Lituania cere sprijinul UE pentru exporturile cerealelor ucrainene. Efectul retragerii Rusiei din acordul Mării Negre
Lituania solicită Uniunii Europene să sprijine exporturile de cereale ucrainene, prin rute alternative, în urma retragerii Rusiei din acordul privind transportul pe Marea Neagră.
Exporturile de cereale ucrainene ar putea fi făcute prin rute alternative FOTO Shutterstock
Guvernul lituanian a adresat o cerere prin care cere blocului comunitar să ia în calcul capacitățile statelor baltice de a „servi ca o rută alternativă viabilă şi fiabilă pentru tranzitul de produse ucrainene, inclusiv al cerealelor”, notează AFP. Cererea vine în contextul retragerii Rusiei dintr-un acord care permitea transportul acestora prin Marea Neagră și aparține a trei miniştri lituanieni.
Într-o scrisoare consultată de AFP, miniştrii au subliniat că infrastructurile baltice au o capacitate anuală combinată de 25 de milioane de tone numai pentru cereale. Acordul internaţional privind transportul de cereale pe Marea Neagră, din care Rusia s-a retras, a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale şi al altor produse alimentare timp de peste un an, conform ONU.
Pentru a profita de potenţialul rutei alternative propuse, miniştrii lituanieni au solicitat Uniunii Europene să simplifice procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi să implementeze aceste măsuri în porturile baltice.
Săptămâna trecută, cinci ţări vecine Ucrainei, respectiv Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România, au cerut UE să prelungească restricţiile asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja fermierii.
Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ferm prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale către ţările din vecinătatea Ucrainei, potrivit Reuters.
Într-un mesaj pe Telegram, el a declarat că blocarea exporturilor pe cale terestră după data de 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă.
Sursa: adevarul.ro