LIVE A început vaccinarea anti-COVID în România/Mihaela Anghel, asistenta medicală care a preluat primul pacient cu COVID din România, a fost prima persoană vaccinată/S-a vaccinat și Streinu Cercel
Campania de vaccinare anti-COVID a început în România duminică la ora 9.00, când a fost vaccinată prima persoană. Este vorba despre o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Primele doze de vaccin au fost distribuite la Institutul Balș și la celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.
Comisarul.ro transmite livetext desfășurarea evenimentelor:
11.04. Şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Monica Terteliu, a fost prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 la Suceava și spune că vaccinul reprezintă o "speranţă că lucrurile vor reveni la normal". Medicul afirmă că, deşi a fost de două ori bolnavă de COVID-19, nu a dezvoltat anticorpi.
"Sunt prima din judeţul Suceava vaccinată. Pentru mine este o onoare, o speranţă că lucrurile vor reveni la normal. M-am vaccinat fără a sta pe gânduri, pentru că de zece luni de zile tratăm pacienţi, unii pacienţi cu succes, pe alţii i-am pierdut şi în această perioadă tot timpul am sperat că va apărea vaccinul (...). Aştept momentul când vom putea interna în spital şi pacienţii cronici de Boli Infecţioase, aştept momentul în care vor putea veni şi pacienţii pediatrici cu altă patologie decât COVID-19 la Boli Infecţioase. Aştept, nu în ultimul rând, să-mi strâng bunica în braţe fără a purta mască pe faţă. Aştept să ajung acasă mult mai devreme decât am făcut-o până acum. Aştept ca totul să se termine cu bine, pentru că da, acest vaccin este un prim pas de speranţă", a declarat Monica Terteliu, citată de Agerpres.
10.10 Momentul vaccinării primei persoane împotriva COVID-19 în România este unul ''istoric'', ''de referinţă'' pentru România în lupta împotriva noului coronavirus, afirmă premierul Florin Cîțu. El a scris pe Facebook că vor fi vaccinuri gratuite pentru toţi cei care doresc să se imunizeze, iar pentru cei care "încă ezită", specialiştii vin cu informaţii solide, validate ştiinţific, care să-i ajute să ia decizia corectă.
9.33 Vlad Voiculescu: Momentul este unul de speranță, care ara trebui să ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauți. Este esențial să continuăm să fim precauți
9.26 Medicul Valeriu Gheorghiță: E un moment emoționat pentru toată lumea. Astăzi este ziua lui Louis Pasteur. Cred că această campanie reprezintă un tribut adus cercetării medicale
9.20 Asistenta medicală Mihaela Anghel: Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin făcut până acum.
Mesaj pentru români: Să deschisă bine ochii și să vină să se vaccineze ca să scăpăm de această greutate ce ne apasă pe toți.
Ce v-a impresionat în aceste luni de luptă cu pandemia? Nu s-a întâmplat niciodată până acum să fie atât de multe decese
9.12 S-a vaccinat și managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel. "Nu m-a durut absolut deloc. Le mulțumesc tuturor că au făcut o treabă nemaipomenită în această pandemie. A fost o muncă titanică, 24 din 24, 7 din 7. Am încercat să asezonăm schema de tratament în funcție de pacient", a spus Cercel.
9.10. A fost vaccinat și medicul ATI Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
"Sunt norocos. Mergeam liniștit și până acum acasă, dar acum știu că putem vedea luminița de la capătul tunelului. Sunt convins că nu vor fi reacții adverse. Astăzi se vor vaccina în jur de 50 de cadre medicale de la acest spital", a spus medicul.
9.00. Este vaccinată prima persoană din România - asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balș.
"Sunt norocos. Mergeam liniștit și până acum acasă, dar acum știu că putem vedea luminița de la capătul tunelului. Sunt convins că nu vor fi reacții adverse. Astăzi se vor vaccina în jur de 50 de cadre medicale de la acest spital", a spus medicul.
8.42 Prima persoană care va fi vaccinată împotriva COVID-19 va fi o asistentă medicală de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București. Ea a făcut parte din echipa medicală care în 27 februarie a preluat primul pacient din țara noastră infectat cu virusul SARS-CoV-2.
"Cele peste 3000 de doze sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina. Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", au transmis reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, întrebați ce se va întâpla cu restul de doze de vaccin sosite în România.
Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:
- 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 100 de doze
- 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ - 600 de doze
- 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze
- 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca - 375 doze
- 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța - 170 doze
- 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
- 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 260 doze
- 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență - 210 doze
- 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava - 250 doze
- 10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara - 450 doze.
La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte. Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.
Conform autorităților, vaccinarea populației ar urma să înceapă în martie-aprilie. Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.
- Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
- Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
- Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
- Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
- Personalul din serviciile stomatologice;
- Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
- Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
- Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
- Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
- Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
- Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
- Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
- Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
- Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
- Populația adultă;
- Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.