LIVE America își alege președintele. Biden și Trump se luptă în cea mai complicată cursă electorală din ultimul secol
255 de milioane de cetățeni americani sunt așteptați la urne pentru a-şi alege preşedintele între actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump (74 de ani), și democratul Joe Biden (78 de ani), fost vicepreședinte. Aproape o sută de milioane de americani au votat deja prin corespondență sau la secții, iar marți dimineață mii de oameni s-au așezat la cozi încă de la ora 5. Alegerile au loc pe fondul pandemiei de Covid-19 și al situației economice fragile, dar și într-o atmosferă politică extrem de tensionată.
Cele mai importante momente ale zilei:
Melania Trump, fără mască la vot
UPDATE: Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a votat la alegerile prezidențiale în Palm Beach, Florida. Soția președintelui american nu a purtat mască , deși în districtul în care a votat masca de protecție e obligatorie.
Prima doamnă, care a fost infectată luna trecută cu COVID-19, le-a spus jurnaliștilor că se simte „minunat”. Era înconjurată de agenți ai Serviciului secrete, de asistenți și de supervizorul alegerilor din district, Wendy Sartory Link, care purtau toți măști.
Trump: Pentru mine e foarte greu să pierd
UPDATE: Donald Trump și-a vizitat staff-ul de campanie, în Virginia. A vrut să le mulțumească celor care au muncit pentru el în campania electorală de peste un an. A făcut și declarații președintele american, vesel și optimist, spunând că a avut niște mitinguri electorale cum nu au mai fost. „Nimeni nu a mai văzut așa o mulțime de oameni”, a spus el.
Întrebat dacă și-a pregătit discursul de acceptare a înfrângerii, Trump nu a exclus varianta că va pierde alegerile:
”Să câștigi e ușor, să pierzi nu e ușor, pentru mine nu, pentru mine e greu să pierd”
El a spus că sunt cozi uriașe în toate statele și că se așteaptă la rezultate bune în statele cruciale - Texas, Florida. ”Am cheltuit sute de milioane de dolari în Florida, cei din Florida mă iubesc„ a declarat Donald Trump.
UPDATE: Cozi uriașe sunt raportate în toate statele care au deschis secțiile de votare. Imagini spectaculoase cu mii de americani care așteaptă să își aleagă președintele în cele mai tensionate alegeri din istorie sunt publicate pe toate rețelele sociale, dar și de agențiile de presă.
Coadă la secțiile de votare din New York. Sursa foto Profimedia Images Coadă la alegerile din Laffayette, Missisipi. Sursa foto: Profimedia Image
Ora 21.25: Kamala Harris, nominalizată de democrați pentru postul de vicepreședinte, a declarat, marți, pe aeroportul din Detroit, că se așteaptă ca americanii, indiferent cu cine votează, să apere democrația, făcând referire la posibilele scenarii violente care sunt așteptate după alegeri: „Aveți încredere în poporul american. Cred cu tărie că noi, indiferent cu cine votăm, vom apăra integritatea democrației noastre și transferul pașnic al puterii. Și că există anumite granițe care, indiferent cu cine ați vota, nu vor fi trecute”, a declarat Kamala Harris.
Ora 21.15: FBI analizează o serie de apeluri misterioase care îi îndeamnă pe oameni să rămână acasă în ziua alegerilor, a declarat marți un oficial al Departamentului Securității Interne, citat de Reuters. Mai mulți oficiali au reclamat aceste apeluri în ziua în care milioane de americani merg la urne. Pe durata apelului se aude o voce de femeie, robotizată, care spune: „Bună ziua. Acesta este doar un apel de testare. Este timpul să rămâi acasă”.
Ora 20.57: În statul Connecticut au votat până la ora prânzului aproximativ 75% din cetățeni, a declarat secretarul de stat Denise Merrill. Aceasta a precizat că în ziua votului s-au prezentat 50% din cetățeni iar aproximativ 25% au votat prin corespondență. Este cea mai mare prezență înregistrată până acum, a declarat Merrill, care a spus că este minunat și că „pot arunca toate acele discursuri pe care le rosteam despre apatia alegătorilor”.
Ora 20.47: Întrebat de un reporter dacă și-a pregătit discursul în cazul în care va pierde alegerile prezidențiale, Donald Trump a răspuns că nu are un discurs pregătit: „Nu, nu mă gândesc la discursul de acceptare a înfrângerii”.
„Să câștigi este ușor. Să pierzi nu este niciodată ușor. Pentru mine nu este ușor”, a mai spus Trump, marți, în sediul de campanie din Virginia.
Ora 20.27: Forțele de ordine din SUA se pregătesc în cazul în care vor exista turbulențe în timpul sau după ziua votului. Oficiali din poliție au declarat pentru Fox News că speră să nu fie nicio problemă, dar se pregătesc pentru cel mai rău scenariu. Posibilitatea unor manifestații violente a făcut ca comercianții să își baricadeze magazinele, iar Casa Albă a fost înconjurată cu un gard înalt de metal.
Ora 20.20: Donald Trump a vizitat sediul său de campanie din Virginia. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine în Florida și ne descurcăm foarte bine în Arizona. Ne descurcăm incredibil de bine în Texas. Facem, cred că facem – aud că facem bine peste tot. Cred că vom avea o noapte grozavă”, le-a spus Trump reporterilor. „Mă simt foarte bine”, a mai adăugat candidatul republican.
