Lituania a confiscat provizii militare în drum spre Rusia, trimise din enclava Kaliningrad

Lituania a confiscat provizii militare în drum spre Rusia, trimise din enclava Kaliningrad

Vama lituaniană a declarat că a interceptat transporturi de provizii militare pe cale ferată provenite din enclava rusă Kaliningrad și care aveau destinația Moscova, relatează Business Insider . Marfa a fost confiscată și trimisă Ucrainei.

Uniforme de camuflaj confiscate de vameșii lituanieni FOTO via Business Insider

Uniforme de camuflaj confiscate de vameșii lituanieni FOTO via Business Insider

Oficialii vamali de la granița de sud-vest a Lituaniei au declarat că între 27 septembrie și 2 octombrie, au găsit pachete conținând pantaloni de camuflaj și plase în patru transporturi separate.

Aceștia au precizat că trenurile călătoreau între enclava rusă Kaliningrad - care se învecinează cu Lituania și Polonia - și Moscova.

Oficialii au explicat că marfa a fost clasificată drept militară, astfel că ar fi fost necesară o autorizație specială; de asemenea, ei au presupus că a fost probabil trimisă de grupuri de voluntari ruși, în încercarea de a sprijini efortul de război al președintelui Vladimir Putin.

Nu este primul incident care se înregistrează pe această rută feroviară între Kaliningrad și Moscova, ce trece prin Lituania.

The Kyiv Independent a relatat că un vagon de tren a fost imprimat recent cu grafitti în formă de „Z” – simbolul de război folosit de armata rusă – în timp ce pe un altul scria că Vilnius, capitala Lituaniei, este un „oraș rus”.

Lituania, cândva parte din URSS, s-a numărat printre cei mai fideli aliați ai Ucrainei.

În ceea ce privește ajutorul trimis Ucrainei, ca procent din PIB, aceasta se afla în urma doar a Danemarcei și Estoniei, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, care monitorizează ajutoarele.

Astfel, potrivit acestuia, Lituania a trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de 812 milioane de dolari, respectiv ajutor umanitar de 110 milioane de dolari, de la declanșarea invaziei și până în iunie anul acesta, reprezentând 1,43% din PIB-ul Lituaniei.

Lituania și-a crescut cheltuielile militare și a construit o linie defensivă de-a lungul graniței de circa 1.600 km ce separă Rusia de Lituania, Estonia și Letonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă, mâna unei civilizații superioare?

2 Foarte interesant amănunt!

3 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

4 ULTIMA ORĂ Un judecător sindic a dispus astăzi intrarea în insolvență a Nordis Management și a numit un administrator judiciar provizoriu

5 Așa o fi?