Lista proiectelor de Centenar. Sărbătoarea iilor dintr-un sat din Olt primeşte 570.000 de lei!!!

Lista proiectelor de Centenar. Sărbătoarea iilor dintr-un sat din Olt primeşte 570.000 de lei!!!

Comitetul interministerial din Guvern care gestionează Centenarul Marii Uniri de la 1918 a aprobat primele 99 de proiecte realizate de comune, oraşe şi consilii judeţene care vor fi finanţate din bani publici. Lista, prezentată în exclusivitate de G4Media.ro , cuprinde zeci de proiecte cu caracter folcloric, realizarea unor monumente (mausolee, statui, vulturi, obeliscuri), albume foto şi conferinţe. Cea mai mare finanţare, 570.000 de lei, o primeşte evenimentul Sărbătoarea iilor din satul Cezieni (Olt).

Festivalul, ajuns la ediţia 33, a fost organizat în trecut de Consiliul Judeţean Olt, controlat de Paul Stănescu. Stănescu, considerat unul dintre cei mai puternici baroni locali PSD, este acum vicepremier şi gestionează Ministerul Dezvoltării, instituţia publică cu unul dintre cele mai mari bugete din ţară.

Două proiecte finanţate cu sume mari sunt organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, condus de Gabriel Zetea, un alt fidel al lui Liviu Dragnea. Astfel, CJ Maramureş va primi 400.000 de lei pentru “Satele Unite ale României”, un proiect care va fi o “Arca lui Noe a identităţii europene”, după cum se arată în descrierea acestuia. Nu e clar ce va face Consiliul Judeţean cu aceşti bani. Al doilea proiect din Maramureş finanţat tot cu 400.000 de lei este numit “100 de baloane pentru România”. În cadrul acestuia, o sută de baloane cu aer cald cu echipaje de 400 de oameni în total vor veni la Baia Mare în luna august. Nu e clară legătura cu Marea Unire.

Judeţul Maramureş este principalul beneficiar al acestei runde de finanţare, cu 15 proiecte selectate din totalul de 99.

Dintre toate proiectele aprobate de comitetul condus de premierul Viorica Dăncilă, unul singur – al Primăriei Iaşi – face apel la noile tehnologii. Astfel, proiectul “Traseul Memoriei”, finanţat cu 436.000 lei, prevede realizarea de hărţi turistice digitale, un site, o aplicaţie de mobil şi un film.

Aici puteţi vedea lista integrală a celor 99 de proiecte:

Iată lista cu cele mai mari finanţări:

1. Adunarea publică a locuitorilor din Apuseni. Proiect de 95.000 lei al Primăriei Câmpeni (Alba)

2. Defilare militară din primul Război Mondial la Piteşti. Proiect de 35.000 lei al CJ Piteşti. Va avea loc pe 19 mai, de Noaptea Muzeelor. E singurul proiect din Argeş

3. Centenarul Zborului Marii Uniri, 106.000 lei, CJ Bacău, prin Muzeul judeşean Iulian Antonescu. Vor fi celebraţi 100 de ani de la zborul Bacău-Blaj cu care au fost transportate documentele Unirii. Cu aceşti bani va fi organizată o expoziţie, un catalog şi va fi reluat zborul din 1918.

4. Realizarea unui bust din bronz al Patriarhului Miron Cristea. Proiect de 150.000 de lei pentru CJ Bistriţa, prin Muzeul Judeţean. Bustul va fi amplasat în muzeu

5. Poarta Centenarului, monument de 47.000 pentru Primăria Hilişeu (jud. Botoşani). Poarta, de 6 m înalţime, din lemn masiv, va fi amplasată la intrarea în localitate

6. Primăria Brăila primeşte 600.000 de lei pentru două proiecte: 200.000 lei pentru reabilitarea statuii Ecaterinei Teodoroiu şi 400.000 de euro pentru un concert extraordinar coordonat de soprana Mariana Nicolesco.

7. Monumentul Eroilor din comuna Cumpăta (Constanţa): proiect de 320.000 de lei, monument pentru toţi eroii căzuţi în Războiul de Independenţă, cele două războaie mondiale şi la construcţia Canalului Dunăre – Marea Neagră.

8. Deplasări tematice la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. Proiect de 25.000 de lei pentru Primăria oraşului Întorsura Buzăului (Jud. Covasna). Nu e clar cine face deplasările tematice şi în ce scop.

9. Expoziţia “Iluzii, deziluzii şi Marea Unire” la Craiova. Proiect de 88.000 de lei pentru CJ Dolj

10. Traseul Memoriei. Proiect de 436.000 lei pentru Primăria Iaşi. Vor fi realizate hărţi turistice digitale, un site, o aplicaţie de mobil şi un film

11. Satele Unite ale României. Proiect de 400.000 de lei pentru CJ Maramureş. Va fi o “Arca lui Noe a identităţii europene”, arată descrierea proiectului. Nu e clar ce va face Consiliul Judeţean cu aceşti bani.

12. 100 de baloane pentru România. Proiect de 400.000 de lei pentru CJ Maramureş. O sută de baloane cu aer cald cu echipaje de 400 de oameni în total vor veni la Baia Mare în luna august la “un salut cu 100 de baloane”.

13. 570.000 de lei pentru Sărbătoarea iilor din comuna Cezieni, judeţul Olt. E singurul proiect din Olt. Evenimentul are loc în luna iunie şi presupune “redimensionarea importanţei pe care care o reprezintă acest segment din arealul meşteşugurilor populare”. Nu e clar pe ce anume vor fi cheltuiţi cei peste 120.000 de euro. Evenimentul a avut deja 33 de ediţii, fiind finanţat de Consiliul Judeţean Olt şi primăria comunei, potrivit presei locale.

14. Consilul Judeţean Sibiu primeşte 365.000 de lei pentru patru proiecte realizate de Biblioteca şi Muzeul Astra.

Comitetul interministerial pentru Centenar este condus de premierul Viorica Dăncilă. Potrivit bugetului de stat pe 2018, Departamentul Centenar are la dispoziţie circa 150 de milioane de lei ca să finanţeze proiecte centrale şi locale dedicate Marii Uniri de la 1918.

În urmă cu o lună, Comitetul a decis o rundă de finanţări pentru organismele administraţiei centrale. Proiectul care a primit atunci cei mai mulţi bani a fost Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, festival care nu s-a mai ţinut de 9 ani din cauza lipsei de interes.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”