Lista penalilor din Parlamentul României/Câţi condamnaţi, trimişi în judecată şi cercetaţi penal

Lista penalilor din Parlamentul României/Câţi condamnaţi, trimişi în judecată şi cercetaţi penal

 Câţi condamnaţi, trimişi în judecată şi cercetaţi penal fac legi în Parlamentul

României.

Lista completă cu penalii din cel mai corupt parlament din Europa

Din cei 580 de parlamentari, 35 au problema cu legea, fiind in diferite situatii: 11 sunt trimisi in judecata , 17 sunt urmariti penal, 2 sunt condamnati in prima instanta, unul definitiv cu suspendare iar 4 cereri de urmarire penala au fost respinse. Unii sunt condamnati definitiv, dar nu pleaca din parlament, altii sunt trimisi in judecata iar cativa nu pot fi cercetati de procurori deoarece Parlamentul a respins cererea de aviz. Doar unul a demisionat pe motiv la trimiterea in judecata pe motiv ca nu doreste sa aduca atingere imaginii parlamentului si 3 si-au pierdut mandatul ca urmare a condamnarii.

Din cei 11 parlamentari trimisi in judecata, clasamentul pe partide se prezinta astfel: 7 de la PSD, 2 de la PNL, 1 de la PMP, 1 de la PC.
Din cei 17 parlamentari urmariti penal, 13 sunt de la PSD, 3 de la PDL si 1 de la UNPR
Din cele 4 cereri de urmarire penala respinse, 3 parlamentari sunt de la PNL, 1 de la UDMR.

Parlamentari trimisi in judecata.

1. Deputatul PSD Vlad Cosma. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti i-au trimis, in aprilie 2014, in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma (PSD), sub acuzatia de fapte de coruptie.

2. Deputatul PSD Catalin Marian Radulescu. A fost trimis in judecata in aprilie 2014 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita.

3. Deputatul PMP Florin Popescu, fost sef al Consiliului Judetean Dambovita. A fost trimis in judecata in iunie 2014 de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese (8 acte materiale) si fals in declaratii (8 acte materiale), se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Public.

4. Senatorul PSD Ovidiu Marius Isaila, aflat sub control judiciar. A fost trimis in judecata de DNA in iulie 2014, in sarcina acestuia retinandu-se trei infractiuni de trafic de influenta, doua in forma continuata si una in forma simpla, si o infractiune de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

5. Senatorul PNL, Corneliu Dobritoiu. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a dispus, in septembrie 2013, trimiterea in judecata a fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, alaturi de alte 10 persoane care au detinut functii de conducere din Ministerul Apararii Nationale (MApN), in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat.

6. Senatorul PSD, Victor Mocanu. A fost trimis in judecata in decembrie 2013 de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru o serie de contracte ilegale incheiate in perioada in care era presedinte al consiliului judetean Buzau.

7. Deputatul PNL Costin Gheorge. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Oradea au dispus in august 2013 trimiterea in judecata a mai multor inculpati, printre care Costin Gheorghe, viceprimar al municipiului Beius (2008-2012), in prezent deputat PNL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

8. Deputatul PSD Nicolae Liviu Dragnea. A fost trimis in judecata in octombrie 2013 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

9. Deputatul PSD Marian Ghiveciu. A fost trimis in judecata in decembrie 2011 de procurorii DNA, sub acuzatia de "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata".

10. Senatorul PC Mircea Banias. A fost trimis in judecata de procurorii DNA in aprilie 2012, alaturi de alte 38 de persoane, in dosarul privind fapte de coruptie din Vama Port Constanta. Potrivit unui comunicat transmis luni de DNA, senatorul Mircea Banias este acuzat de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, precum si de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

11. Ion Stan fost deputat PSD. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus in februarie 2013 trimiterea in judecata a deputatului Ion Stan, acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta, anunta Agerpres. El este acuzat ca ar fi pretins sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul. Dosarul lui Ion Stan a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Parlamentari urmariti penal

1. Senatorul PSD Alexandru Mazare. Procurorii DNA au dispus in aprilie 2014 inceperea urmaririi penale fata de senatorul PSD Alexandru Mazare, pentru complicitate la luare de mita si fals in declaratii, acuzandu-l pe fratele primarului Constantei ca nu a declarat un cont deschis in Israel in care o societate comerciala a virat 80.000 de euro. Alexandru Mazare este anchetat in dosarul lui Radu Mazare, primarul PSD al Constantei, acuzat si el de infractiunea de luare de mita.

