LIVE Alegeri Europarlamentare 2024/A început votul în Diaspora

LIVE Alegeri Europarlamentare 2024/A început votul în Diaspora

Parlamentul European este unicul organism al UE ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai UE. Romania va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.

Alegerile europarlamentare au loc simultan cu alegerile locale, într-un singur tur.

S-a deschis prima secţie de votare din străinătate pentru români

ACTUALIZARE 22:20 Votul în străinătate pentru alegerile europarlamentare a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Noua Zeelandă duminică la ora locală 07:00.

Duminică, 9 iunie 2024, la ora 00:00 (ora României) se vor deschide secţiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare se desfăşoară începând din 8 iunie, 22:00 ora României, şi până pe 10 iunie, 8:00 ora României (ultimele secţii se vor închide pe Coasta de Vest a SUA).

Se votează între orele locale 7:00 şi 22:00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22:00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23:59.

MAI: Continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă

ACTUALIZARE 22:15 Reprezentanţii MAI au transmis că, „pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informaţii apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele sociale”, o continuare a campaniei electorale în afara perioadei permise de lege este interzisăă, inclusiv pe reţelele sociale.

„Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România reţelele sociale sunt considerate spaţiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare”, a comunicat MAI ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind sancţionarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe reţelele sociale.

Sute de de incidente în toată țara și zeci de dosare penale

ACTUALIZARE 22:00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că în cursul zilei de sâmbătă au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral şi au fost deschise 31 de posibile infracţiuni cu privire la 31 de posibile infracţiuni. Printre neregulile semnalate, continuarea acţiunilor electorale şi posibila corupere a alegătorilor.

„Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au acordat în continuare atenţie sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale. Astfel, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare. Au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 53 de avertismente şi 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni. Din punct de vedere a frecvenţei faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acţiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe reţele sociale, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde, în urma verificărilor, poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă, au fost aplicate sancţiuni.

Astfel, poliţiştii au constatat că într-o comună din Călăraşi, primarul în funcţie a sesizat faptul că un candidat şi persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor.

„Poliţiştii dintr-o localitate din judeţul Brăila au fost sesizaţi, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetăţean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor”, a adăugat Monica Dajbog.

De asemenea, ea a precizat că un cetăţean dintr-o comună din judeţul Maramureş a sesizat faptul că într-o secţie de votare a fost montată o cameră audio-video.

„În urma deplasării echipajului de poliţie la faţa locului s-a constatat că, în această dimineaţă, primarul comunei şi un cetăţean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de a filma procesul electoral. În prezenţa organelor de poliţie, camera de supraveghere a fost demontată şi scoasă din incinta secţiei de votare. La acest moment se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la violarea confidenţialităţii votului, faptă prevăzută şi pedepsită Codul Penal”, a mai precizat sursa citată.

Monica Dajbog a afirmat că activitatea de asigurare a protecţiei transporturilor buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secţiile de vot s-a încheiat fără probleme.

Purtătorul de cuvânt al MAI a transmis că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare au avut obligaţia de a fi prezenţi la secţiile de vot, la ora 18.00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare, precum şi fixarea posturilor de pază în jurul secțiilor de votare.

Mai multe puncte temporare de trecere a frontierei vor fi deschise duminică

ACTUALIZARE 21:30 Mai multe puncte temporare de trecere a frontierei vor fi deschise, duminică, pe graniţa româno-ungară, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, a anunţat Poliţia de Frontieră.

„La solicitarea autorităţilor maghiare, în cursul zilei de duminică, 9 iunie, în contextul desfăşurării alegerilor şi de pe teritoriul statului vecin, în intervalul orar 07.00 - 20.00 (ora României), punctul temporar de trecere a frontierei Beba Veche (judeţul Timiş) şi cele 10 comunicaţii rutiere deschise ocazional de la frontiera comună cu Ungaria (Nădlac III, Grăniceri, Variaşu Mic şi Iermata - judeţul Arad; Roşiori, Voievozi şi Cheresig - judeţul Bihor; Horea, Peleş şi Bercu - judeţul Satu Mare) vor fi deschise traficului transfrontalier. Acestea sunt destinate tranzitării frontierei de către persoanele domiciliate în zona adiacentă”, a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, la nivelul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Timişoara, Oradea şi Sighetu Marmaţiei au fost dispuse măsuri pentru desfăşurarea cu operativitate a activităţii de verificări la frontieră.

În Ungaria, duminică, au loc alegeri europarlamentare şi locale.

BEC şi AEP, după fenomenele meteo din Capitală: Infrastructura electorală existentă la nivelul celor două instituţii e funcţională

ACTUALIZARE 19:30 Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 precizează că, în urma fenomenelor meteorologice deosebite care au avut loc, sâmbătă, în Capitală, infrastructura electorală existentă la nivelul BEC este funcţională, iar procesul electoral se poate desfăşura în condiţii normale, conform calendarului aprobat.

şi Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că infrastructura electorală existentă la nivelul AEP e funcţională, iar sistemele informatice la nivelul instituţiei funcţionează în parametrii optimi.

Sistemele informatice funcţionează în parmetrii optimi şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea protecţiei acestora, mai spune BEC, în comunicatul de presă.

STS oferă sprijin 24 de ore din 24 pentru desfăşurarea alegerilor din 9 iunie

ACTUALIZARE 19:15 Centrul de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este pregătit să acorde asistenţă personalului din secţiile de votare pentru utilizarea echipamentelor şi a aplicaţiei pentru verificarea dreptului de vot. Centrul de suport tehnic al STS include cele 41 de centre de preluare a apelurilor, câte unul pentru fiecare judeţ din ţară şi unul pentru Bucureşti-Ilfov şi străinătate, dispeceratele şi centrele de intervenţie tehnică ale căror echipe sunt pregătite să remedieze eventualele situaţii semnalate de personalul din secţiile de votare în cel mult 45 de minute.

Potrivit comunicatului de presă al Serviciului de Telecomunicaţii speciale, la un singur număr de telefon, preşedinţii secţiilor de votare şi operatorii de calculator pot să contacteze Centrul de preluare a apelurilor pentru sprijin din partea specialiştilor din instituţiile care au atribuţii în organizarea şi desfăşurarea alegerilor:

  • asistenţă tehnică privind echipamentele de comunicaţii şi aplicaţiile informatice, de la STS (tasta 1);
  • asistenţă privind operaţiunile electorale, de la AEP şi BECJ (tasta 2);
  • asistenţă privind completarea proceselor-verbale, de la INS (tasta 3);
  • sesizări privind votul multiplu (tasta 4).

STS reaminteşte că datele statistice cu prezenţa alegătorilor în secţiile de votare şi procesele-verbale încheiate la finalul procesului electoral vor fi afişate în timp real şi disponibile publicului pe site-ul https://prezenta.roaep.ro , iar datele publicate prin tehnologia blockchain sunt accesibile pe https://voting.roaep.ro .
Mai multe detalii privind rolul şi atribuţiile STS în asigurarea suportului tehnic pentru buna desfăşurare a proceselor electorale pot fi regăsite la adresa: https://sts.ro/ro/alegeri-2024/ .

Informaţii suplimentare despre infrastructura de blockchain folosită în cadrul sistemelor informatice utilizate la alegeri, care asigură trasabilitatea, integritatea şi transparenţa datelor, pot fi consultate la adresa: https://sts.ro/ro/tehnologia-blockchain-parte-integranta-a-sistemelor-si-aplicatiilor-informatice-utilizate-la-alegeri/ .

Secţiile de votare s-au deschis în Italia

ACTUALIZARE 17:00 Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă după-amiaza în Italia pentru alegerile europene, un scrutin pentru care şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi partidul său de extremă dreapta Fratelli d'Italia (FDI) sunt daţi drept mari favoriţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Secţiile de votare s-au deschis la orele locale 15:00 (13:00 GMT) în întreaga peninsulă italiană, unde peste 47 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 76 de eurodeputaţi.

Ele se vor închide la orele 23:00 (21:00 GMT), înainte de o nouă zi de vot, duminică.

În afară de Italia, sâmbătă pentru europarlamentare se mai votează în Cehia, Estonia, Letonia, Malta şi Slovacia.

La nivelul întregii Uniuni Europene, urnele s-au deschis cel mai devreme în Olanda, joi, şi se vor închide duminică.

Cât câştigă un europarlamentar şi de ce alte avantaje beneficiază?

ACTUALIZARE 16:15 La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume. Dincolo de misiunea nobilă de reprezentare a cetăţenilor ţării lor, slujba de europarlamentar are şi unele avantaje deloc de neglijat, transmite News.ro.

Toţi deputaţii din Parlamentul European primesc acelaşi salariu.

Salariile sunt stabilite la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la CJUE (Curtea de Justiţie a UE), astfel cum se prevede în Statutul deputaţilor în Parlamentul European (articolul 10). Astfel, salariul lunar al unui deputat este 10.075,18 EUR brut şi de 7.853,89 EUR net, după deducerea impozitelor UE şi a contribuţiilor la asigurările sociale (cifre valabile la 1 iulie 2023).

Fondurile provin din bugetul Parlamentului.

Deoarece statele membre pot impune impozite naţionale suplimentare, cifrele nete finale depind de regimul fiscal al ţării de origine a deputatului.

Campania electorală s-a încheiat

ACTUALIZARE 08.45 Campania electorală, care a început pe 10 mai, s-a încheiat în această dimineață, la ora 07:00, românii cu drept de vot fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală.

În acest an, pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.

Timp de o lună, candidaţii intraţi în competiţia pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administraţiilor locale şi-au transmis mesajele prin intermediul afişelor electorale sau prin întâlnirile cu alegătorii.

După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secţiei de votare din ţară.

Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se aduce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare.

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale şi anume din data de 8 iunie, ora 07:00, şi până la încheierea votării.

Cum se votează la Alegeri Europarlamentare 2024

În România, alegerile europarlamentare au loc simultan cu alegerile locale. Vârsta minimă obligatorie de vot este 18 ani. Votul nu este obligatoriu.

Pentru scrutinul european se poate vota în orice secție de votare deschisă de autoritățile române.

Secțiile se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora locală 23.59.

Cetățenii comunitari rezidenți în România pot vota candidați români doar dacă s-au înscris pe listele electorale speciale, în termenul legal (cel târziu cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor). Cererea de înscriere pe listele speciale se depune la primăria localității de domiciliu sau reședință și, odată aprobată, apare în sistemul centralizat al Autorității Electorale Permanente. Cetățenii comunitari care figurează pe aceste liste speciale pot vota la orice secție de votare deschisă de autoritățile române.

În toate secțiile de votare (inclusiv în străinătate) va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

La prezentarea actului de identitate în secția de votare, înainte de a vota, un operator de calculator va introduce CNP-ul într-o aplicație informatică sigură și protejată, în vederea asigurării unui proces electoral corect.

SIMPV ajută la verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentativele de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot.

De asemenea, SIMPV semnalează în timp real dacă persoana care se prezintă la secția de votare a votat la o altă secție, dacă este pusă sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cum votează la Europarlamentare românii din diaspora

Pentru Alegerile Europarlamentare 2024, românii din diapora pot vota la 915 secții de votare organizate străinătate, care vor fi deschise în data de 9 iunie 2024. Numărul lor este dublu față de alegerile precendente, din 2019, când au fost deschise doar 441 de secții în străinătate.

Secțiile se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora locală 23.59.

Anul acesta, cele mai multe secții de votare sunt în Italia (150), Spania (147), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (104), Germania (87), Franța (67). Lista cu adresele secțiilor de votare din străinătate este publicată pe site-ul MAE, dar și pe paginile misiunilor diplomatice ale României.

La sectiile de votare din străinătate se poate vota doar pentru alegerile europarlamentare.

Cine poate vota la secțiile din străinătate

La secțiile de vot organizate în străinătate pot vota cetățenii români aflați în străinătate, cu domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în străinătate, în scop turistic sau de afaceri.

Pot vota doar cetățenii cu vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, care nu au drepturile electorale interzise și nu s-au înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.

Românii stabiliți în străinătate, dar care nu se află în localitatea/ țara de domiciu, pot vota la cea mai apropiată secție de votare, cu un act de identitate valabil, emis de autoritățile romane.

Românii care dețin și cetățenia altui stat UE (sunt înscriși pe listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene) își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că nu au votat, la același scrutin, candidați ai altui stat.

La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu se poate vota prin corespondență.

De asemenea, la sectiile de votare din străinătate nu există urne mobile.

Alegerile Europarlamentare 2024 în Europa

Alegerile europene au loc între 6-9 iunie. Țările de Jos dat startul alegerilor europene pe 6 iunie, iar în Irlanda s-a votat pe 7 iunie. Pe 8 iunie, votează cetățenii din Letonia, Malta și Slovacia. În Cehia și Italia scrutinul european ține 2 zile. În celelalte 20 de state UE, înclusiv România, alegerile sunt organizate pe 9 iunie.

În 4 state din Uniunea Europeană, vârsta minimă de vot este 16 ani: Austria, Belgia, Germania și Malta. În Grecia se votează de la 17 ani. În restul țărilor, vârsta minimă obligatorie este de 18 ani.

Votul este obligatoriu în cinci state membre: Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Cipru și Grecia.

Alegerile pentru Parlamentul European

O dată la cinci ani, cetățenii celor 27 de state ale Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Decid cui încredințează deciziile majore în domenii care ne privesc pe noi toți - economie, energie, mediu, educatie, sănătate - și direcțiile importante ale Europei pe plan mondial.

720 de europarlamentari vor face parte din viitorul Parlament, cu 15 mai mulți decât în legislatura trecută. Numărul eurodeputaților este decis înaintea fiecărui scrutin, dar nu poate depăși 750 plus președintele.

Pentru România, aceasta este cea de-a cincea rundă de alegeri europarlamentare. Țara noastră a devenit membră UE în 2007. Vom avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European, a șasea cea mai numeroasă reprezentare după Germania (96), Franța (81), Italia (76), Spania (61) și Polonia (53).


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii