Maia Sandu rămâne președinta Republicii Moldova
Primul semn că Moscova înțelege ce s-a întâmplat la alegerile din Moldova a venit aproape de miezul nopții de duminică. Stoianoglo a câștigat cu 30.000 de voturi pe teritoriul Moldovei în fața lui Sandu, dar în diaspora Maia Sandu a primit 82% dintre voturi, adunând 200.000 de buletine mai mult decât candidatul socialiștilor. Așa a câștigat Maia Sandu cu peste 55%, însemnând 170.000 de voturi în plus, cu încă câteva zeci de mii de buletine de numărat.
Învingătoare, răgușită, dar reținută și promițând că a învățat din votul contra ei, Maia Sandu a apărut duminică după miezul nopții, în fața presei, la Chișinău. A insistat că a auzit vocea cetățenilor, că sunt multe de făcut în țară și că mulțumește tuturor „că ați ieșit la vot”, indiferent cu cine au votat.
Maia Sandu a vorbit și în limba rusă: „Voi fi președintele tuturor”
Adresându-se cetățenilor, învingătoarea a spus: ”Voi ați salvat Moldova!”. A repetat că cetățenii au oferit o lecție de democrație. ”Moldovă, fii mândră de tine! Dragi moldoveni, pășiți cu fruntea sus, oriunde vă veți afla mâine dimineață. Voi sunteți definiția libertății și omeniei”, a declarat Sandu.
Maia Sandu a vorbit și în limba rusă și a promis că va fi președintele tuturor moldovenilor. A spus că apreciază atitudinea contracandidatului tău, Stoianoglo, cel care a chemat la solidaritate și cel care a spus că ”energia aceasta trebuie folosită” pentru binele comun.
„Diaspora ne-a arătat că Moldova bate în piepturile lor”
Despre Diaspora, Maia Sandu a afirmat că este ”uimitoare”. Diaspora a răsturnat rezultatul, pentru că Stoianoglo a câștigat votul de pe teritoriul Republicii Moldova, cu 51,19%, față de 48,81% Maia Sandu. O diferență de puțin peste 30.000 de voturi pentru candidatul socialist.
Dar, în Diaspora, au votat peste 330.000 de oameni, cu aproape 100.000 mai mulți decât în turul I. Iar Maia Sandu a luat 82% dintre voturile acestora, conform datelor CEC de la ora 1 noaptea. În turul I luase 70% în Diaspora.
”Diaspora ne-a arătat că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic precum bate în piepturile noastre, cei de acasă”, a spus Maia Sandu.
A promis că e conștientă de votul contra
Într-un discurs al victoriei mult mai nuanțat decât cele ”războinice” din campanie, răgușită, Maia Sandu a promis că e conștientă că votul oamenilor îi solicită schimbare. ”Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică”, a zis ea.
Răspunzând la o întrebare a presei, președinta a spus că înțelege că trebuie schimbată viteza de îmbunătățire a vieții oamenilor. Și că ”trebuie să ne consolidăm democrația”.
Pro-rușii au recunoscut înfrângerea și au atribuit-o diasporei
„Maia Sandu a pierdut alegerile în Republica Moldova, dar datorită diasporei a devenit președinte al Republicii Moldova”, a scris în deschiderea siteului Komsomolskaya pravda md.
Anunțul făcut de ziar, la aproximativ două ore după încheierea votului, a venit în momentul în care Maia Sandu conducea cu aproape 2% și mai erau de numărat aproximativ 200.000 de voturi, din Diaspora UE, americană, canadiană și sud-americană a Moldovei.
Și grupurile din Găgăuzia au admis victoria Maiei Sandu
Recunoașterea înfrâgerii candidatului socialist s-a exprimat și pe grupurile din Găgăuzia, de social media, unde au apărut mesaje în care se recunoaște victoria Maiei Sandu și se insistă pe faptul că e ”o victorie a dictaturii”, obținută cu ajutorul diasporei și a unui regim autocrat. În Găgăzuia, Stoianoglo a câștigat cu 97%.
La ora 0:00, avantajul actualei președinte Maia Sandu crescuse. Ea avea 52%, față de 48% Stoianoglo. Maia Sandu va face declarații la o jumătate de oră după miezul nopții, a transmis, din Chișinău, jurnalista Oxana Bodnar, corespondenta HotNews în Republica Moldova.
Apoi, la ora 1:30 noaptea, Maia Sandu a ajuns la 55%, vot obținut predominant de la moldovenii care locuiesc, lucrează sau studiază în ceea ce Vladimir Putin a numit, după ce a atacat Ucraina, ”Occidentul colectiv”.
Ora 22:22 Maia Sandu conduce în Orhei, fieful fugarului pro-rus Ilan Șor.
sursa foto: Captură foto CECOra 22:19 La numărarea a 82.5% din procesele verbale, avansul lui Alexandr Stoianoglo a scăzut la 51.38%, conform CEC.
Ora 22:16 După procesarea a 80,5% din procesele verbale, avansul lui Alexandr Stoianoglo a scăzut la 51.65%, conform CEC.
Ora 22:14 După procesarea a 79,3% din procesele verbale, avansul lui Alexandr Stoianoglo a scăzut la 51,8%, conform informațiilor furnizate de Comisia Electorală Centrală.
Ora 22:10 LIVE Alexandru Stoianglo conduce cu 52% în fața Maiei Sandu după procesarea a 78% din procesele verbale / Voturile din Diaspora nu au fost încă numărate
Ora 22:00 Prezența la vot în diaspora este la această oră de 320.573, potrivit Comisiei Electorale. E cea mai mare din istorie, potrivit CEC. Votarea continuă în Marea Britanie, SUA, Canada.
O prezență istorică a fost înregistrată în diaspora, acolo unde peste 310.000 de moldoveni au votat, comparativ cu cei aproape 240.000 care au ieșit la vot în primul tur. În acest context, mai multe alerte false cu bomba au fost înregistrate în secțiile din diaspora, inclusiv în București și Brașov, dar și atacuri cibernetice în lanț semnalate de autoritățile din Moldova.
La secțiile de votare din Japonia, China, India și Emiratele Arabe Unite, care s-au închis primele, majoritatea celor prezenți au votat pentru Maia Sandu în funcția de președinte, potrivit surselor Ziarului de Gardă. Totuși, în Azerbaidjan, unde autoritățile de la Chișinău au declarat că mai mulți cetățeni moldoveni din Rusia au fost transportați organizat pe care aeriană, voturile s-au îndreptat spre candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo.
Japonia
În capitala Japoniei, la Tokyo, Maia Sandu a acumulat 74 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost susținut de 13 alegători.
China
Votanții de la Beijing au ales-o majoritar pe Maia Sandu. Aceasta a acumulat 36 de voturi în timp ce contracandidatul său a acumulat 7 voturi.
India
În India au votat 12 cetățeni ai R. Moldova. Toți cei prezenți la secția de votare din india au votat Maia Sandu. Alexandr Stoianoglo având 0 voturi.
Emiratele Arabe Unite
În Emiratele Arabe Unite, acolo unde s-au terminat buletinele de vot, fiind disponibile doar 500, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Maia Sandu (430). Alexandr Stoianoglo a fost votat de 68 de cetățeni.
Azerbaidjan
În Azerbaidjan, acolo unde autoritățile au spus că sunt „indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia”, majoritatea cetățenilor au pentru Alexandr Stoianoglo (149). Maia Sandu a acumulat 42 de voturi.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo a obținut 25,95%. Cel de-al treilea plasat, Renato Usatîi, a adunat 13,79%. Cum ceilalți candidați erau și ei anti Maia Sandu, Stoianoglo a pornit ca favorit în finala de astăzi. Prezența la vot a depășit însă estimările și nu e clar ce tabără va beneficia de acest lucru.
UPDATE 20:45 Cu un sfert de oră înaintea închiderii votului de pe teritoriul Republici Moldova s-a ajuns la 1.670.000 de voturi, adică 130.000 de voturi în plus față de primul tur.
UPDATE 20:15: La ora 20:15, cu 45 de minute înaintea închiderii urnelor din Republica Moldova, se înregistraseră 1,664.000 de voturi – cu mai mult de 110.000 de voturi față de 30 octombrie. Asta înseamnă deja 7% în totalul voturilor. E o un număr de opțiuni mare, care poate fi decisiv. Iar votul continuă.
La ora 19 se ajunsese la 1,6 milioane de voturi exprimate, cifră care a depășit deja numărul de 1,54, care a reprezentat totalul votanților din 20 octombrie. Pe total, turul II are deja 4% în plus la ora 19, numai că în Chișinău avansul este chiar mai mare, de aproape 5%. Iar în Diaspora s-a ajuns deja la 280.000 de oameni, față de 240.000 totalul din turul I.
Calculele pe Diaspora
Referindu-ne la Diaspora, Maia Sandu a obținut 70% din voturi în primul tur, față de 8% Stoianoglo. Dacă Diaspora va aduce, până la final, încă 80.000 de voturi, înseamnă că va totaliza 320.000 de voturi. Asta înseamnă 15-18% din totalul voturilor, un eșantion în principal pro european pe care PAS mizează foarte tare.
Nu e clar, însă, dacă emulația vine exclusiv din Diaspora UE, pentru că nici în primul tur și nici acum CEC, autoritatea electorală din Chișinău, nu a oferit date ale prezenței pe țări. Dar, în primul tur, țările UE au adus cele mai multe voturi în Diaspora.
Chișinăul a votat deja mai mult. Și Găgăuzia la fel
Uitându-ne la ce se întâmplă cu prezența pe teritoriul Republicii Moldova, Chișinăul adunase la 19:30 un număr de 365.000 de voturi. În turul I ziua întreagă se încheiase la Chișinău la 358.000 de voturi.
Practic în fiecare zonă de vot (Buicani, Centru, Suburbii…) s-a votat deja mai mult decât în primul tur. Pe 20 octombrie, Maia Sandu a luat 55% în capitală, iar Stoianoglo, 19%.
Și în Găgăuzia e mobilizare. În turul I au fost 62.000 de voturi, acum la 19:40 sunt deja 64.000 de voturi. Aici, Maia Sandu a luat insignifiant în turul I, 2%, față de 48% Stoianoglo.
Cifrele din Bălți, teritoriul lui Stoianoglo
În raionul Bălți, unde Stoianoglo a cîștigat primul tur cu 34%, față de Sandu 21%, votul crescut mai puțin față de octombrie. Astăzi la ora 20 erau 51.000 de voturi, tot atât cât la ora 21 în turul I. Va fi o creștere, dar mai mică decât media națională.
În Republica Moldova votul se închide la ora 21, dar va continua în Diaspora, care are o diferență de fus orar de 1-3 ore în Europa și mai mare în America de Nord și America de Sud.
Ora 20:00 Prezență istorică a diasporei moldovenești la vot: Peste 300.000 de moldoveni au votat până acum, un număr record, cel mai mare din ultimele trei decenii, după ce Moldova și-a declarat independența, conform presei moldovenești. La această oră s-a înregistrat o prezență (totală) la vot de 53,47%, mai mare decât cea din turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2020, conform Comisiei Electorale Centrale.
Ora 19:00 A fost depășit pragul de 1,6 milioane de votanți, reprezentând 52,2% din totalul moldovenilor așteptați duminică la vot, conform Comisiei Electorale Centrale. La această oră, numărul alegătorilor tineri, din categoria 18-45 ani, este în creștere mai mare decât a celorlalți votanți.
Ora 18:20 Record de voturi în diaspora: 266.578 de moldoveni au votat până la această oră, conform Comisiei Electorale Centrale, cel mai mare număr din ultimele trei decenii, de la declararea independenței în prezent, conform presei din Republica Moldova.
În primul tur, din cele aproape 240.000 de voturi valabile din străinătate, 70,7% au fost pentru candidata PAS, președinta Maia Sandu. Pe locul doi a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi (14,6%), iar pe trei – candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo (8%), conform Europa Liberă Moldova.
Ora 17:40 A fost depășit pragul de 250.000 de votanți în diaspora. Numărul de votanți este semnificativ având în vedere că, în total, la această oră au votat 1.492.000 de moldoveni.
Ora 17:37 Aproximativ 21.000 de cetățeni moldoveni din Transnistria și-au exercitat dreptul la vot până la ora 17:00, conform zdg.md. Cei mai activi sunt cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani.
Ora 17:30 Prezența tinerilor la urne este în creștere ușoară în ultima jumătate de oră, de la 39,3% la 41,6% în ultima jumătate de oră. Este vorba de categoriile 18-25 ani și 26-35 ani.
17:09 La ora 17.00, numărul de voturi în Diaspora, conform datelor oficiale ale CEC, a ajuns la 234.000, aproape cât totalul din primul tur, de 239.000. Mai sunt de votat cel puțin 4-5 ore în Diaspora unde sunt cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova.
Spre comparație, în primul tur, la aceeași oră, în Diaspora votaseră aproximativ 162.000 de alegători.
Ora 17:00 Prezența la vot a ajuns la 47%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Cel mai mic procent al prezenței la vot (pe categorii de vârstă) s-a înregistrat la tineri, aproximativ 39% la această oră. Votanții care au votat în cel mai mare număr la categoriile lor de vârstă sunt 56-65 ani și 66-75 ani.
sursa foto: Captură foto CECOra 16:51 În secțiile din Beijing și Tokyo, unde votul s-a încheiat ca urmare a diferenței de fus orar, moldovenii au ales, conform Europa Liberă Moldova : Din 69 de moldoveni care au votat în secția din Japonia, 58 au votat-o pe Maia Sandu, iar din cei 73 de moldoveni care au votat în China, 59 au votat-o pe candidata PAS.
Ora 16:43 Comisia Electorală Centrală (CEC) și autoritățile naționale fac apel la cetățeni să sesizeze serviciul național unic de urgență 112 în caz că au informații referitoare la încălcarea legii, transmite zdg.md.
- „Amintim că transportarea organizată a alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, în scopul determinării acestora de a-și exercita drepturile electorale, este sancționată cu amendă de la 3 mii la 6 mii lei pentru persoanele fizice și de la 9 mii lei la 15 mii lei pentru persoanele juridice, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an”, se arată în apelul CEC citat de zdg.md.
Ora 16:40 La Consulatul Republicii Moldova din Istanbul, alegătorii sau ore în șir la coadă pentru a intra să voteze, transmite agora.md. Majoritatea persoanelor ar fi stabilite în Turcia, dar „sunt multe suspiciuni de fraudă și lucruri nefirești aici”, spune, într-o intervenție live pentru publicația citată expertul WatchDog, Eugen Muravschi.
Ora 16:30 Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat, până la ora 14:00, 544 de posibile încălcări electorale. Dintre ele, 316 incidente au fost confirmate, transmite Europa Liberă Moldova.
16.28 În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, până la ora 16.00 în afara granițelor au votat peste 205.000 de alegători, față de 142.000 în total primul tur. Atunci, 70% dintre voturi au mers la Maia Sandu, 14% la Usatîi și 8% la Stoianoglo.
Ora 16:20 VIDEO Reporterii Info Sud-Est au relatat cum s-au văzut alegerile de la secția din Constanța , acolo unde există o comunitate importantă de cetățeni moldoveni, preponderent studenți. Aceștia au fost prezenți în număr mult mai mare comparativ cu primul tur, susține Vasile Cataragă, președintele singurei secții de votare din Constanța, amenajată în incinta Universității Ovidius, de pe bulevardul Mamaia.
sursa foto: Cataragă VasileOra 16:09 La secția de votare din Northampton, Marea Britanie, s-au prezentat cei mai vârstnici cetățeni care și-au exercitat astăzi dreptul la vot: o doamnă de 82 de ani și un domn de 89 de ani, transmite MAE de la Chișinău citat de zdg.md.
Ora 16:07 Cum votează moldovenii din Rusia: Stau câte trei ore la cozi, din cauză că sunt deschise prea puține secții, susține un cetățean moldovean citat de RIA Novosti, transmite zdg.md.
- „Stăm în picioare de trei ore până la trei ore și jumătate. Aici sunt oameni care stau, îngheață, și cred că nu vor trece toți, pentru că sunt deschise puține secții de votare”, a declarat pentru RIA Novosti unul dintre alegătorii care stau la coadă. El nu a exclus ca ora de deschidere a secției de votare să fie prelungită din nou, așa cum s-a întâmplat în primul tur.
Atmosfera din apropierea secției de votare este calmă, cu oameni care cântă și dansează pe melodii în limbile română și rusă, scrie sursa,
Ora 16:05 Agenția Servicii Publice (ASP) a emis 251 de acte de identitate provizorii duminică, între 07:00 – 13:00, și au distribuit 973 de buletine de identitate deja confecționate, a precizat instituția citată de newsmaker.md. Duminică, toate centrele multifuncționale activează până la ora 21:00, reamintește instituția.
Ora 16:00 Până la această oră au votat 1.286.998 moldoveni (inclusiv din diaspora), iar prezența la vot a depășit 43%, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC).Prezența este cu aproape 4% mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale, conform Europa Liberă Moldova.
Ora 15:47 A fost depășit pragul de 200.000 de votanți în diaspora, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.
Ora 15:22 Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, acuză încercări de fraudare a alegerilor la mai multe secţii din estul Europei:
- ”Poliţia, toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupere, de transportare, de motivare a alegătorilor, fie că vorbim de cei din stânga Nistrului, fie că vorbim de cei de peste hotare”, transmite Grosu.
Ora 15:20 Prezența la vot a depășit 40%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, care anunță că au votat aproape 1,2 milioane de cetățeni moldoveni la această oră.
Ora 15:10 Mai multe persoane neautorizate au fost observate la câteva secții de votare, în special în diasporă, cum înregistrează pe video fluxul de alegători, anunță reprezentantul Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor, Nicolae Panfil, într-o conferință de presă susținută duminică, 3 noiembrie, citat de zdg.md. Asemenea cazuri au fost înregistrate la Bologna, Barcelona, Rimini, Stutgard, Milano, Roma, dar și în Grigorievca, raionul Căușeni.
Ora 15:00 Prezența la vot se apropie de 39%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.
Ora 14:35 De reamintit că Guvernul de la Chișinău a notificat mai multe țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, despre o posibilă tentativă a Rusiei de a perturba votul diasporei la secțiile de vot din străinătate, conform surselor guvernamentale ale Reuters.
Secțiile din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Regatul Unit ar putea fi vizate, inclusiv prin alerte false cu bombă, cu scopul de a întrerupe procesul de vot.
Într-un mesaj adresat oficialilor europeni, autoritățile moldovenești au cerut aplicarea unor proceduri care să nu afecteze votul.
Ora 14:31 Poliția a sistat traficul de pe podul Râbnița – Rezina, transmite reporterul Europei Libere de la fața locului, conform unei postări de pe Facebook a publicației. Reprezentanții Poliției spun că la postul vamal intern se află o persoană suspectă care nu colaborează cu forțele de ordine și „deține o cutie suspectă”, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia.
- „Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției urmează să documenteze cazul și să verifice circumstanțele. Imediat ce cazul va fi documentat conform protocoalelor, traficul în zonă își va relua activitatea”, a spus Europei Libere, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție, Elena Băetrău.
Ora 14:27 Președinta Maia Sandu a revenit cu mesajul pe care l-a transmis la ieșirea din secția de vot. Candidata pro-europeană a vorbit din nou despre ”hoții” care ”vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi! Ieșiți la vot!”, a fost mesajul Maiei Sandu:
Ora 14:15 Şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a exprimat îngrijorarea, duminică, la ieşirea din secţia de votare, în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor, transmite notează IPN, citată de News.ro.
Grosu a precizat că “grupările criminale nu se liniştesc” şi că sunt deja înregistrate informaţii despre tentativele de transportare organizată a alegătorilor prin curse charter în Belarus şi Turcia.
- “Poliţia şi toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupţie şi de transportare a alegătorilor, fie că vorbim despre cei din stânga Nistrului, fie ca vorbim de cei de peste hotare, în special din zona de est”, a adăugat preşedintele Parlamentului.
Ora 14:00 A fost depășit pragul de 1 milion de alegători, prezența la vot a atins 35%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău. Prezența la vot arată astfel conform informațiilor oficiale, pe sexe și categorii de vârste:
Ora 13:05 Premierul României, Marcel Ciolacu, îi îndeamnă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să meargă la vot şi să opteze pentru Maia Sandu, transmite Agerpres. Alternativa rusească „înseamnă doar condamnare la sărăcie şi izolare internaţională”, scrie premierul român, duminică, pe Facebook.
- „Îi îndemn pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, din ţară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot şi să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o şansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viaţă mai bună, în democraţie, stabilitate şi pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie şi izolare internaţională. Miza este istorică. Şi este nevoie de fiecare vot pentru a ţine Republica Moldova aproape de România şi Uniunea Europeană! Aşadar, mergeţi la vot şi alegeţi Maia Sandu cu toată încrederea!”, a transmis Ciolacu.
Ora 13:00 Prezența la vot a ajuns la 30%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, care transmite aici informații în timp real.
Ora 12:54 Cum afli la ce secție de votare poți să votezi: Listele de pe teritoriul țării, inclusiv stânga Nistrului, și din străinătate, conform zdg.md.
Ora 12:50 Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că duminică toate centrele multifuncționale activează conform programului de muncă special: de la 07:00 până la 21:00, transmite zdg.md. Astfel, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani vor fi eliberate buletine de identitate provizorii și vor fi înmânate buletinele de identitate confecționate. Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil. Votarea se efectuează între orele 07:00 și 21:00.
Ora 12:40 Ambuteiaje se formează pe podul peste Nistru care leagă Rîbnița de Rezina, de la primele ore de la deschiderea secțiilor de votare, transmite agora.md care amintește că, în al doilea tur la prezidențiale, cetățenii moldoveni din Transnistria votează mai activ decât în primul tur al alegerilor prezidențiale. În satul Varnița, prezența este dublă la orele prânzului, comparativ cu primul tur, mai arată sursa citată.
Ora 12:20 Cele trei secții de vot din centrul vechi din București sunt tot mai aglomerate duminică, la prânz, conform imaginilor G4Media:
Ora 12:15 Prezența la vot a depășit pragul de 25%, peste 720.000 de moldoveni au votat.
Ora 12:12 Câțiva moldoveni din Italia au încins o horă chiar lângă secția de votare. Este vorba despre cetățenii Republicii Moldova stabiliți în comuna Limone sul Garda, provincia Brescia, care au venit să voteze la secția din Trento. S-au încins în horă și moldovenii din Tel Aviv. „Nu există alegeri fără horă!”, a comunicat Ambasada Republicii Moldova din Israel. Menționăm că până la această oră, peste hotarele țării, au votat peste 78 de mii de alegători.
Ora 12:05 Președinta Maia Sandu a intrat și a ieșit din secția de vot în aplauzele moldovenilor care așteptau să voteze. Candidata pro-europeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat, la ieșirea de la urne, că ”hoții vor să cumpere votul, hoții vor să ne fure țara”, dar că are încredere în moldoveni:
- „Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte și au protejat-o de rele. Astăzi mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul. Hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni! (…)”, a spus Maia Sandu citată de zdg.md.
Ora 12:00 Prezența la vot a fost 23,66% la ora 12:00, peste 667.000 de moldoveni exercitându-și dreptul de vot, conform Comisiei Electorale Centrale.
Ora 11:55 Peste 1500 de votanți s-au prezentat la urne la o secție din București, conform agora.md. La aceeași secție, în primul votaseră până la aceeași oră doar puțin peste 700 de alegători.Un membru al Biroului electoral a declarat, pentru agora.md că este posibil ca toate buletinele de vot să fie epuizate înainte de închiderea secției de votare.
Ora 11:40 Prezența la vot la alegerile prezidențiale arată astfel, conform graficului realizat de TV8.md (21% la ora 11:30, în turul 2 din 2024):
sursa foto: Captură foto TV8.mdOra 11:35 Cetățenii moldoveni din regiunea Kursk au mers să voteze la secțiile de votare din capitalele Minsk și Baku, transmite agora.md. În presa din Belarus au apărut mai multe imagini cu moldoveni așteptând la cozile de la aceste secții de votare. De asemenea, în presa rusă au apărut imagini video cu moldoveni aduși cu avioane din Moscova la secții de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia.
Ora 11:20 Poliția din Republica Moldova a anunțat că spre malul drept al Nistrului, unde sunt deschise secțiile de votare pentru alegătorii din Transnistria există un „flux în creștere de transport și persoane”, transmite TV8.md.
Ora 11:14 Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Moldovei și liderul Partidului Socialiștilor, din partea căruia candidează Alexandr Stoianoglo pentru funcția de șef al statului, a declarat, la ieșirea din secția de vot:
- „Am votat pentru dreptate, am votat pentru un președinte care oprește Constituția, care să oprească ura și xenofobia. (…) Astăzi este posibil de făcut schimbarea, de aceea vă îndemn toți cetățenii să ieșim la vot”, a declarat Igor Dodon, citat de zdg.md.
Ora 11:07 Prezența la vot este de 17,69%, conform informațiilor furnizate în timp real de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după cum urmează pe categorii de vârstă (% din numărul total de votanți):
18-25 ani – 4.80% (23635 votanți)
26-35 ani – 9.18% (45193 votanți)
36-45 ani – 15.52% (76412 votanți)
46-55 ani – 17.66% (86910 votanți)
56-65 ani – 25.06% (123348 votanți)
66-75 ani – 22.63% (111379 votanți)
76+ ani – 5.13% (25270 votanți)
Ora 10:54 Presa din Belarus a surprins atmosfera de la Ambasada Republicii Moldova din Minsk, transmite TV8.md. Moldovenii care s-au adunat să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale sunt întâmpinați cu ceai cald și gustări. Pe uniformele voluntarilor se observă inițialele „BSRM BY”, care aparțin organizației de tineret a Belarusului susținută de stat și în particular, de Alexandr Lukașenko.
Ora 10:45 Premierul Dorin Recean așteaptă să voteze. Acesta a acuzat tentative de fraudare a alegerilor și a îndemnat populația să nu se lase intimidată la aceste alegeri:
- „Am votat pentru pace și prosperitate, pentru ca noi să fim liberi să construim viața noastră aici, acasă. Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale, care au cumpărat foarte multe voturi. Este important să ne mobilizăm, să votăm, pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează. Atât Ministerul de Interne cât și celelalte instituții lucrează intensiv pentru a preveni acest atac asupra democrației noastre. Votul nostru va decide care este viitorul Republicii Moldova. Astăzi trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate”, a transmis Recean citat de TV8.md.
Ora 10:40 Mai mulți polițiști vor fi prezenți în preajma secțiilor de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, unde are loc turul II al alegerilor prezidențiale, conform newsmaker.md. Măsura a fost luată pentru a asigura siguranța cetățenilor. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, pentru publicația din Moldova.
Ora 10:09 Alegerile vor fi câștigate de acel candidat care obține cel mai mare număr de voturi. În cazul în care, ipotetic vorbind, ambii candidați vor acumula un număr egal de voturi, atunci câștigător va fi cel care a obținut cel mai bun rezultat în turul întâi, explică TV8.md.
Ora 10:00 Peste 280.000 de alegători (peste 10%) au votat până la ora 10:00, conform informațiilor furnizate de Comisia Electorală Centrală, citate de TV8.md. Potrivit cifrelor de la această oră, bărbații care votat sunt mai mulți la număr ca femeile. Totodată, cei mai harnici votanți sunt cei din categorie de vârstă 56-65 de ani, iar cele mai multe voturi au fost înregistrate, la fel ca în turul I, în raionul Dondușeni.
Ora 09:45 Prezența la vot la ora 9:30 este mai mare decât în turul I, chiar și decât în turul II al scrutinului din 2016. Cu toate acestea, este mai mică decât în turul II al prezidențialelor din 2020, transmite agora.md.
Ora 09:40 Întrebat de presă despre informațiile din spațiul public despre mai multe autocare venite în Republica Moldova din Federația Rusă, care ar fi adus gratis cetățenii pentru a vota acasă, Alexandr Stoianoglo a declarat că „noi pe nimeni nu am adus în țară silit”, transmite zdg.md.
Ora 09:26 Alegătorii, care se regăsesc în listele celor care și-au vândut votul grupării „ȘOR”, sunt întâmpinați în adiacentul secțiilor de votare de oamenii legii și amendați. Informația a fost confirmată de sursele Deschide.md. Mai exact, ar fi vorba de persoane, numele cărora figurează în listele ridicate de oamenii legii în cadrul perchezițiilor desfășurate zilele trecute la membrii grupării criminale „ȘOR” și blocului „Victoria” în mai multe raioane din Republica Moldova.
Ora 09:15 Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții, transmite agora.md. Presa rusă scrie că alegătorii de la ambasada Republicii Moldova la Moscova se întind pe mai mult de 200 de metri, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional. Atunci, Ministerul de Externe sublinia că cozile ar fi fost create artificial, prin transportarea organizată a alegătorilor.
Ora 09:11 Alexandr Stoianoglu, însoțit de soție și cele două fiice, a declarat, în limba română, la ieșirea de la urne că a votat pentru ”Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar dezvoltă în armonie relațiile și cu Estul și cu Vestul”, iar apoi a început să vorbească în limba rusă.
- ”Eu îndemn toată lumea să iasă la vot și să realizeze dreptul constituțional de a alege”, a mai spus Stoianoglo în română.
Ora 09:07 Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău, transmite Agerpres.ro.
Ora 09:05 Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat, la ieșirea de la urne: ”Noi cu toții ne dorim ca Republica Moldova să prospere”.
Ora 08:47 La nici două ore de la deschiderea secțiilor de votare din R. Moldova, 4,2% dintre alegători și-au exprimat votul, ceea ce reprezintă peste 114 mii de persoane, notează agora.md . În afara țării, peste 13 mii de alegători și-au făcut alegerea pentru viitorul președinte al țării.
Ora 08:37 Adresele mai multor secții de vot din diaspora au fost modificate, transmite agorda.md . Astfel, Ministerul Afacerilor de Externe atenționează alegătorii din Italia, Marea Britanie, Belgia, Franța și Spania să verifice noile adrese, înainte de a merge să voteze.
Ora 08:32 CEC anunță că cele 1.988 de secții de vot s-au deschis la ora 07:00 și că nu sunt incidente, transmite radiochisinau.md.
Ora 08:20 La secțiile de votare din București, cetățenii moldoveni cu drept de vot au format cozi încă înainte de deschiderea secțiile de votare, transmite agora.md. După prima oră, rândul persoanele care așteaptă să-și exercite votul a fost de două ori mai mare.
Ora 08:00 La cele trei secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană de la Varnița deja s-au format cozi, transmite Zona de Securitate, transmite zdg.md. În turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, 30 de secții de votare au fost deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Ora 07:40 Mai mulți cetățeni moldoveni din diaspora sunt primii care au votat la alegerile de duminică. Aceștia se aflau în calitate de turiști, în Japonia.
- „(…) Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că suntem primii care au făcut acest lucru și în general cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fie primii în ceva (…)”, a spus unul dintre cetățenii moldoveni care și-a exercitat dreptul la vot.
Ora 07:24 Cinci persoane, reținute în Republica Moldova pentru tentativă de incendiere a sediul Comisiei Electorale și a mașinilor de poliție. Ei au declarat că au fost angajați de un bărbat din Rusia căruia trebuia să îi trimită fotografii-dovadă.
Ora 07:19 Oamenii aduși organizat de fugarul pro-rus Ilan Șor la secțiile de votare deschise la Moscova în primul tur și-au dat masiv votul pentru Alexandr Stoianoglo. Numele lui Stoianoglo apare și în indicațiile privind acordarea votului din 20 octombrie transmise pe Telegram către rețeaua lui Șor. Citește aici o investigație a Ziarului de Gardă despre relația celor doi.
Ora 07:17 Poliția din Republica Moldova a anunțat vineri printr-un comunicat „un atac masiv de falsuri” parvenite prin adrese electronice și apeluri, cu îndemnul de a vota un anumit candidat electoral în schimbul unei sume de bani, transmite Ziarul de Gardă .
Ora 07:13 Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova au fost apelați de pe numere necunoscute și amenințați cu moartea. Guvernul de la Chișinău a precizat că „toate aceste cazuri sunt raportate la poliție”, potrivit agora.md . Ora 07:10 Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.
Ora 07:08 Parlamentul Republicii Moldova a emis un comunicat prin care dezminte și condamnă atacul de falsuri transmise în numele instituției în care cetățenii sunt îndemnați să voteze pentru un anumit candidat electoral, duminica la cel de al 2-lea tur al alegerilor prezidențiale, informeează tvrmoldova.md.
Ora 07:07 Mai multe autocare cu cetățeni moldoveni care se întorceau din Federația Rusă au trecut frontiera Republicii Moldova în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, transmite TV8.md . Potrivit Poliției, „toți acești transportatori sunt fără careva acte permisive sau contracte de prestări de serviciu în acest scop. Constatăm că este o formă de transportare organizată într-un anumit interes”.
Ora 07:04 Una dintre principalele probleme ridicate de analiști vizează Transnistria, o fâșie separatistă cu conducere pro-rusă despre care aceștia spun că, în cazul unui guvern favorabil Rusiei la Chișinău, ar putea deveni un alt front în războiul Rusiei.
Ora 07:00 Mai multe percheziții au avut loc sâmbătă, în Chișinău și în orașul Rîșcani, într-un dosar cu acuzații de finanțare ilegală și corupere electorală, transmite TV8.md. Potrivit Poliției din Republica Moldova, simpatizanți și membri ai organizației criminale ,,Șor” și ai Blocului Victorie racolează oameni și le propun bani, pentru ca aceștia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.