Lituania – România, fulgerător la Kaunas: tricolorii, în premieră în albastru, au învins cu un gol superb

Lituania – România, fulgerător la Kaunas: tricolorii, în premieră în albastru, au învins cu un gol superb

Se spune că în fotbal, la fel ca-n viață, totul se echilibrează. Și degeaba te vaiți din cauza ghinionului sau a unor decizii nefavorabile, fiindcă, în timp, roata se va întoarce și în favoarea ta. La cum a început Lituania – România, fix de aceste lucruri ne-am convins.

Răzvan Marin (în albastru) a marcat încă o dată din penalty. FOTO: Facebook

Răzvan Marin (în albastru) a marcat încă o dată din penalty. FOTO: Facebook

Luna trecută, în România – Lituania, scor 3-1 pe Stadionul Ghencea, centralul sloven, Rade Obrenović, i-a făcut zob pe oaspeți! Mai întâi, le-a anulat un gol ce părea valabil, pe finalul părții secunde, iar apoi, după câteva minute, a acordat un penalty pentru România la căderea teatrală a lui Ianis Hagi. De care a râs, ulterior, și Victor Pițurcă, fost atacant „de rasă“, după cum Adevărul a scris aici. Grație celor două decizii, România a câștigat un meci în care, per ansamblu, a evoluat slab.

Marți, la Kaunas, partida a debutat cu un alt penalty acordat gratuit. Doar că, de această dată, de eroarea centralului, scoțianul Nick Walsh, au beneficiat lituanienii. O centrare a lui Lasickas l-a lovit în cot pe Rațiu, aflat în careul propriu. În mod bizar, Walsh a arătat prompt spre punctul cu var, deși Rațiu avea, în mod clar, mâna lipită de corp! Și mai ciudat a fost ce a urmat: Walsh a fost rugat de colegii săi din camera VAR să vadă reluarea fazei pe ecranul de la marginea terenului. Ceea ce a și făcut. Deși era de așteptat ca, măcar după intervenția VAR, centralul să-și corecteze decizia, el a menținut-o! Iar „cadoul“ său a fost acceptat de gazde: Kučys a înscris din penalty pentru 1-0 (7).

Din fericire, replica României după această nedreptate a venit relativ repede. Pentru că, în minutul 16, Nick Walsh a fluierat un penalty la fel de ciudat, de această dată, în careul celălalt, tot pentru un henț. Cei din camera VAR, după ce s-au convins că arbitrul face cam ce vrea indiferent de reluări, nici nu l-au mai chemat să revadă faza, de această dată. Răzvan Marin, expertul nostru în materie de penalty-uri, a transformat de la punctul cu var, pentru 1-1 (18).

De aici până la finalul reprizei s-a jucat un meci modest, în care România a fost, totuși, superioară, cu o circulație mai bună a mingii și cu fotbaliști cu o clasă peste cei ai Lituaniei. Chiar și așa, la pauză, egalitatea s-a păstrat: 1-1.

Lovitură liberă pentru ei, gol pentru noi

Același tablou fotbalistic și după pauză. Cu România superioară, însă fără ocazii mari de gol. Doar că tricolorii au avut nevoie de o singură fază, pentru a trece în avantaj. Dintr-o lovitură liberă, aparent periculoasă pentru Lituania, a ieșit un contraatac-fulger. Mingea a circulat pe traseul Drăgușin – Man – Drăguș, iar ultimul a finalizat pentru 2-1 (65). Până la finalul reprizei, singurul lucru notabil a fost introducerea lui Ianis Hagi, în minutul 83, în locul lui Dennis Man. Asta ca să nu fie vreun dubiu în privința a ceea ce a scris Adevărul astăzi: „Niciun meci fără Ianis Hagi pentru naționala României, în 2024“.

S-a terminat 2-1 pentru România și, cum în cealaltă partidă, Kosovo – Cipru, s-au impus gazdele, e clar că finala acestei grupe, cu o miză mare pentru locul 1, se va juca, etapa viitoare: România – Kosovo, pe 15 noiembrie, de la ora 21.45, pe Arena Națională.

VEZI GOLURILE ROMÂNIEI