LIVE Alegeri locale 2024

LIVE Alegeri locale 2024

ACTUALIZARE 22:15 Reprezentanţii MAI au transmis că, „pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informaţii apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele sociale”, o continuare a campaniei electorale în afara perioadei permise de lege este interzisăă, inclusiv pe reţelele sociale.

„Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele sociale sunt considerate spaţiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare”, a comunicat MAI ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele sociale.

Sute de de incidente în toată țara și zeci de dosare penale

ACTUALIZARE 22:00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că în cursul zilei de sâmbătă au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral şi au fost deschise 31 de posibile infracţiuni cu privire la 31 de posibile infracţiuni. Printre neregulile semnalate, continuarea acţiunilor electorale şi posibila corupere a alegătorilor.

„Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au acordat în continuare atenţie sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale. Astfel, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare. Au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 53 de avertismente şi 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni. Din punct de vedere a frecvenţei faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acţiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe reţele sociale, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde, în urma verificărilor, poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă, au fost aplicate sancţiuni.

Astfel, poliţiştii au constatat că într-o comună din Călăraşi, primarul în funcţie a sesizat faptul că un candidat şi persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor.

„Poliţiştii dintr-o localitate din judeţul Brăila au fost sesizaţi, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetăţean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor”, a adăugat Monica Dajbog.

De asemenea, ea a precizat că un cetăţean dintr-o comună din judeţul Maramureş a sesizat faptul că într-o secţie de votare a fost montată o cameră audio-video.

„În urma deplasării echipajului de poliţie la faţa locului s-a constatat că, în această dimineaţă, primarul comunei şi un cetăţean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de a filma procesul electoral. În prezenţa organelor de poliţie, camera de supraveghere a fost demontată şi scoasă din incinta secţiei de votare. La acest moment se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la violarea confidenţialităţii votului, faptă prevăzută şi pedepsită Codul Penal”, a mai precizat sursa citată.

Monica Dajbog a afirmat că activitatea de asigurare a protecţiei transporturilor buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secţiile de vot s-a încheiat fără probleme.

Purtătorul de cuvânt al MAI a transmis că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare au avut obligaţia de a fi prezenţi la secţiile de vot, la ora 18.00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare, precum şi fixarea posturilor de pază în jurul secțiilor de votare.

Mai multe puncte temporare de trecere a frontierei vor fi deschise duminică

ACTUALIZARE 21:30 Mai multe puncte temporare de trecere a frontierei vor fi deschise, duminică, pe graniţa româno-ungară, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, a anunţat Poliţia de Frontieră.

„La solicitarea autorităţilor maghiare, în cursul zilei de duminică, 9 iunie, în contextul desfăşurării alegerilor şi de pe teritoriul statului vecin, în intervalul orar 07.00 - 20.00 (ora României), punctul temporar de trecere a frontierei Beba Veche (judeţul Timiş) şi cele 10 comunicaţii rutiere deschise ocazional de la frontiera comună cu Ungaria (Nădlac III, Grăniceri, Variaşu Mic şi Iermata - judeţul Arad; Roşiori, Voievozi şi Cheresig - judeţul Bihor; Horea, Peleş şi Bercu - judeţul Satu Mare) vor fi deschise traficului transfrontalier. Acestea sunt destinate tranzitării frontierei de către persoanele domiciliate în zona adiacentă”, a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, la nivelul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Timişoara, Oradea şi Sighetu Marmaţiei au fost dispuse măsuri pentru desfăşurarea cu operativitate a activităţii de verificări la frontieră.

În Ungaria, duminică, au loc alegeri europarlamentare şi locale.

BEC şi AEP, după fenomenele meteo din Capitală: Infrastructura electorală existentă la nivelul celor două instituţii e funcţională

ACTUALIZARE 19:30 Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 precizează că, în urma fenomenelor meteorologice deosebite care au avut loc, sâmbătă, în Capitală, infrastructura electorală existentă la nivelul BEC este funcţională, iar procesul electoral se poate desfăşura în condiţii normale, conform calendarului aprobat.

şi Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că infrastructura electorală existentă la nivelul AEP e funcţională, iar sistemele informatice la nivelul instituţiei funcţionează în parametrii optimi.

Sistemele informatice funcţionează în parmetrii optimi şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea protecţiei acestora, mai spune BEC, în comunicatul de presă.

STS oferă sprijin 24 de ore din 24 pentru desfăşurarea alegerilor din 9 iunie

ACTUALIZARE 19:15 Centrul de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este pregătit să acorde asistenţă personalului din secţiile de votare pentru utilizarea echipamentelor şi a aplicaţiei pentru verificarea dreptului de vot. Centrul de suport tehnic al STS include cele 41 de centre de preluare a apelurilor, câte unul pentru fiecare judeţ din ţară şi unul pentru Bucureşti-Ilfov şi străinătate, dispeceratele şi centrele de intervenţie tehnică ale căror echipe sunt pregătite să remedieze eventualele situaţii semnalate de personalul din secţiile de votare în cel mult 45 de minute.

Potrivit comunicatului de presă al Serviciului de Telecomunicaţii speciale, la un singur număr de telefon, preşedinţii secţiilor de votare şi operatorii de calculator pot să contacteze Centrul de preluare a apelurilor pentru sprijin din partea specialiştilor din instituţiile care au atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor:

  • asistenţă tehnică privind echipamentele de comunicaţii şi aplicaţiile informatice, de la STS (tasta 1);
  • asistenţă privind operaţiunile electorale, de la AEP şi BECJ (tasta 2);
  • asistenţă privind completarea proceselor-verbale, de la INS (tasta 3);
  • sesizări privind votul multiplu (tasta 4).

STS reaminteşte că datele statistice cu prezenţa alegătorilor în secţiile de votare şi procesele-verbale încheiate la finalul procesului electoral vor fi afişate în timp real şi disponibile publicului pe site-ul https://prezenta.roaep.ro , iar datele publicate prin tehnologia blockchain sunt accesibile pe https://voting.roaep.ro .
Mai multe detalii privind rolul şi atribuţiile STS în asigurarea suportului tehnic pentru buna desfăşurare a proceselor electorale pot fi regăsite la adresa: https://sts.ro/ro/alegeri-2024/ .

Informaţii suplimentare despre infrastructura de blockchain folosită în cadrul sistemelor informatice utilizate la alegeri, care asigură trasabilitatea, integritatea şi transparenţa datelor, pot fi consultate la adresa: https://sts.ro/ro/tehnologia-blockchain-parte-integranta-a-sistemelor-si-aplicatiilor-informatice-utilizate-la-alegeri/ .

AEP a tipărit încă 20.000 de buletine de vot

ACTUALIZARE 14:40 Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, vineri, a comandat tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot.

Potrivit unui comunicat al AEP transmis sâmbătă, au fost tipărite suplimentar 19.766 de buletine de vot - 9.857 pentru alegerea consiliului local şi 9.909 pentru alegerea primarului - pentru 55 de circumscripţii electorale din judeţele Alba, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Timiş.

„În temeiul art. 1 alin. (2) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 218H/07.06.2024 privind interpretarea dispoziţiilor art. 18 alin. (4) şi art. 60 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (2) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, Autoritatea Electorală Permanentă a comandat în data de 07.06.2024 tipărirea numărului suplimentar de buletine de vot”, informează AEP, potrivit Agerpres.

La ce secție se votează la Alegerile Locale 2024

La alegerile locale, alegătorii pot vota doar la secțiile la care sunt arondați, potrivit adresei de domiciliu sau de reședință. În cazul votului la adresa de reședință, aceasta trebuie să fi fost înregistrată oficial cu cel putin 60 de zile înainte de scrutin. Pentru alegerile locale nu se poate vota în străinătate.

Procesul de vot la alegerile locale începe duminică, 9 iunie, la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. „Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit hotărârii de guvern prin care s-a aprobat calendarul alegerilor .

La 23.59, sistemul electronic de votare se închide automat.

18.955 de secţii de votare vor fi deschise în ţară. În Bucureşti vor fi 1.289 de secţii de votare (7% din totalul sectiilor deschise la nivel național), urmat de Iaşi, Cluj, Bihor şi Bacău. Judeţele cu cele mai puţine secţii sunt Tulcea, Covasna şi Harghita cu aproximativ 200 de secţii de votare.

Buletine de vot la Alegerile Locale 2024

Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ) și un buletin pentru europarlamentari, pentru că alegerile europarlamentare în 2024 au fost comasate cu cele locale, în urma negocierilor purtate în coaliția de guvernare.

În București, vor fi 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Cum se desfășoară procesul de votare

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare documentul de identitate, şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în lista electorală specială, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În baza semnăturii în lista electorală specială sau suplimentară, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT" pe care acesta o va aplica pe fiecare buletin in parte.

În premieră, alegătorii vor primi, alături de stampilă, și o tușieră în interiorul cabinei, având în vedere că sunt 5 buletine care trebuie ștampilate.

În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în listă, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează, pe fiecare dintre cele 5 buletine de vot (unul pentru europarlamentari).

Alegătorii români vor avea acces în timp real la date privind prezența la vot pe data de 9 iunie. Colectarea datelor privind prezența la vot la alegerile din 9 iunie 2024 se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegătorii vor fi informați la minut, prin intermediul paginii prezenta.roaep.ro .

Potrivit Autorității Electorale Permanente, 18.978.908 de alegători figurează în Registrul electoral la alegerile din 9 iunie, dintre care 959.987 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.

Candidați la Alegerile Locale 2024

La aceste alegeri locale s-au înscris 207.389 de candidaţi, cu aproape 20% mai puțini decât la scrutinul din 2020 (256.042 candidati).

Vor fi aleşi 3.186 de primari de localități, primarul general al Capitalei, cei 41 de președinți de Consilii Județene, precum şi consilierii locali şi judeţeni.

Potrivit AEP, din cei peste 11.386 de candidati care aspiră la un post de primar, 9.776 s-au înscris în mediul rural, iar 1.610 candidaţi, în mediul urban. 10,56% dintre candidații din mediul rural sunt femei, iar în urban, procentul candidatelor este de 12,36%.

Cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani (este din comuna Dumești, județul Vaslui, și candidează pentru un post de consilier local). Alți 4 candidați sunt nonagenari - doi au 95 de ani și ceilalți doi au 94 de ani.

Concurența cea mai mare pentru postul de primar este în Baia Mare, unde sunt 16 candidați pe loc și la Constanța, unde sunt 14 candidați. În Voluntari și Craiova sunt câte 12 candidați, iar la Lugoj, Piatra Neamț și Galați câte 11, potrivit unei analize Expert Forum.

Conform aceleiași analize, la aceste alegeri locale participa 1.118 candidați independenți, cei mai mulți în județele Mureș, Suceava, Harghita, Timiș. Argeș. La polul opus, cei mai puțini candidați independenți se înregistrează în Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Tulcea, Galați.

Peste 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru scrutinul dublu din 9 iunie. Au fost distribuite 99.530.590 buletine de vot la secțiile din țară și 2.542.800 buletine de vot la cele din străinătate. 105.214 ștampile cu mențiunea VOTAT.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii