LIVE Donald Trump este oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite!

LIVE Donald Trump este oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite!

Donald Trump a depus luni jurământul pentru a deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, un moment așteptat cu înfrigurare de aliați și inamici politici, cetățeni americani sau ai lumii largi, state partenere sau adversari geopolitici, scriu Reuters și BBC. Noul președinte a pregătit deja mai multe decizii pentru prima zi, inclusiv declararea stării de urgență la frontieră și în sistemul energetic național.

Evenimentele din ziua învestirii președintelui SUA:

19:38

„Două genuri: masculin și feminin”

Trump a anunțat măsuri de desființare a inițiativelor DEI (diversitate, echitate, incluziune) în guvernul federal și, de asemenea, împotriva „cenzurii”.

„După ani și ani de eforturi federale ilegale și neconstituționale de a restricționa libera exprimare, voi semna, de asemenea, un ordin executiv pentru a opri imediat toată cenzura guvernamentală și a readuce libertatea de exprimare în America”, a spus el.

„În această săptămână, voi pune capăt, de asemenea, politicii guvernului de a încerca să ingineria socială rasă și de gen în fiecare aspect al vieții publice și private. Vom forja o societate care nu ține cont de culoare și care se bazează pe merit”, a spus el.

A subliniat de asemenea că guvernul va recunoaște oficial doar două genuri.

„Începând de astăzi, politica oficială a guvernului Statelor Unite va fi aceea că există doar două genuri, masculin și feminin”, a spus președintele.

19:34

„Luăm canalul Panama înapoi!”

„Ne vom măsura succesul nu numai prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”, a spus Donald Trump.

El și-a asumat apoi meritul pentru eliberarea ostaticilor israelieni, lucru făcut împreună cu administrația Biden.

În vreme ce a promis că nu va intra în războaie, Trump a anunțat că SUA vor lua înapoi canalul Panama.

Nu a spus cum va face asta, dar a criticat guvernul panamez pentru felul în care administrează canalul și a menționat în mod critic faptul că China folosește această cale navigabilă.

„Navele americane sunt serios suprataxate și nu sunt tratate corect în niciun fel, sub nicio formă, inclusiv Marina Statelor Unite și, mai presus de toate, China operează Canalul Panama, iar noi nu i l-am dat Chinei. L-am dat Panama, și îl luăm înapoi”, a spus Trump.

19:29

Decizii împotriva migrației

Trump a declarat că va semna o serie de ordine executive care vor impune politici anti-migrație stricte în întreaga țară și care, cu siguranță, vor genera contestații juridice:

„Voi semna o serie de ordine executive istorice. Cu aceste acțiuni, vom începe restaurarea completă a Americii și revoluția bunului simț. Este vorba despre bun simț”, a spus el.

„În primul rând, voi declara o urgență națională la granița noastră sudică. Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat și vom începe procesul de returnare a milioane și milioane de străini infractori înapoi în locurile din care au venit. Vom reinstaura politica mea „rămâneți în Mexic””, a adăugat președintele.

„Voi pune capăt practicii de capturare și eliberare și voi trimite trupe la frontiera de sud pentru a respinge invazia dezastruoasă a țării noastre”, a mai spus el.

„În conformitate cu ordinele pe care le-am semnat astăzi, vom desemna, de asemenea, cartelurile drept organizații teroriste străine și, invocând Actul privind dușmanii străini din 1798, voi solicita guvernului nostru să utilizeze întreaga și imensa putere a forțelor de ordine federale și de stat pentru a elimina prezența tuturor bandelor și rețelelor criminale străine care aduc infracțiuni devastatoare pe teritoriul SUA, inclusiv în orașele noastre și în centrele urbane”, a continuat Trump.

19:27

Critici pentru administrația Biden

Trump l-a atacat pe Joe Biden, aflat în sală, pentru că nu a reușit să gestioneze securitatea frontierelor și alte crize care au avut loc în timpul mandatului său.

„Avem acum un guvern care nu poate gestiona nici măcar o simplă criză acasă, în timp ce în același timp se împiedică într-o listă lungă de evenimente catastrofale în străinătate. Nu reușește să ne protejeze magnificii cetățeni americani care respectă legea, dar oferă sanctuar și protecție criminalilor periculoși, mulți din închisori și instituții mintale care au intrat ilegal în țara noastră din întreaga lume”, a spus Trump.

„Avem un guvern care a acordat fonduri nelimitate pentru apărarea frontierelor străine, dar refuză să apere frontierele americane sau, mai important, propriul său popor”, a mai spus el.

El a încercat apoi să dea vina pe predecesorul său democrat pentru diferitele dezastre naturale care au avut loc în ultimele luni.

„Țara noastră nu mai poate furniza servicii de bază în situații de urgență, după cum au arătat recent oamenii minunați din Carolina de Nord, care au fost tratați atât de rău, și alte state care încă suferă din cauza unui uragan care a avut loc cu multe luni în urmă”, a spus Trump.

„Sau, mai recent, Los Angeles, unde vedem cum incendiile de acum câteva săptămâni continuă să ardă în mod tragic, fără nici măcar un semn de apărare. Incendiile fac ravagii prin case și comunități, afectând chiar unele dintre cele mai bogate și mai puternice persoane din țara noastră, dintre care unele se află chiar acum aici. Ei nu mai au o casă”, a adăugat el.

19:19

Trump a trecut rapid la nemulțumiri, promițând să pună capăt politizării departamentului de justiție.

„Suveranitatea noastră va fi recucerită, siguranța noastră va fi restaurată. Balanța justiției va fi reechilibrată”, a spus Trump.

19:11

„Epoca de aur a Americii începe acum”, a promis Trump, în debutul discursului inaugural.

Președintele a asigurat, încă o dată, că va pune „America pe primul loc”.

„De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi”, a spus el.

19:03

Trump a redevenit președinte

Donald Trump a depus jurământul: „Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.

El a devenit al 47-lea președinte al SUA.

19:00

Noul vicepreședinte al SUA, JD Vance, a depus jurământul.

18:43

Donald Trump a ajuns în Rotonda Capitoliului, în aplauzele alianței, pentru a depune jurământul.

„USA, USA!”, strigă mulțimea.

18:15

Foștii președinți George W Bush, Bill Clinton și Barack Obama au ajuns în Rotonda Capitoliului. Bush a fost însoțit de soția sa, Laura Bush, iar Clinton de Hillary Clinton, însă Obama a sosit singur.

18:13

În urmă cu patru ani, ofițerul Daniel Hodges a apărat Capitoliul de o mulțime pro-Trump și a sfârșit prin a fi prins de protestatarii violenți într-o ușă a clădirii, una dintre cele mai dureroase imagini ale insurecției de pe 6 ianuarie 2021.

Azi, Hodges este așteptat să fie din nou la datorie – de această dată cu o sarcină diferită: să se asigure că învestirea președintelui ales Donald Trump se desfășoară în siguranță, scrie New York Times.

17:55

Cine asistă la depunerea jurământului

Trump a ajuns alături de Biden la Capitoliu. În Rotonda Capitoliului, unde va depune jurământul, au încăput doar aproximativ 800 de persoane.

Este vorba despre politicieni americani, aliați ai președintelui, megadonatori, miliardari – inclusiv Elon Musk (care va fi și parte a administrației), Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Tim Cook.

Dintre oficialii străini, în sală au putut fi văzuți Giorgia Meloni, prim-ministra Italiei, Javier Milei, președintele Argentinei și Han Zheng, vicepreședintele Chinei.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, președintele Argetinei, Javier Milei, și vicepreședintele Chinei, Han Zheng. FOTO: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

17:55

Trump a ajuns alături de Biden la Capitoliu. În Rotonda Capitoliului au încăput doar aproximativ 600 de persoane, care vor asista personal la depunerea jurământului.

Este vorba despre politicieni americani, aliați ai președintelui, megadonatori, miliardari – inclusiv Elon Musk (care va fi și parte a administrației), Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.

Dintre oficialii străini, în sală au putut fi văzuți Giorgia Meloni, prim-ministra Italiei, Javier Milei, președintele Argentinei și Han Zheng, vicepreședintele Chinei.

17:47

Elon Musk a ajuns în rotonda Capitoliului, unde va asista la depunerea jurământului președintelui ales.

Una dintre primele decizii ale lui Trump va fi înființarea Departamentului pentru eficiență guvernamentală (DOGE), a relatat luni Semafor, citând o fișă informativă, scrie Reuters.

Elon Musk, la Capitoliu, în așteptarea lui Donald Trump. FOTO: Kenny Holston/The New York Times / AFP / Profimedia

17:35

După o scurtă întrevedere la Casa Albă, Donald Trump și Joe Biden au plecat împreună spre Capitoliu, unde președintele ales va depune jurământul.

17:06

Trump și soția sa, Melania, au ajuns la Casa Albă, unde au fost întâmpinați de Joe Biden și soția sa, Jill, care se pregătesc să o părăsească.

Biden a fost întrebat care este mesajul său pentru această zi. „Unul de bucurie”, a răspuns el, potrivit Reuters. Când mașina lui Trump și a Melaniei a sosit ulterior, Biden i-a întâmpinat: „Bine ați venit acasă”.

Mai sunt aproximativ două ore până la depunerea jurământului.

Președintele Joe Biden și soția sa, Jill, îi primesc pe Donald Trump și pe Melania la Casa Albă. FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

16:42

Lista deciziilor președintelui Trump

Iată o listă a unora dintre decretele pregătite de Trump pentru prima zi, potrivit unui oficial al administrației citat de Reuters:

  • Declararea stării de urgență la frontiera cu Mexicul și trimiterea de trupe suplimentare pentru securizarea acesteia.
  • Un ordin prin care va cere armatei să acorde prioritate frontierei și integrității teritoriale a SUA.
  • Măsuri pentru a pune capăt politicii care oferă automat cetățenie imigranților născuți în SUA.
  • Sistarea politicii de azil și închiderea frontierei pentru imigranții care intră ilegal.
  • Reintroducerea politicii „rămâneți în Mexic” și construirea zidului de la frontieră.
  • 10 ordine executive privind frontiera care urmează să fie emise luni.
  • Declararea stării de urgență energetică națională.
  • Semnarea unui memorandum privind inflația care prevede un „răspuns al întregului guvern” la inflație
  • Semnarea unui ordin executiv care spune că politica SUA va recunoaște două sexe: masculin și feminin
  • Înființarea Departamentului pentru eficiență guvernamentală (Doge)
  • Reinstituirea pedepsei cu moartea în domeniul siguranței publice
  • Semnarea unui ordin executiv de încetare a programelor DEI (diversitate, echitate, incluziune) ale guvernului federal
  • Semnarea unei decizii privind încetarea mandatului pentru vehiculele electrice
  • Desemnarea cartelurilor criminale drept organizații teroriste globale

Nu există deocamdată mari surprize, multe dintre deciziile anunțate fiind previzibile cu ceva vreme în urmă.

16:32

Urgență energetică națională

Trump va semna un ordin executiv prin care va declara urgență energetică națională, o decizie menită să „elibereze producția de energie americană accesibilă și de încredere”, a declarat luni un oficial al viitoarei Case Albe, citat de Reuters.

Trump va semna, de asemenea, un ordin executiv axat pe Alaska, a spus oficialul, adăugând că statul este esențial pentru securitatea națională a SUA și ar putea permite exporturile de GNL către alte părți ale Statelor Unite și către aliați.

Oficialul a declarat că nu există o țintă specifică pentru prețul petrolului, adăugând că administrația Trump urmărește să asigure o abundență de energie americană care să permită scăderea prețurilor.

16:22

Deciziile președintelui: stare de urgență la frontieră

Donald Trump va declara luni urgență națională la granița de sud a SUA cu Mexicul și va anunța planurile de a trimite forțe armate suplimentare pentru a ajuta la securizarea frontierei, a declarat un oficial al viitoarei administrații Trump.

Unul dintre primele ordine executive pe care Donald Trump intenționează să le semneze în calitate de președinte va viza înființarea Departamentului pentru eficiență guvernamentală (DOGE), a relatat luni Semafor, citând o fișă informativă, scrie Reuters.

Departamentul care va fi condus de Elon Musk și Vivek Ramaswamy are drept misiune reducerea cheltuielilor bugetare și a birocrației.

16:19

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA Donald Trump pentru preluarea mandatului, cu câteva ore înainte de învestirea acestuia la Washington.

Liderul de la Kremlin a declarat de asemenea că este deschis dialogului cu noua administrație americană cu privire la Ucraina și armele nucleare.

15:55

Deciziile președintelui: taxele vamale

Donald Trump va emite luni o notă prin care va solicita agențiilor guvernamentale să investigheze deficitele comerciale și practicile comerciale neloiale, dar nu va impune noi taxe vamale în prima sa zi în funcție, scrie Wall Street Journal.

Trump a promis în campanie taxe vamale pentru toți partenerii comerciali, de la Canada și Mexic la statele UE, dar nimeni nu știe deocamdată la ce s-ar putea aștepta.

15:53

Deciziile președintelui: securitatea la frontieră

Donald Trump va semna 11 ordine executive legate de securitatea la frontieră, inclusiv unul care autorizează desfășurarea de trupe americane la graniță, a scris luni un reporter Fox News într-o postare pe X.

Un alt ordin va desemna anumite carteluri internaționale și organizații criminale drept grupuri teroriste, în timp ce un altul va ordona Departamentelor Securității Interne și Apărării să finalizeze construcția zidului de la frontieră și să desfășoare personal pentru a controla frontiera, a declarat reporterul, citând detalii din trei dintre ordine pe care Fox le-a obținut.

15:47

Donald Trump a sosit la slujba de la biserica St John din Washington DC.

Donald Trump și soția sa, Melania. FOTO: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

15:44

Viktor Orban: „Și soarele va străluci diferit la Bruxelles“

Președinția lui Donald Trump în Statele Unite va declanșa un nou val de dreapta în Europa, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, lansând ceea ce el a numit o ofensivă pentru a „ocupa” Bruxelles-ul.

„Doar câteva ore și chiar și soarele va străluci diferit la Bruxelles. Un nou președinte în SUA, o mare facțiune de patrioți la Bruxelles, un mare entuziasm”, a declarat Orban înainte de inaugurarea lui Trump, la care nu va participa.

„Așa că marele atac poate începe. Prin asta lansez a doua fază a ofensivei care vizează ocuparea Bruxelles-ului”, a declarat Orban în cadrul unei conferințe, intensificându-și retorica anti-Bruxelles.

15:33

Susținătorii lui Trump stau deja la coadă pentru a intra în Capitol One Arena, unde vor viziona o transmisiune video a ceremoniilor inaugurale.

Susținători ai lui Donald Trump la primele ore ale dimineții în Washington DC. Yomiuri Shimbun / AP / Profimedia

Familia președintelui ales a început între timp să sosească la biserica St John din Washington DC pentru slujba care va avea loc înainte de ceremonii.

15:01

Premierul francez Francois Bayrou a avertizat luni că Franța și Europa vor trebui să se opună lui Donald Trump și politicilor sale, sau să riște să fie „zdrobite”, relatează Reuters.

„SUA au decis să se angajeze într-o formă extrem de dominatoare de politică, prin intermediul dolarului, prin politica sa industrială, prin faptul că pot captura investițiile și cercetarea din lume”, a declarat Bayrou.

„Și dacă nu facem nimic, soarta noastră este foarte simplă – vom fi dominați. Vom fi zdrobiți. Vom fi marginalizați”, a mai spus el.

14:52

Grațieri preventive

Președintele american Joe Biden a emis luni grațieri preventive pentru generalul Mark Milley, doctorul Anthony Fauci și membri ai Comisiei Congresului care a investigat atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, plus martori care au depus mărturie în fața Comisiei.

„Aceștia „nu merită să fie ținta unor puneri sub acuzare nejustificate și motivate politic”, a transmis Biden în ultimele ore ale președinției sale, înainte să predea funcția lui Donald Trump.

Decizia lui Biden vine după ce Donald Trump a avertizat că are o listă de dușmani plină cu cei care i s-au opus din punct de vedere politic sau care au încercat să îl tragă la răspundere pentru încercarea sa de a anula pierderea alegerilor din 2020 și pentru rolul său în luarea cu asalt a Capitoliului Statelor Unite la 6 ianuarie 2021, notează Associated Press.

14:39

Rotonda Capioliului, unde Donald Trump va depune azi jurământul, va fi plină de demnitari, parlamentari și susținători ai viitorului președinte.

Este vorba despre aceeași sală ornamentată, inspirată de Panteonul din Roma, în care președinții și alți demnitari au fost înmormântați și în care au avut loc ceremonii naționale solemne.

Dar acum patru ani, Rotonda a fost scena unuia dintre cele mai sumbre momente din istoria țării, când o mulțime violentă de susținători ai lui Trump a invadat Capitoliul, pe 6 ianuarie 2021, într-o încercare de a împiedica certificarea alegerii lui Joe Biden.

14:30

5 provocări ale României

Doi dintre principalii europarlamentari ai României, cu funcții cheie în legislativul european, vorbesc despre provocările pentru România și despre lucrurile la care trebuie să fie atenți liderii țării, dar și ai Uniunii Europene odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al Parlamentului European (PE) „speră” ca Donald Trump să fie „un președinte benefic pentru lume și pentru România”, însă a enumerat cinci provocări pentru România odată cu învestirea lui Trump de luni. Și Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL și negociator-șef al PE pentru bugetul UE, spune că trebuie să fim atenți la primele ordine executive pe care le va da Trump odată întros la Casa Albă.

Prima provocare a României cu Trump la Casa Albă va fi, crede Victor Negrescu, alocarea unui buget de 5% din PIB pentru apărare „în contextul problemelor bugetare ale României”: „Cum ne asigurăm că o parte semnificativă din aceste fonduri ajung și în economia românească?”, se întreabă vicepreședintele PE.

14:13

„Vietnamul lui Trump”

Donald Trump riscă să fie atras și mai adânc în războiul din Ucraina, așa cum Richard Nixon a fost legat de războiul din Vietnam, a avertizat fostul strateg-șef al lui Trump, Steve Bannon, într-un interviu acordat Politico.

El pledează pentru încetarea ajutorului militar acordat de SUA Kievului, dar spune că se teme că Trump va cădea în capcana întinsă de o alianță a industriei americane de apărare, a europenilor și chiar a unora dintre prietenii lui Bannon.

Printre aceștia, spune el, se numără Keith Kellogg, un general american în retragere, ales de Trump pentru a fi emisar special pentru Ucraina și Rusia.

„Dacă nu suntem atenți, (războiul din Ucraina) se va transforma în Vietnamul lui Trump. Asta i s-a întâmplat lui Richard Nixon. Și acesta (războiul) a fost considerat războiul lui, nu al lui Lyndon Johnson”, a declarat Bannon.

13:32

Trump urmează să fie învestit luni la doar câteva zile după ce a lansat prin una din companiile sale o criptomonedă care a ajuns rapid la o capitalizare de miliarde de dolari și a dat naștere unor controverse legate de un posibil conflict de interese al său.

Agenția Reuters afirmă că mutarea sa i-a luat prin surprindere inclusiv pe unii membri ai comunității crypto. „Deși este tentant să respingem acest lucru ca pe un alt spectacol tipic pentru Trump, lansarea tokenului oficial Trump deschide o cutie a Pandorei cu întrebări etice și legate de reglementare”, a declarat Justin D’Anethan, un analist independent de criptomonede din Hong Kong.

Deși moneda reprezintă o îmbinare a domeniului finanțelor descentralizate (DeFi) cu arena politică, aceasta „estompează liniile dintre guvernare, profit și influență”, a adăugat D’Anethan.

„Ar trebui ca personalitățile publice, în special cele cu o astfel de putere politică, să exercite o asemenea influență pe piețele speculative? Este o întrebare pe care autoritățile de reglementare nu o vor ignora cu ușurință”, a mai spus el.

13:14

Președintele ales va face apel la o „revoluție a bunului simț” în timpul discursului său inaugural, a scris luni Wall Street Journal citând extrase din comentariile sale pregătite.

„Mă întorc la președinție încrezător și optimist că suntem la începutul unei noi ere de succes național. Un val de schimbare străbate țara. Mesajul meu pentru americani astăzi este că e timpul să acționăm din nou cu curajul, vigoarea și vitalitatea celei mai mari civilizații din istorie”, ar urma să spună Trump, potrivit WSJ.

O victorie clară

Acum patru ani, după eșecul în alegeri și insurecția de la Capitoliu, Donald Trump era considerat un învins, unul dintre cei mai antipatizați oameni din SUA, fără vreo șansă reală de a se întoarce vreodată la vârful politicii.

S-a dovedit că toți cei care spuneau asta, criticii săi, dar și aliații și susținătorii ideologici din Partidul Republican sau de la televiziunea Fox News s-au înșelat amarnic.

Trump a câștigat alegerile din 5 noiembrie în fața democratei Kamala Harris adjudecându-și toate statele-cheie și se va baza pe majorități republicane în Camera reprezentanților și Senat.

El își începe astfel cel de-al doilea mandat, reușind una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din istoria Americii.

Ce așteptăm de la această zi?

Ziua învestirii este, prin tradiție, dedicată sărbătorii începerii mandatului, a tranziției de la o administrație la alta. Un președinte părăsește Casa Albă, iar altul se instalează.

Ziua va începe cu o slujbă la biserica St John’s, Lafayette Square, o biserică din Washington DC, urmată de un ceai la Casa Albă.

Spectacolele muzicale și discursurile de deschidere erau programate să înceapă pe scena situată pe peluza de vest a clădirii Capitoliului SUA.

Rămâne de văzut ce mai poate fi salvat însă din acest program. Ceremonia depunerii jurământului a fost mutată în interiorul Rotondei Capitoliului, din cauza frigului, ceea ce dă peste cap întreaga zi.

Oricum, nu vor fi doar ceremonii și petreceri. Trump, un politician atipic, s-a angajat, de asemenea, să semneze în prima sa zi de mandat o serie de ordine executive pe teme care variază de la securitatea frontierelor la producția de petrol și gaze.

Din China până în Orientul Mijlociu și pe frontul din Ucraina, toată lumea așteaptă să vadă care vor fi deciziile noului președinte.

Când are loc ceremonia depunerii jurământului

Partea centrală a ceremoniei este evident rostirea jurământului de învestitură: „Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.

Deși a câștigat alegerile în noiembrie, Trump devine oficial cel de-al 47-lea președinte doar după ce rostește aceste cuvinte.

Vicepreședintele său, J.D. Vance, va depune de asemenea un jurământ înainte de a-și asuma oficial funcția.

Trump va depune jurământul, probabil asistat de președintele Curții Supreme de Justiție a SUA, John Roberts, la ora locală 12.00 (19.00, ora României) în Rotonda Capitoliului.

Rotonda este pregătită ca alternativă pentru fiecare învestire, în caz de vreme nefavorabilă. Jurământul a fost mutat ultima dată în interior în 1985, când preşedintele Ronald Reagan şi-a început al doilea mandat.

Trump va rosti apoi discursul său inaugural.

În interviurile acordate recent, a asigurat că intenționează să transmită un mesaj unificator. Nu a fost cazul în urmă cu opt ani, când a vorbit despre o țară distrusă și despre un „carnagiu american”.

Președintele demisionar, democratul Joe Biden, a declarat că intenționează să participe la ceremonie și să asiste la transferul de putere, o curtoazie pe care Trump nu i-a oferit-o cu patru ani înainte.

Frigul a stricat petrecerea

Comitetul comun al Congresului care administrează ceremonia de depunere a jurământului în incinta Capitoliului anunțase că a oferit peste 220.000 de bilete pentru eveniment. Greu de crezut că toți aceștia vor mai ajunge la eveniment.

Poliţia Capitoliului SUA a declarat că zonele exterioare, cu bilete, de la Capitoliu, vor fi închise „din cauza vremii extrem de reci” – aproximativ -6 grade Celsius.

Publicul va putea urmări ceremonia și parada prezidențială care urmează tot în interior, în Capital One Arena, care are o capacitate de doar 20.000 de locuri.

Trump a anunțat că se va alătura mulțimii în Capital One Arena după jurământ.

La ceremonie erau invitați numeroși senatori și membri ai Camerei Reprezentanților din SUA, precum și invitați ai viitoarei administrații.

După Trump, Vance și familiile lor, următorii cei mai importanți participanți sunt președintele și vicepreședintele demisionar. Asta înseamnă că la eveniment va fi și Kamala Harris – care a pierdut alegerile din noiembrie în fața lui Trump.

Foștii președinți și primele doamne sunt adesea pe lista invitaților, dar de notat că fosta primă doamnă Michelle Obama va lipsi, potrivit biroului său.

Barack Obama este așteptat să fie prezent, alături de un alt fost președinte, George W. Bush, și soția sa, Laura Bush. Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, o altă democrată, nu va fi prezentă.

Prezențe notabile vor fi miliardarii din domeniul tehnologiei Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, care sunt așteptați să participe la ceremonie, relatează presa americană.

Și se pare că la ceremonie va fi prezent și directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, la doar o zi după ce o potențială interdicție a platformei sociale ar putea intra în vigoare în SUA.

Un mesaj ideologic: oaspeții străini

Trump nu este adeptul tradiţiei incluzive și i-a invitat pe mulţi dintre liderii străini cu care a vorbit la telefon sau pe care i-a primit la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida, cum ar fi preşedintele argentinian Javier Milei, dar şi preşedintele chinez Xi Jinping, scrie Politico, conform News.ro.

În timp ce curentul european de centru a fost marginalizat – preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a fost invitată, în mod evident – politicienilor de extremă dreaptă şi naţionalişti li s-a oferit spaţiu generos.

Populistul britanic anti-UE Nigel Farage va fi prezent, la fel şi francezul Éric Zemmour, belgianul Tom Van Grieken şi fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki, care a intrat în conflict cu Bruxelles-ul într-o lungă dispută privind statul de drept. Dincolo de aceştia, se vor afla şi o serie de miniştri, diplomaţi şi politicieni străini dornici să se apropie de viitorul preşedinte al SUA.

Există un fir ideologic comun la invitaţii lui Trump, scrie Politico: mulţi provin din cercul conservator sau chiar din extrema dreaptă a spectrului politic sau sunt lideri pe care Trump i-a lăudat anterior. În acest sens, învestirea preşedintelui dezvăluie multe despre traiectoria politică a administraţiei sale şi despre cine ar putea fi ascultat de Trump după ce se va instala la Casa Albă.

Meloni, care a vizitat Mar-a-Lago la începutul acestei luni şi pe care Trump a numit-o „o femeie fantastică”, a primit o invitaţie şi va participa la ceremonie, dacă programul îi permite, a precizat biroul său.

De asemenea, a fost invitat premierul Ungariei, Viktor Orbán, un admirator al lui Vladimir Putin, care este cunoscut drept „băiatul rău” al politicii europene. Orbán nu va putea fi însă prezent, a declarat biroul său pentru presa maghiară.

A anunțat că va prezent însă George Simion, care a precizat că va participa la ceremonia depunerii jurămîntului și la alte evenimente.

Cum Rotonda Capitoliului poate găzdui doar aproximativ 600 de persoane, potrivit Comitetului comun al Congresului pentru Ceremoniile Inaugurale, rămâne de văzut care invitați vor fi prezenți în persoană și care vor urmări jurământul din Capital One Arena.

Cine achită nota de plată

Evenimentele oficiale sunt finanțate de comitetul de inaugurare al lui Trump, prezidat de apropiații săi Steve Witkoff, un dezvoltator imobiliar care este nominalizat de Trump pentru a fi emisarul său în Orientul Mijlociu, și Kelly Loeffler, un fost senator american, nominalizat pentru a conduce Small Business Administration.

Comitetul va fi responsabil de acoperirea tuturor costurilor, cu excepția ceremoniei de depunere a jurământului la Capitoliu, care este plătită de contribuabili.

Jeff Bezos și Mark Zuckerberg s-au angajat să doneze un milion de dolari fiecare comitetului, la fel ca CEO-ul Apple Tim Cook și al OpenAI, CEO Sam Altman.

Uber și CEO-ul său, Dara Khosrowshahi, au donat fiecare un milion de dolari fondului.

Trump strânsese 106,7 milioane de dolari – un record – pentru festivitățile din 2017. Comitetul său a strâns de această dată peste 170 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor media.

Cine va cânta

Cântăreața country și fosta câștigătoare a concursului American Idol Carrie Underwood urma să interpreteze piesa America the Beautiful în timpul ceremoniei.

„Iubesc țara noastră și sunt onorată că mi s-a cerut să cânt la învestire și să fiu o mică parte a acestui eveniment istoric”, a declarat Underwood.

Cântărețul country Lee Greenwood – prieten și colaborator de lungă durată al lui Trump – va cânta, de asemenea, la ceremonia de inaugurare, la fel și cântărețul de operă Christopher Macchio.

Trupa The Village People era invitată să cânte nu doar la mitingul lui Trump de duminică, ci și la unul dintre balurile inaugurale de luni.

În timpul campaniei, Trump a folosit frecvent melodiile grupului – „YMCA” și „Macho Man” – la mitingurile sale.

Alți artiști au fost invitați la diverse evenimente din jurul ceremoniei, inclusiv Kid Rock, Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Rascal Flatts. Gavin DeGraw va concerta, de asemenea.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Predați-vă sau vă omorâm”

2 Doar un experiment? / Dezvăluire Time: Victoria Ucrainei nu a fost niciodată obiectivul președintelui Joe Biden

3 Foarte interesante amănunte...

4 Dialog Elon Musk - Novak Djokovici, după ce sârbul a protestat, refuzând să vorbească la interviul de după meci

5 Cum au ajuns „buricii pământului” din Ro la Washington