duminică, Belarus a anunţat duminică că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul său, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină.
Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie.
Totodată, serviciile americane ar fi obținut informații potrivit cărora armata rusă a primit ordine pentru efectuarea unui atac pe scară largă asupra Ucrianei, relatează The Washington Post .
Ziua de sâmbătă a fost dominată de Conferința de la Munchen, unde liderii țărilor occidentale au anunțat că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, sâmbătă, la Vilnius (Lituania) că este evident că Rusia a luat o decizie și că se așează către pozițiile potrivite pentru a declanșa un atac asupra Ucrainei, transmite CNN.
Pe de altă parte, NATO a anunțat că-și închide biroul de la Kiev, iar armata Ucrainei a anunțat primii soldați morți în estul țării. De cealaltă parte, regiunea rusă Rostov, la graniță cu Ucraina, a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.
Evoluția principalelor evenimente LIVETEXT pe Comisarul.ro
18.05: Deși Macron și Putin au fost de acord cu privire la necesitatea intensificării eforturilor diplomatice, cei doi lideri nu au fost de acord cu privire la cine este responsabil pentru tensiunile din estul Ucrainei, a declarat un consilier prezidențial francez.
Macron a dat vina pe separatiștii ruși și pe Putin pe Ucraina, a spus oficialul francez.
18.00: Emmanuel Macron va vorbi „în următoarele ore” cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele SUA Joe Biden pe tema crizei dintre Rusia și Ucraina, a anunțat duminică Elysée, în urma unei conversații telefonice cu Vladimir Putin. (AFP)
Președintele francez ar putea vorbi, de asemenea, cu premierul britanic Boris Johnson și cu premierul italian Mario Draghi, precum și cu „alți parteneri apropiați”, a adăugat președinția, după ce a spus că șefii de stat ai Rusiei și Franței sunt de acord să „intensifice eforturile diplomatice” pentru menținerea păcii.
17.35: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său francez Jean-Yves Le Drian vor discuta luni telefonic, după ce Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre necesitatea intensificării căutării de soluții diplomatice la escaladarea crizei din estul Ucrainei, a anunțat duminică agenția de presă TASS, citându-l de ministerul rus de externe.
16.40:Macron și Putin sunt de acord să încerce să ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei (AFP). Cu toate acestea, Putin cere ca NATO și Washington „să ia în serios” cererile de securitate ale Rusiei.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au discutat duminică într-un apel telefonic despre necesitatea intensificării căutării de soluții diplomatice la escaladarea crizei din estul Ucrainei, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.
16.30: Blinken spune că toate semnele sugerează că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina, relatează Reuters. Totodată, secretarul american al SUA a spus că diplomația este posibilă „până când tancurile sunt efectiv în mișcare”, iar Biden este gata să-l întâlnească pe Putin „oricand, indiferent de format”, potrivit AFP.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, inclusiv anunțul extinderii exercițiilor militare de către Rusia și Belarus, sugerează că suntem în pragul unei invazii rusești în Ucraina, relatează Reuters.
Vorbind la emisiunea State of the Union de la postul CNN, Blinken a adăugat însă că Statele Unite s-au angajat până în ultimul moment să folosească orice ocazie pentru a vedea dacă diplomația îl poate descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să continue o invazie.
15.40: Polonia, care deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat duminică că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al grupului privind Ucraina, scrie Reuters.
Ucraina a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, potrivit unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinski, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.
15.35: Președintele Volodimir Zelenski face apel la încetarea imediată a focului.
15.25: Agenția rusă de știri Ria arată imagini de la un punct de mobilizare dintr-un teritoriu separatist din estul Ucrainei.
15.00 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că a venit timpul ca Occidentul să implementeze măcar o parte din sancţiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei, relatează duminică Reuters."Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfăşoară evenimentele", a spus Kuleba.
14.55: Președintele francez Emmanuel Macron vorbește duminică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce a discutat cu Vladimir Putin, a anunțat Elysee, relatează AFP.
"Convorbirea telefonică cu președintele Putin a durat o oră și 45 de minute. Președintele Republicii discută în prezent telefonic cu președintele Zelensky", a indicat președinția franceză.
14.29 Avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax, preluată de Reuters.
13.49 ”Credem că Putin a decis deja (invadarea Ucrainei - n.red). Punct”, a declarat vicepreședintele SUA Kamala Harris într-o conferință de presă susținută duminică în marja summitului pentru securitate de la Munchen.
13.35 Olanda își mută ambasada de la Kiev la Liov, a anunțat cu puțin timp în urmă ministerul afacerilor externe citat de Guardian.
“Din motive de securitate, am decis astăzi să mutăm activitățile ambasadei la Liov”, anunță ministerul printr-o declarație de presă publicată pe site-ul oficial al instituției.
Marea Britanie și SUA au decis deja acest lucru în urmă cu ceva timp în urmă.
De asemenea, cetățenii olandezi sunt sfătuiți să plece cât mai repede din Ucraina.
13.24 Convorbirea telefonică dintre preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin a început, transmite Palatul Elysee.
"Discuţia cu preşedintele Putin a început aşa cum era prevăzut la ora 11 (ora Parisului)", a anunţat preşedinţia franceză.
După întâlnirea lor de la 7 februarie de la Moscova, această discuţie între liderii francez şi rus reprezintă "ultimele eforturi posibile şi necesare pentru a evita un conflict major în Ucraina", a subliniat Palatul Elysee.
13.14 Cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească Ucraina cât mai repede posibil sau să evite deplasarea în această țară.
12.12 Ministrul bielorus al apărării acuză o intensificare a activităților militare de la granița cu Ucraina, adăugând că exercițiile militare comune cu trupele rusești vor continua. (Reuters). Trupele rusești vor rămâne pe termen nedeterminat pe teritoriul fostei republici sovietice.
De altfel, peste 30.000 de soldați ruși au fost mobilizați în Belarus pentru exerciții militare care urmau să se încheie duminică, însă aceștia vor rămâne pe poziții după ce liderul Aleksander Lukașenko a mers la Moscova unde a avut noi discuții cu Vladimir Putin și a participat sâmbătă la simularea unui atac nuclear în cadrul antrenamentelor militare supervizate chiar de președintele rus.
11.42 Corespondeții The Guardian au viziat locurile unde sunt cazați cei evacuați din regiunile separatiste din estul Ucarinei, fiind vorba despre acelaeși facilități folosite la invazia Georgiei în 2008 și anexarea Crimeei în 2014.
Majoritatea au fost cazați în urmă cu două zile și spun că au văzut o intensificare a luptelor în zonă. Condițiile de cazare sunt ”spartane”, dar acceptabile. Poliția i-a evacuat pe reporteri.
11.26 Evaluările serviciilor secrete americane și britanice în ce privește Ucraina nu sunt de încredere având în vedere ”gravele greșeli” pe care le-au făcut cu ocazia invaziei Irakului, a declarat duminică, potrivit Reuters, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU.
”Nu avem încredere în serviciile secrete americane și britanice, ne-au dezamăgit în trecut, au dezamăgit întreaga lume de mai multe ori, dacă e să ne gândim doar la informațiile privind armele de distrugere în masă ale Irakului”, a declarat Dmitri Polianski pentru Sky.
Afirmațiile vin în contextul în care premierul Boris Johnson a reluat acuzațiile privind invadarea Ucrainei de către trupele rusești care ar viza chiar Kievul, invocând informațiile serviciilor secrete americane confirmate duminică și de cele britanice.
11.11 Presa rusă a confirmat moartea a doi soldați ucraineni în regiunile din estul țării, susținând că cei doi erau parte a unui ”grup de sabotori” care ar fi pus la cale ”atacuri teroriste” împotriva unor conducte de gaze și stații electrice din regiunea Donețk, amintește The Guardian. Agenția de presă RIA Novosti citează o declarație a ministerului securității de stat din autoproclamata republică.
10.50 Au fost auzite explozii în centrul orașului Donețk din regiunea controlată de separatișii proruși, transmite Reuters.
Mai multe explozii au putut fi auzite duminică în orașul controlat de rebeli, iar oamenii au fost avertizați să fie precauți. Încă nu sunt cunoscute cauzele exploziilor.
09.46 ”Putin nu se va opri la Ucraina”, a declarat șefa diplomației de la Londra Liz Truss, adăugând că acesta dorește refacerea URSS.
Truss, care a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, a spus că aliații trebuie să se pregătească pentru cel mai sumbru scenariu, subliniind că Rusia nu a demonstrat că ia în serios dialogul diplomatic (Truss a fost pusă într-o lumină extrem de proastă la Moscova, după discuțiile cu omologul Serghei Lavrov -n.red).
”Este cel mai periculos moment pentu securitatea Europei din anii 40”, a declarat ministrul britanic de externe citat de The Guardian.
09.32 În noaptea de 19 spre 20 februarie, ocupanții au plimbat o cantitate mare de echipament militar pe străzile din Donețk. Puteau fi observate tancuri cu muniție și obuziere autopropulsate „Gvozdika”. Localnicii care nu au evacuat Donețkul au început să lipească autocolante pe mașini cu inscripția „Donețk. Rămân ca să trăiesc”.
09.18 Ucraina a suspendat duminică toate operațiunile la unul dintre cele 7 puncte de control din regiunea estică Donbas, din cauza intensificării bombardamentelor, a anunțat armata ucraineană citată de Reuters
Dovezile sugerează că Rusia pregătește ”cel mai mare război în Europa de la 1945”, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.
El a adăugat că ”toate semnele indică faptul că, într-un anumit fel, planul a fost deja demarat”.
Boris Johnson a invocat datele serviciilor de informații care arată că Rusia ar intenționa să invadeze Ucraina, fiind vizată inclusiv capitala Kiev.
”Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș de vieți oamenești pe care l-ar avea o astfel de acțiune”, a mai avertizat Boris Johnson.
Boris Johnson a făcut trimitere la discuțiile cu președintele american Joe Biden care le-a transmis liderilor aliați că datele de intelligence arată că trupele rusești vor să încercuiască Kievul, ceea ce înseamnă că nu aveam de-a face cu o nouă invazie la granița de est a Ucrainei, ci cu o incursiune de proporții, armata rusească urmând să pătrundă atât dinspre est, pe la Donbas, cât și pe la granița cu Belarus.
De altfel, peste 30.000 de soldați ruși au fost mobilizați în Belarus pentru exerciții militare care urmau să se încheie duminică, însă aceștia vor rămâne pe poziții după ce liderul Aleksander Lukașenko a mers la Moscova unde a avut noi discuții cu Vladimir Putin și a participat sâmbătă la simularea unui atac nuclear în cadrul antrenamentelor militare supervizate chiar de președintele rus.