2. Senatorul PSD Sorin Constantin Lazar. DNA, Serviciul Teritorial Iasi, a inceput i in mai 2014 urmarirea penala sub acuzatia de abuz in serviciu, in vremea cand era primar al comunei Strunga.

3. Senatorul PSD Alexandru Cordos. Procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmarii penale fata de senatorul PSD Alexandru Cordos in august 2014, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a faptuitorului, el fiind acuzat ca a avertizat persoane dintr-un dosar penal ca le sunt interceptate convorbirile.

4. Deputatul PDL, Valerian Vreme. Camera Deputatilor a avizat, pe 13 octombrie, cererea DNA privind incuviintarea incepererii urmaririi penale a deputatului independent Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor in guvernul Boc. Valerian Vreme este acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu in dosarul licentelor Microsoft in perioada in care a condus ministerul (septembrie 2010 - februarie 2012).

5/6. Senatorii PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihaliescu. Senatorii juristi au decis, pe data de 13 octombrie, sa amane pana pe 28 octombrie avizul pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu in dosarul "Microsoft". Ecaterina Andronescu, prezenta la sedinta comisiei juridice de luni, a declarat la iesirea din sala in fata jurnalistilor: "Sunt amarata si revoltata".

7. Deputatul PSD Adrian Simionescu. Procurorii DNA au dispus, in septembrie 2014, inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PSD Adrian Simionescu, pentru savarsirea infractiunilor de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala. De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus urmarirea penala in acest dosar si fata de oamenii de afaceri Marian Fiscuci si Florinel Marinas, pentru evaziune fiscala si respectiv complicitate la evaziune fiscala.

8. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deputatul PSD este urmarit penal de procurorii DNA in dosarul Laura Georgescu - CNA, fiind acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie in septembrie 2014. Hrebenciuc este suspectat ca si-a exercitat influenta politica pentru obtinerea unei licente pentru un post de televiziune.

9. Deputatul UNPR Titi Holban. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in iunie 2014, punerea in miscare a actiunii penale fata de deputatul UNPR Titi Holban, acuzat de trafic de influenta. Holban este acuzat de procurori ca, in ianuarie 2014, a acceptat promisiunea unui denuntator ca, in schimbul sumei de 10.000 euro, suma pe care a primit-o efectiv, in doua transe, va interveni pe langa o alta persoana, pentru ca aceasta, la randul ei, sa intervina pe langa un inspector cu functie de conducere la una dintre Directiile Regionale Antifrauda, astfel incat o societate administrata de un apropiat al denuntatorului sa nu fie sanctionata in urma controlului efectuat de aceasta institutie.

10/11 Deputatii PDL Cornel Mircea Samartinean/ Alin Popoviciu. DNA a anuntat in mai 2014 inceperea urmaririi penale impotriva celor doi deputati PDL, alaturi de liderul filialei timisene a PDL, Constantin Ostaficiuc, sunt urmariti penal de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu, conflict de interese si instigare la abuz in serviciu, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

13. Deputatul PSD Mircea Draghici. Procurorii DNA au inceput in martie 2013 urmarirea penala impotriva lui Constantin Nicolaescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Arges, a deputatului PSD Mircea Draghici si a 40 de primari. Constantin Nicolescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Arges si presedinte al organizatiei judetene a PSD, este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una in forma continuata (14 acte materiale).

14. Senatorul PSD Dan Sova. Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in august 2014 pentru fapte de coruptie. DNA arata ca Sova ar fi pagubit statul cu 3,4 milioane de lei in urma incheierii a trei contracte de reprezentare juridica, contracte semnate cu complexele energetice Turceni si Rovinari in 2007-2008. Dan Sova, care la acel moment era reprezentant legal casei de avocatura "Sova si Asociatii", e acuzat de savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, "cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul".

15. Senatorul PSD Nicolae Badalau. Procurorii DNA l-au acuzat, in octombrie 2013, de trafic de influenta pentru ca ar fi aparat interesele unei retele infractionale care viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism de evaziune. In 2 ani de zile statul a fost prejudiciat cu 50 de milioane de euro, sustin procurorii DNA. In dosarul care vizeaza zeci de persoane si un procuror de pe langa Inalta Curte, procurorii mai arata ca Badalau ar fi primit, cu titlu gratuit, pulpe, piept si ficat de pui de la una din firmele implicate.

16/ 17/18/ Senatorul PSD Ilie Sarbu, deputatul PSD Ioan Adam si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat pe 15 octombrie ca a inceput urmarirea penala fata de Ilie Sarbu - senator PSD si socrul lui Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc - deputat PSD, Ioan Adam - deputat PSD si Adam Craciunescu - director general al RNP Romsilva.

Condamnati in prima instanta/ condamnati definitiv

1. Deputatul PNL Hubert Petru Stefan Thuma si fostul sef al Parchetului Sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, au fost condamnati de instanta suprema la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fapte de coruptie, decizia fiind definitiva.

2. Deputatul PSD Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat pe 15 octombrie pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

3. Deputatul PNL Tudor Chiuariu. Fostul ministrul al Justitiei , in prezent membru al Comisiei Juridice din Senat, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in ianuarie 2014, in timp ce fostul ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul Posta Romana.

Marea exceptie

1. Senatorul PNL Iosif Secasan. Si-a dat demisia din Senat, in aprilie 2014, aratand ca este inculpat intr-un dosar penal si ca nu doreste sa aduca prejudicii de imagine Senatului Romaniei si PNL.

Urmariri penale respinse de Parlament

1. Deputatul PNL Daniel Chitoiu. Camera Deputatilor a respins in martie 2014, prin vot secret, cererea procurorilor anticoruptie de ridicare a imunitatii a lui Daniel Chitoiu in vederea inceperii urmaririi penale. DNA a cerut pe 25 februarie urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF - Carpatica.

2. Senatorul PNL Varujan Vosganian. Pe 2 septembrie 2013, DIICOT a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian in Dosarul "Gaze ieftine pentru Niculae" si a inceput urmarirea penala fostului ministru Adriean Videanu. Solicitarile trebuie vizate de catre Senatul Romaniei si Presedintie, insa in cazul lui Vosganian Senatul a respins cererea. Vosganian a demis din functia sa de ministru, dar a ramas parlamentar si se bucura in continuare de imunitate parlamentara

3/4. Deputatul UDMR Laszlo Borbely si deputatul PNL Victor Paul Dobre. Camera Deputatilor a respins, in septembrie 2012, solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre, informeaza Agerpres. Votul deputatilor vine in contradictie cu recomandarile facute de Comisia Europeana in ultimele rapoarte pe Justitie, unde se cerea Parlamentului sa nu mai blocheze cererile procurorilor pentru inceperea urmaririi penale fata de alesi.

Parlamentari cărora le-a încetat mandatul ca urmare a încarcerării

1. Deputatul PC Coman Gheorghe. Si-a pierdut mandatul dupa ce a fost condamnat definitiv in aprilie 2014 de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la un an de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de folosirea influentei de catre un om politic pentru a obtine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

2. Deputatul PNL Relu Fenechiu. Si-a pierdut mandatul dupa ce a fost condamnat definitiv, in ianuarie 2014, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul". Fratele liberalului, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare in acest dosar.

3. Deputatul PNL Gigi Becali. Si-a pierdut mandatul dupa ce a fost condamnat definitiv in iunie 2013 la trei ani de inchisoare pentru dare de mita si fals in inscrisuri in dosarul "Valiza", in care au fost judecat pentru fapte de coruptie alaturi de alte persoane precum Victor Piturca si Teia Sponte, la 1.629 de zile de la trimiterea in judecata. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, si anume trei ani.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...