LIVE Alianța stângii câștigă surprinzător alegerile legislative din Franța/Coaliția lui Macron vine pe locul doi/Extrema-dreaptă a lui Le Pen, împinsă pe trei

LIVE Alianța stângii câștigă surprinzător alegerile legislative din Franța/Coaliția lui Macron vine pe locul doi/Extrema-dreaptă a lui Le Pen, împinsă pe trei

Alianța formată de stânga radicală, socialiști, comuniști și ecologiști a câștigat alegerile legislative din Franța, arată estimările publicate după al doilea tur de scrutin de duminică, citate de AFP și Reuters. Blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron a sosit pe locul doi, urmat pe locul trei de extrema-dreaptă a lui Marine Le Pen, care spera să câștige scrutinul.

21:44

Jordan Bardella, liderul formal al RN, a deplâns „alianța dezonoarei” care „privează poporul francez de o politică de redresare”.

El a denunțat „alianțele profane” dintre tabăra prezidențială și stânga, care, în opinia sa, au condus la înfrângerea partidului său.

„Din păcate, alianța dezonoarei și aranjamentele electorale adoptate de Emmanuel Macron și Gabriel Attal cu extrema stângă privează”, alegătorii de un guvern RN, a declarat Bardella, într-un atac la adresa frontului republican.

În opinia sa, „aceste acorduri electorale aruncă Franța în brațele lui Mélenchon”.

Cu toate acestea, el a salutat „impulsul din spatele RN, care l-a pus în frunte în primul tur” și i-a permis să obțină un număr istoric de deputați.

„Voi fi acolo pentru voi”, a spus el, spunând alegătorilor partidului că „în seara asta totul începe”.

„Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a conchis el.

21:38

Alegerile parlamentare franceze au fost o victorie a Noului Front Popular (NFP) și trebuie astfel să unească majoritatea francezilor, a declarat duminică liderul socialist francez Olivier Faure, în urma victoriei neașteptate a NFP în alegeri.

„Vom avea o singură busolă: programul Noului Front Popular”, le-a spus Faure susținătorilor, adăugând că politica președintelui francez Emmanuel Macron nu trebuie continuată și că contestata sa reformă a pensiilor trebuie anulată.

21:29

Distribuția voturilor între partide:

Alianța stângii Noul Front Popular: între 68 și 74 de locuri pentru Franța Nesupusă a lui Melenchon, între 63 și 69 de locuri pentru Partidul Socialist, între 32 și 36 de locuri pentru ecologiști.

În tabăra prezidențială Ensemble, partidul Renaissance ar președintelui ar obține între 95 și 105 mandate, MoDem între 31 și 37, iar Horizons între 24 și 28.

În ceea ce privește Adunarea Națională (RN) și aliații săi, RN ar obține între 120 și 136 de locuri, iar fracțiunea partidului Les Républicains aliată cu partidul lepenist, între 12 și 16 locuri.

Republicanii, la rândul lor, ar obține între 57 și 67 de locuri.

21:21

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă, s-a adresat susținătorilor, declarând că Emmanuel Macron ar trebui să ceară NFP să formeze un guvern.

Înfrângerea lui Macron este confirmată, a spus Melenchon, care a subliniat că premierul Gabriel Attal trebuie să demisioneze.

Extrema-dreaptă este departe de o majoritate, dimpotrivă, a observat el.

Cum arată rezultatele estimate după închiderea urnelor

Ora 21:18 Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) va avea 172 – 192 de mandate din totalul de 577 ale Adunării Naționale, Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială va avea 150 – 170 mandate, Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) și aliații săi vor avea 132 -152, Republicanii (LR, centru-dreapta) 57 – 67 mandate, alții 8 – 11 mandate, potrivit proiecțiilor publicate de franceinfotv.

Coaliția de stânga din Franța, Noul Front Popular (NFP), a câștigat cele mai multe locuri în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare, au anunțat duminică cele mai importante institute de sondaje.

O estimare IFOP pentru radiodifuzorul TF1 a arătat că NFP ar putea obține 180-215 locuri în parlament în al doilea tur de scrutin, în timp ce un sondaj Ipsos pentru France TV a estimat 172-215 locuri pentru blocul de stânga.

Un sondaj Opinionway pentru CNews TV a afirmat de asemenea că Noul Front Popular ar obține 180-210 locuri, în timp ce un sondaj Elabe pentru BFM TV a preconizat un interval de 175-205 locuri pentru acesta.

Conform acestor sondaje, blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron este pe locul doi, la mică distanță în fața partidului Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen.

Un parlament fără majoritate

Dacă va fi confirmat, rezultatul va genera un parlament divizat în trei grupuri mari cu platforme extrem de diferite și fără nicio tradiție de a lucra împreună.

Constituția prevede că nu pot avea loc noi alegeri parlamentare timp de încă un an, astfel încât un vot repetat imediat nu este o opțiune.

Acest lucru ar putea anunța o perioadă de instabilitate, cu excepția cazului în care stânga reușește să ajungă la o înțelegere cu alte partide pentru a guverna.

În orice caz, rezultatul reprezintă o lovitură pentru președintele Emmanuel Macron, a cărui alianță de centru, pe care a fondat-o pentru a-și susține prima candidatură la președinție în 2017, a fost învinsă.

Dar va fi, de asemenea, o dezamăgire majoră pentru partidul naționalist și eurosceptic al lui Marine Le Pen.

20:45

Un alt sondaj citat de La Libre sugerează o surpriză, plasând coaliția de stânga pe primul loc:

Noul Front Popular: între 170 și 190 de locuri

Ensemble: între 150 și 170 de locuri

LR și diverse partide de dreapta: între 57 și 67 de locuri

RN și aliații: între 135 și 155 de locuri

UPDATE 20:30

Partidul de extremă dreapta, care a ieșit învingător în primul tur, își face planuri cum să obțină majoritatea în Parlament. Președintele său, Jordan Bardella, ar dori să devină prim-ministru. Primele rezultate și calcule arată că RN nu va obține o majoritate absolută duminică, 7 iulie.

Rezultatele prezentate de publicația belgiană La Libre:

-Adunarea Națională și aliații: 200 de locuri

-Noul Front Popular: 170

-Ensemble (coaliția prezidențială): 140

Republicanii (LR ) și diverse partide de dreapta: 60

Potrivit unui prim sondaj Ipsos la ieșirea de la urne, rezultatele celui de-al doilea tur ar arăta astfel:

-Adunarea Națională și aliații: 228 de locuri

-Noul Front Popular: 161

-Ensemble: 124

LR și diverse partide de dreapta: 50

Potrivit institutului de sondaje Harris, iată cum ar putea arăta rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative franceze:

RN și aliații săi: 210-260 de locuri

Noul Front Popular și Stânga diversă: 140-190 de locuri

Ensemble: 70-120 de locuri

LR, Dreapta diversă: 30-50 de locuri

Ora 20:18 Emmanuel Macron a votat duminică, cu puțin timp înainte de ora 12.30, la Le Touquet, în circumscripția 4 din Pas-de-Calais, unde candidatul Rassemblement National (RN), Benoît Dolle, s-a clasat pe primul loc în primul tur cu 42,3% din voturi, în fața candidatului taberei prezidențiale, Philippe Fait (30,6%), transmite BMF TV.

Ora 20:16 Primele rezultate sunt deja cunoscute în unele teritorii de peste mări. Votul a început sâmbătă în Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Guadelupa, Martinica, Guyana Franceză și Polinezia Franceză. Detalii, aici.

Ora 20:10 Sondajele pentru turul 2 au arătat că niciunul dintre cele trei blocuri, RN, NFP și Ensemble, nu are șanse să obțină majoritatea absolută de 289 de mandate.

Ora 20:00 Primele urne s-au închis la ora 18:00 a Franței (19:00 a României) în multe orașe. Unele rămân însă deschise până la ora 19:00 sau 20:00 în orașele mari (21:00 a României), conform presei franceze.

Context

Din cele 501 scrutine, 409 sunt dueluri între doi candidați, 89 sunt “triunghiulare”, două sunt “dreptunghiulare” și într-o circumscripție a rămas un singur concurent în cursă.

Dintre dueluri, 149 sunt între un candidat al partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) și unul al Noului Front Popular (NFP, alianța stângii), 129 între RN și Ensemble (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială). Restul sunt dueluri în care RN se înfruntă cu un candidat al Republicanilor (LR, centru dreapta),dueluri LR – NFP și dueluri LFP – Ensemble.

Triunghiularele sunt în majoritate RN – NFP – Ensemble și RN – NFP – LR. În cele două dreptunghiulare se înfruntă în circumscripția 4 din departamentul Vendee (vest), candidați Diverși Dreapta (DVD), RN, NFP și Ensemble, iar în circumscripția 8 din Rhone concurează candidați RN, NFP, Ensemble și LR.

Dintre candidații care aveau dreptul să concureze în turul 2 (au obținut un număr de voturi mai mare de 12,5% dintre numărul de candidați înscriși pe listele electorale), 224 clasați pe locurile 3 și 4 s-au retras, potrivit calculelor Franceinfo, iar dintre aceștia 211 provin de la NFP și Ensemble, care au răspuns consemnului de vot dat de statele majore ale celor două blocuri, pentru a face baraj în fața RN.

Această retragere a dus la o creștere a numărului duelurilor de la 190 (unde numai doi candidați erau calificați de drept) la 409 și reducerea numărului triunghiularelor de la 306 la 89 și a dreptunghiularelor de la 5 la 2.

Dar în timp ce NFP și-a retras toți candidații de locurile 3 și 4 acolo unde candidații erau pe primele două locuri, unii candidați Ensemble au refuzat să facă la fel.

Mai important însă este dacă electoratul NFP și Ensemble va respecta consemnul de vot anti-RN. Președintele Emmanuel Macron și prim ministrul Gabriel Attal au cerut ca “niciun vot să nu meargă la RN în turul 2”, dar alte personalități de frunte ale macroniștilor, precum ministrul de finanțe Bruno Le Maire, ministrul de interne Gerald Darmanin sau fostul prim ministru (2017 – 2020) Edouard Philippe, au cerut ca pe lângă RN să nu fie votat nici candidații partidului Franța Neupusă (LFI, stânga radicală), cei mai numeroși în turul 2 în rândul NFP.

LFI a fost calificat în mod consecvent în timpul campaniei electorale, inclusiv de președintele Macron, drept “extrema stângă”, iar partidul fondat de Jean-Luc Melenchon a fost de departe cel mai agresiv la adresa taberei pro-prezidențiale. De altfel, sondajele de opinie arată că aproximativ jumătate dintre votanții Ensemble fie nu vor vota pentru candidații NFP, anulându-și votul sau pur și simplu nu se vor prezenta la urne.

Sondajele pentru turul 2 au arătat că niciunul dintre cele trei blocuri, RN, NFP și Ensemble, nu are șanse să obțină majoritatea absolută de 289 de mandate. Există chiar o posibilitate ca partidele “extremiste” – RN și LFI (care se disprețuiesc reciproc) să obțină împreună majoritatea absolută, ceea ce ar face orice formulă de guvernare imposibilă. LFI a anunțat că singurul program de guvernare pe care este dispus să-l susțină este cel al NFP.

Ceea ce face ca formarea primului adevărat guvern de coaliție din Franța din cei 65 de ani al celei de-a Cincea Republici să fie o întreprindere politică extrem de dificilă, mai ales în condițiile lipsei aproape totale a unei culturi a negocierii, ca în alte state europene precum Germania. Asta în cazul în care RN nu obține singur majoritatea absolută, pe care i-o dădeau unele sondaje înaintea turului 1.




Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii