Lituania a înaintat un protest Federației Ruse în legătură cu îndepărtarea unui semn memorial pentru episcopul Reinis

Lituania a înaintat un protest Federației Ruse în legătură cu îndepărtarea unui semn memorial pentru episcopul Reinis

Ambasada Rusiei la Vilnius a confirmat primirea notei de protest din partea autorităților lituaniene.

Cladirea Ministerului Afacerilor Externe din Lituania. Foto: Shutterstock

Cladirea Ministerului Afacerilor Externe din Lituania. Foto: Shutterstock

Lituania a adresat Federației Ruse o notă de protest în legătură cu înlăturarea de la Vladimir a unui semn memorial ridicat în onoarea liderului Bisericii Catolice din Lituania, Arhiepiscopul Mecislovas Reinis (1884-1953), a relatat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Baltice.

Însarcinatul cu afaceri al Federației Ruse, Alexander Yolkin, a fost chemat la minister și i s-a prezentat o notă de protest în legătură cu distrugerea semnului memorial al lui Reinis, cerând restaurarea acestuia”, se arată în comunicat.

Ambasada Rusiei la Vilnius a confirmat pentru TASS că nota a fost primită.

Reinis nu era doar o figură bisericească. În calitate de membru al Partidului Creştin Democrat Lituanian , Reinys a fost selectat de Prim-ministrul Leonas Bistras drept Ministru al Afacerilor Externe . El a servit în această calitate din 25 septembrie 1925 până în 20 aprilie 1926. Diplomații străini și opoziția lituaniană nu l-au considerat un ministru puternic sau independent și credeau că a fost repartizat la această funcție doar temporar.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Predecesorul său, Voldemaras Čarneckis , a fost forțat să demisioneze când a încercat să normalizeze relațiile cu Polonia. Prin urmare, după Tratatele de la Locarno , noul guvern a căutat alternative – normalizarea relațiilor Lituaniei cu Sfântul Scaun , semnarea unui tratat cu Uniunea Sovietică și căutarea aliaților în Germania, Letonia sau Estonia. Relațiile Lituaniei cu Sfântul Scaun s-au deteriorat după Concordatul din 1925 cu Polonia care a înființat o provincie ecleziastică la Vilnius, recunoscând astfel pretențiile Poloniei asupra orașului. Din cauza tensiunilor în creștere, relațiile diplomatice oficiale au fost întrerupte. Cu ajutorul arhiepiscopului Jurgis Matulaitis-Matulevičius , Reinis a restabilit contactele diplomatice cu Sfântul Scaun și a acceptat un plan în trei pași pentru normalizarea relațiilor. În relațiile cu Polonia , Reinis a trebuit să răspundă unui incident când polițiștii de frontieră polonezi au încălcat granița, au capturat aproximativ 15 hectare (37 de acri) de pădure lângă Kernavė și au luat ca prizonieri opt polițiști lituanieni în perioada 17-22 februarie 1926.

Cariera sa diplomatică a fost întreruptă de lovitura militară din 1926, din Lituania, care a fost urmată de o schimbare a puterii.

Reinys a fost arestat pentru prima dată pe 6 septembrie 1944, după o adunare a episcopilor lituanieni care nu a fost aprobată de sovietici. În noiembrie 1944, șeful NKGB lituanian Aleksandras Gudaitis-Guzevičius și primul secretar al Partidului Comunist Lituanian Antanas Sniečkus au vrut să-l aresteze pe Reinis, dar oficialii de la Moscova au sugerat folosirea lui sa pentru a-i demoraliza pe partizanii lituanieni antisovietici. Ca pârghie, au folosit cei doi nepoți ai lui Reinys închiși de sovietici și șapte rude deportate în Siberia în timpul deportării din iunie 1941.

În 1947, arhiepiscopul a fost arestat de agențiile sovietice de securitate a statului.

În 1953 a murit în închisoarea din Vladimir. Cauza sau circumstanțele exacte ale morții sale nu sunt cunoscute. La cimitirul orașului a fost instalată o placă comemorativă, unde anii vieții sale și cele două aspecte principale ale biografiei lui Reinis au fost indicați în rusă și lituaniană.

Reinis a fost reabilitat de Curtea Supremă a RSS Lituaniei în februarie 1989. În februarie 1990, lituanienii au depus documente la Curia Romană pentru a deschide dosarul de canonizare pentru Reinis împreună cu Teofilius Matulionis și Vincentas Borisevičius , alți doi episcopi lituanieni persecutați de sovieticii. Papa Ioan Paul al II-lea i -a menționat pe acești trei într-un discurs din 1993 la Dealul Crucilor . Dosarul oficial de beatificare a fost deschis la 14 septembrie 1998. La 7 mai 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut 114 martiri lituanieni, printre care Reinis.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…