LIVE COMMENT/Pentru sânge de copii, vrem corupți în pușcării. Semnificațiile unui miting istoric
A fost una dintre lozincile dure scandate de manifestanti: "Pentru sange de copii, vrem corupti in puscarii" si "Asasinii". Cat am stat in Piata Victoriei am vazut si auzit alte zeci de scandari si pancarde care faceau aceasta legatura simpla, intre coruptie si nenorocirile din vietile lor, intre furt si politicieni. Am vazut scris pe un carton: vrem spitale, vrem scoli, simplu, fara alte floricele.
Nu este un miting anti-PSD, n-am auzit pe cineva sa strige o singura data impotriva vreunui partid anume. Dar impotriva tuturor partidelor, catalogate cu sintagma binecunoscuta: "aceeasi mizerie".
Cine sunt manifestantii? Am vazut cam toate generatiile si categoriile de varsta, dar preponderent tineri intre 20 si 30 de ani. Aproape toti se informeaza live, comunica permanent pe Facebook sau mobil.
Cred ca e prima data cand n-am mai auzit lozinci impotriva televiziunilor de stiri. Pur si simplu au disparut din viata lor, retelele sociale i-au eliberat de prizonieratul si manipularea de la tv. Informatia ajunge azi la ei si prietenii lor instant, conteaza tot mai putin ce si cat spun, cat adevar si cata minciuna livreaza.
Am citit multa indarjire, furie si determinare pe fetelor celor peste 15.000 de oameni care au umplut in jur de orele 20.00 bulevarul Ana Ipatescu, intre Piata Romana si Piata Victoriei. La fel ca protestele anti-Rosia Montana si cele din noiembrie 2014, sunt miscari anti-sistem cu un grad ridicat de spontaneitate, proteste autentice, fara butaforie.
Este prima miscare contestatara indreptata impotriva unui sistem putred de putere, incarnat azi de Piedone, Oprea si Ponta dar care nu se termina cu cei trei si nu scuteste pe nimeni din cei care au condus Romania in ultimul sfert de veac. Nu este un simplu protest indreptat impotriva unui politician, unui partid sau impotriva unui proiect minier controversat.
Oamenii contesta azi in strada un intreg sistem de putere care a lucrat 25 de ani impotriva lor. N-am auzit din fericire ca in alte dati tipete impotriva coruptiei sau democratiei. Am vazut un singur om defiland cu un porcusor roz ridicat pe un bat pe care scria Democracy is a lie, dar nu-l prea baga nimeni in seama. Deci nu se lupta nimeni cu democratia sau capitalismul ca alta data, ci cu hotii si coruptii din politica, cu nesimtirea, cu impostura si sfidarea continua.
CTP numeste miscarea de marti seara din Bucuresti "o revolta morala". Intr-adevar, oamenii nu striga dupa salarii mai mari, nu se iau la tranta cu corporatii, nu lovesc cu peturi de asfalt si nici nu vor sa fie cool. Cat i-am insotit am auzit o multime de lozinci care mi-au amintit de evenimentele din 89: "iesiti din casa, daca va pasa", "nu plecam acasa, mortii nu ne lasa" etc.
Nu vad ce i-ar mai putea salva pe Victor Ponta si Gabriel Oprea. Daca se agata de functii, PSD va intra in campania electorala distrus de mitingurile gigantice din Capitala, spulberat si patat cu sange. Liviu Dragnea are ocazia sa forteze debarcarea lui Victor Ponta din Guvern. PNL nu poate spera la guvernare, cu liderii sai de azi, majoritatea compromisi, la fel de huliti de cetateni.
Numarul mortilor rezultati din incendiul de la Clubul Colectiv a crescut la 32. Fiecare deces in plus va infierbanta si mai rau publicul iar riscul sa apara noi victime in perioada urmatoare exista deoarece multi raniti sunt in stare critica. In mod normal, maine sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii ar trebui sa asistam la caderea Guvernului Ponta.
Este primul miting la care am participat care s-a intins pe mai bine de sase ore, pana dupa miezul noptii. A inceput la ora 18.00, s-au strans rapid cateva mii de oameni in Piata Universitatii. Coloana s-a umflat iar intr-o ora au ajuns in Piata Victoriei peste 15.000 de oameni. Cateva ore mai tarziu, numarul celor plecati in mars spre ministerul de interne, Parlament, primaria lui Piedone a ajuns la cifre impresionante, unele estimari au avansat cifra de 30.000. Aceasta indica un grad ridicat de revolta, resurse mari ca protestul sa ia amploare in urmatoarele zile si ca exista potential sa contamineze alte orase din tara.
M-au intrebat mai multi protestatari: chiar credeti ca acesta poate fi sfarsitul? Sfarsitul unei epoci de umilinte, de manipulari si minciuni? Cred ca da, insa acesta trebuie sa fie abia inceputul unul lung proces de schimbare. Nomenclatura de politicieni corupti, retelele si tentaculele lor crescute in mai bine de doua decenii nu se vor preda usor. Vor bate putin in retrage, dar nu vor renunta daca nu le vom interzice sa mai puna mana pe putere.
Nota: Live comment incheiat miercuri noapte la 00.48