Lista scurtă a lui Trump pentru vicepreședinte. Cum își testează fostul președinte american potențialii candidați

Lista scurtă a lui Trump pentru vicepreședinte. Cum își testează fostul președinte american potențialii candidați

Donald Trump și-a restrâns lista de candidați la funcția de vicepreședinte la o mână de pretendenți, în timp ce se pregătește să își anunțe alegerea în zilele premergătoare Convenției Naționale Republicane de luna viitoare sau poate chiar la aceasta, scria AP zilele trecute. Între timp, fostul președinte americane ar fi ales trei dintre ei pe care îi pune la încercare ca într-un fel de casting, a relatat New York Times.

Senatorul de Florida Marco Rubio se află printre candidații la vicepreședinte FOTO EPA-EFE

Senatorul de Florida Marco Rubio se află printre candidații la vicepreședinte FOTO EPA-EFE

Alegerea lui Trump ar deveni probabil candidatul principal pentru nominalizarea republicană la președinție peste patru ani dacă Trump ar câștiga un al doilea mandat,. Dar acel nr. 2 va fi supus unei presiuni imense din partea lui Trump și a aliaților săi pentru a da dovadă de loialitate în orice moment.

Trump s-a întors împotriva primului său vicepreședinte, Mike Pence, după ce Pence a respins eforturile șefului său de a anula rezultatele alegerilor din 2020, bazate pe teorii false promovate de președintele de atunci după înfrângerea în fața lui Biden.

Trump a declarat că principalul său criteriu de selecție a unui vicepreședinte este măsura în care se califică pentru a prelua funcția de comandant suprem.

Dar sunt și alți factori în joc: Cine poate strânge bani? Cine se comportă bine la televizor? Cine va fi cel mai eficient pe scena dezbaterilor împotriva vicepreședintei Kamala Harris? Cine riscă să-l pună în umbră pe Trump, în calitate de candidat demisionar în cazul în care va fi ales în noiembrie, în perspectiva prezidențialelor din 2028? Și cine are "look-ul"?

Campania lui Trump a avertizat în mod repetat că oricine „pretinde că știe cine sau când președintele Trump își va alege vicepreședintele minte, cu excepția cazului în care persoana respectivă se numește Donald J. Trump".

Doug Burgum

Lui Tump îi plac oamenii bogați. Guvernatorul vreme de două mandate din Dakota de Nord este cu siguranță bogat.

Înainte de a fi guvernator, Burgum a condus o companie de software care a fost achiziționată de Microsoft pentru mai bine de un miliard de dolari. De asemenea, a lucrat în domeniul dezvoltării imobiliare și al capitalului de risc și a cheltuit milioane pe propria candidatură la Casa Albă.

Inițial, Burgum a candidat împotriva lui Trump pentru nominalizarea din 2024, dar guvernatorul puțin cunoscut dintr-un stat slab populat nu a avut prea mare succes. Când Burgum a renunțat la candidatura sa, l-a susținut rapid pe fostul președinte. De atunci, Burgum a devenit unul dintre cei mai vizibili apărători ai lui Trump, apărând frecvent la televiziune, alăturându-se acestuia la strângerile de fonduri și călătorind la New York pentru procesul penal al lui Trump.

Doug Burgum a fost prezent în sala de presă pentru dezbaterea Biden-Trump FOTO EPA-EFE

Doug Burgum a fost prezent în sala de presă pentru dezbaterea Biden-Trump FOTO EPA-EFE

Dar mai mult decât atât, Trump și Burgum s-au înțeles bine în plan personal.

Se spune că Burgum și soția sa, Kathryn, se înțeleg foarte bine cu Trump și cu echipa sa - genul de relație care are o valoare deosebită în orbita lui Trump. Un atu este că Trump crede că Burgum arată bine, o alegere de potrivită pentru un casting.

Selectarea lui Burgum ar face, într-un fel, ecou lui Pence: un guvernator statornic, lipsit de controverse, cu o recunoaștere națională mai redusă. Burgum, în vârstă de 67 de ani, ar fi puțin probabil să concureze cu Trump pentru lumina reflectoarelor sau să îl eclipseze imediat în perspectiva alegerilor din 2028.

De asemenea, Burgum aduce bani și prieteni bogați la masă.

JD Vance

Devenit celebru la nivel național datorită bestsellerului său, "Hillbilly Elegy", Vance este în funcție de mai puțin de doi ani. Dar în timpul scurtului său mandat în Senat, fostul capitalist de risc din Ohio s-a impus ca unul dintre cei mai aprigi apărători ai agendei lui Trump "Make America Great Again", în special în ceea ce privește politica externă, comerțul și imigrația.

Cu toate că la început i-a adus critici lui Trump, Vance s-a apropiat de fostul președinte și de fiul său, Donald Trump Jr. Astfel Vance a devenit o prezență obișnuită în circuitul media conservator, discută frecvent cu reporterii de la Capitol Hill și a apărut alături de Trump la recentele strângeri de fonduri și la tribunal.

Vance, în vârstă de 39 de ani, ar injecta o energie milenară într-o cursă care are un președinte de 81 de ani (Biden) și un contracandidat de 78 de ani (Trump) se află în fruntea principalelor partide. Iar o dezbatere cu Harris ar fi cu siguranță aprinsă.

Senatorul de Ohio JD Vance FOTO EPA-EFE

Senatorul de Ohio JD Vance FOTO EPA-EFE

Dar va reuși Trump să treacă peste insultele lui Vance din trecut, pe care le menționează în continuare?

În 2016, Vance a fost unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Trump, calificându-l pe starul de la Realitatea TV de atunci drept „o fraudă totală” și „un dezastru moral" și numindu-l „Hitler al Americii".

Vance a declarat că performanța lui Trump în funcție i-a dovedit că s-a înșelat, iar senatorul îi pune acum la colț pe liberalii care au făcut din cartea sa un bestseller.

Marco Rubio

Dacă alegerea lui Vance ar entuziasma baza lui Trump, cea a senatorului de Florida ar putea extinde atractivitatea candidaturii în special în rândul donatorilor cu buzunare adânci și al republicanilor moderați și cu mentalitate mai stabilă, dezamăgiți de retorica și extremismul lui Trump.

Rubio, văzut cândva ca o vedetă a Partidului Republican, este acum o voce respectată în cadrul partidului său în ceea ce privește politica externă și problemele de securitate națională. Fiu al unor imigranți cubanezi, el vorbește spaniola și l-ar putea ajuta pe Trump să câștige votanții hispanici pe care campania sa îi curtează cu aplomb.

Rubio este, de asemenea, considerat un debater priceput care ar putea să se impună în fața lui Harris.

Să candideze alături de Trump ar fi părut odată extrem de improbabil, având în vedere că cei doi au fost rivali înverșunați în 2016 pentru nominalizarea Partidului Republican și s-au atacat reciproc cu cruzime. Trump l-a denigrat pe Rubio, numindu-l "Micul Marco", l-a ironizat pentru că bea apă în timpul discursurilor. Rubio a spus că Trump este un "escroc" care a încercat să "escrocheze" Partidul Republican, iar Rubio a încercat să pună la îndoială bărbăția lui Trump.

„Știți ce se spune despre bărbații cu mâini mici", a glumit Rubio la un moment dat în timpul acelei campanii.

Dar mai este și "problema" din Florida a lui Rubio, așa cum a numit-o Trump.

Constituția spune că doi candidați din același stat nu pot candida la funcția de președinte și vicepreședinte, ceea ce înseamnă că Rubio ar trebui să își schimbe reședința, lucru pe care se pare că ar fi dispus să îl facă.

Tim Scott

Singurul Republican de culoare din Senat, Tim Scott din Carolina de Sud ar aduce diversitate rasială și stilistică candidaturii, precum și un suflu de predicator. Autointitulat “born-again christian” citează adesea Scriptura în discursuri politice care ajung adesea la un crescendo de apel-și-răspuns.

Scott și Trump au lucrat îndeaproape în timp ce Trump se afla la Casa Albă într-o serie de probleme de politică, inclusiv reducerea taxelor pentru tutun, și legislația privind reforma justiției penale.

Deși Scott a candidat împotriva lui Trump pentru nominalizare în acest an, senatorul a refuzat în mare măsură să-l critice pe fostul președinte.

După ce nu a reușit să câștige teren, în ciuda milioanelor cheltuite în numele său de donatori de profil înalt, Scott l-a susținut pe Trump împotriva colegii sale din Carolina de Sud, Nikki Haley, fost ambasador al ONU, și imediat a început să facă campanie entuziastă în New Hampshire și Carolina de Sud în numele Trump..

Senatorul de Carolina de Sud Tim Scott e un mare susținător al lui Trump FOTO EPA-EFE

Senatorul de Carolina de Sud Tim Scott e un mare susținător al lui Trump FOTO EPA-EFE

El continuă să aibă apariții frecvente la televiziune și a lansat recent o campanie de $14 milioane pentru a-i câștiga pe alegătorii minoritari în șapte state cheie.

Ben Carson

Relațiile și încrederea contează pentru Trump. Carson, care a ocupat funcția de secretar pentru locuințe și dezvoltare urbană în timpul administrației lui Trump, a dezvoltat o legătură puternică cu fostul președinte de-a lungul anilor, în ciuda unui început controversat ca rivali din 2016.

Un fost neurochirurg de renume, Carson, în vârstă de 72 de ani, l-ar putea ajuta pe Trump să câștige alegătorii minorităților, fiind prima persoană de culoare care a fost numită pe un bulet de vot la președinția republicană. Având în vedere vârsta și comportamentul lui Carson, sunt puține șanse ca acesta să-l umbrească pe Trump sau să fure lumina reflectoarelor.

Dar Carson are, de asemenea, o istorie de comentarii controversate despre avort, arme și alte probleme care ar putea provoca dureri de cap candidaturii.

O listă și mai scurtă a potențialilor candidați la nominalizarea vicepreședintelui lui Trump

În spatele ușilor închise, Trump a fost interesat în primul rând de senatorul JD Vance din Ohio, guvernatorul Doug Burgum din Dakota de Nord și senatorul Marco Rubio din Florida, potrivit a trei persoane care au vorbit cu fostul președinte în ultimele zile și au insistat asupra anonimatului pentru a discuta despre conversațiile private, a relatat New York Times.

Însă, simultan, Trump i-a derutat pe unii prieteni și consilieri continuând să solicite opinii cu privire la alți candidați, inclusiv Ben Carson, un neurochirurg pensionat și fost secretar pentru locuințe în timpul administrației sale, și senatorul Tim Scott din Carolina de Sud.

Trump a invitat la dezbatere o listă scură a a potențialilor săi candidați, inclusiv primii trei pretendenți, și le-a dat sarcina de a-și apăra performanța în fața unei mulțimi de camere de televiziune și reporteri politici.

„Este un promoter - este în ADN-ul său", a declarat Mike Dubke, un strateg republican și fost director de comunicare la Casa Albă a lui Trump. „Va continua să facă asta până când nu se va mai distra sau nu va mai extrage ceva valoros din asta".

Una dintre cele mai clare consecințe ale speculațiilor "va fi sau nu va fi", "cine va fi", a fost anunțul făcut săptămâna aceasta de Fox News că va organiza o serie de interviuri cu candidații și partenerii lor.

Interviurile au fost programate inițial pentru luna iulie, mai aproape de începutul Convenției Naționale Republicane, când Trump a sugerat că va face anunțul. În schimb, acestea au fost devansate: Interviul lui Vance a avut loc miercuri, cel al lui Scott a apărut joi, iar cel al lui Burgum este așteptat luni.

De la reședința lui Trump de la Mar-a-Lago, interviurile sunt privite ca un fel de casting final pentru Trump. Dar graba de a începe difuzarea segmentelor s-ar putea să-l fi costat pe Rubio un loc în casting.

Potrivit a două persoane familiarizate cu planificarea, echipa lui Rubio a refuzat mai multe interviuri, inclusiv o opțiune pentru un meci de pickleball cu Steve Doocy, un prezentator "Fox and Friends". Atunci când calendarul a fost modificat biroul lui Rubio a spus rețelei că nu a fost în măsură să rezolve mai multe conflicte de planificare, au spus sursele.

Presupunerile au servit campaniei lui Trump, care a atras atenția principalelor canale de știri asupra unei povești care îl ține pe acesta în prim-plan și are puține riscuri politice.

Luna trecută, campania lui Trump a inflamat canalele de știri privind candidații prin difuzarea unei liste de candidați care ar fi testați. Dar campania nu a definit niciodată ce înțelegea prin aceasta, în vreme ce Trump își îndrepta de fapt atenția asupra unui grup mai restrâns.

Mesajele mistificatoare ale campaniei au provocat, de asemenea, dureri de cap aliaților republicani ai lui Trump.

„Fiecare informație pe care o am provine de la reporteri - este înnebunitor", a declarat marți un consilier al unuia dintre candidații la vicepreședinție.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…