Ora 20.13: Peste 102 milioane de americani au votat la nivel național, prin corespondență, înainte de deschiderea urnelor în ziua alegerilor, potrivit CNN. Aceste voturi reprezintă mai mult de 48% din alegătorii înregistrați la nivel național. 22 de state și Washington DC au înregistrat deja, până în acest moment, mai mult de 50% prezență la vot.
Ora 19.46: Lupta prezidențială se duce și pe Twitter. Donald Trump a postat în urmă cu câteva minute un filmuleț cu o paradă din Nigeria, și mesajul: „O paradă pentru mine în Nigeria, o mare onoare!”, în timp ce Joe Biden a postat mai multe mesaje prin care îi îndeamnă pe americani să iasă la vot.
Ora 19.35: Americanii infectați cu noul coronavirus pot merge la vot, a anunțat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citat de Washington Post . „Alegătorii au dreptul la vot, indiferent dacă sunt bolnavi sau în carantină”, a transmis CDC, care a publicat duminică mai multe sfaturi pentru cetățeni pentru a putea reduce răspândirea virusului în ziua votului.
Ora 19.30: Laurel Lee, Secretarul de Stat din Florida, unul dintre cele mai importante state americane în lupta pentru președinție, a declarat într-o conferință de presă că nu au existat până în acest moment probleme de securitate în procesul electoral.
Ora 18.25: Numărul persoanelor care vor participa la petrecerea din noaptea alegerilor de la Casa Albă a fost redus la 250, conform unei surse CNN, care a mai precizat că toți invitații vor face înainte un test rapid COVID-19.
Ora 18.15: Joe Biden a vizitat în această dimineață casa din Scranton, Pennsylvania, în care a copilărit. Candidatul democrat a scris pe unul dintre pereții casei: „Din această casă la Casa Albă cu voia lui Dumnezeu. Joe Biden 11-3-2020”.
Ora 17.27: O femeie din Florida, în travaliu, s-a oprit să voteze în drumul spre spital, transmite CNN , care citează un comunicat al biroului electoral local.
Ora 17.22: Secretarul pentru Securitate Internă, Chad Wolf, a declarat pentru Reuters că nu există nici o dovadă că vreun ”actor străin” a influențat votul în aceste alegeri.
Ora 16,54: Joe Biden a făcut marți dimineață o vizită la biserica din Brandywine (Delaware) unde sunt îngropați prima sa soție și fiica sa (ambele moarte într-un accident auto din 1972), dar și fiul său Beau (mort de cancer în 2015).
Ora 16.25: Sondajele îl dau pe Biden mare favorit, dar Trump a demonstrat deja în urmă cu patru ani că poate răsturna toate calculele. Citește o analiză G4Media.ro despre situația din sondajele și marile semne de întrebare ale acestor alegeri
Ora 16.23: Peste 9 milioane de locuitori din statul Florida au votat deja, cu multe ore înainte de închiderea urnelor, adică oeste 95% din totalul votanților din Florida de acum patru ani (CNN).
Ora 16.02: Multe magazine din SUA și-au baricadat vitrinele de teama unor proteste post-electorale care le-ar putea distruge, potrivit presei americane.
Ora 16.00: Președintele Donald Trump a intrat prin telefon la o emisiune Fox News și a prognozat că va câștiga alegerile cu 306 voturi electorale (cu mult peste numărul necesar de 270 de voturi electorale).
Context: Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, vrea să câştige încă patru ani la Casa Albă după un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului, o economie lovită de închiderile din cauza pandemiei, de impeachment, de anchetele legate de amestecul electoral al Rusiei, de tensiuni rasiale şi politici de imigraţie controversate.
Joe Biden, 77 de ani, încearcă să câştige preşedinţia după o carieră politică întinsă pe cinci decenii, dintre care opt ca vicepreşedinte al predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama. Biden a mai avut două tentative eşuate de a deveni candidatul democraţilor la Casa Albă în 1988 şi 2008. Campania sa a fost lovită dur de acuzele de corupție la adresa fiului său, Hunter Biden, criticat pentru că ar fi folosit poziția de vicepreședinte a tatălui său pentru afaceri.
Cei doi candidaţi s-au concentrat pe un număr de circa 12 state cele mai disputate, aproape toate câştigate de Trump în 2016.
O mare parte din atenţie s-a îndreptat spre Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, cele trei state tradiţional democrate în care Trump a câştigat la limită în 2016, propulsându-l spre victoria asupra lui Hillary Clinton.
Dacă Biden va putea să păstreze toate statele câştigate de Hillary Clinton în 2016 şi să-şi adauge Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, i-ar fi suficient pentru a obţine preşedinţia.
Sondajele mai arată curse strânse în Florida, Carolina de Nord şi Arizona. Florida, cu 29 de voturi electorale, este cel mai mare trofeu pe care Trump este obligat să şi-l adjudece, pentru că o înfrângere în acest stat i-ar bloca cele mai multe căi viabile spre câştigarea Colegiului Electoral.
Rezultatele din Florida, unde voturile expediate prin poştă pot fi numărate înaintea Zilei Alegerilor, sunt aşteptate să sosească destul de rapid marţi noaptea.
Dar Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin nu vor începe numărarea valului de voturi prin corespondenţă înainte de ziua scrutinului, ceea ce ridică posibilitatea unui proces de numărare care s-ar putea întinde pe câteva zile.
(Context furnizat de Agerpres)