Lista cu cele mai dăunătoare alimente ultraprocesate: cu ce riscuri sunt asociate

Lista cu cele mai dăunătoare alimente ultraprocesate: cu ce riscuri sunt asociate

Un nou studiu a constatat că anumite tipuri de alimente ultraprocesate au un impact mai mare asupra riscului de boli cardiovasculare decât alte tipuri.

Carnea procesată crește riscul de boli cardiovasculare FOTO Shutterstock

Carnea procesată crește riscul de boli cardiovasculare FOTO Shutterstock

Știm cu toții că alimentele ultraprocesate nu sunt cea mai sănătoasă alegere, dar nu toate alimentele ultraprocesate au același impact asupra sănătății noastre. Aceasta poate depinde de cât de mult este procesat un aliment și în ce scop. De fapt, unele alimente ultraprocesate pot fi chiar bune, potrivit nbcwashington.com.

Iată câteva exemple de alimente ultraprocesate:

  • Produse din carne reconstituită, cum ar fi șunca, hot-dog, cârnații de pui, bețișoarele de pește și nugget-urile de pui
  • Chipsuri de cartofi
  • Cartofi prăjiți congelați
  • Bomboane
  • Biscuiți cumpărați din magazin
  • Băuturi răcoritoare
  • Covrigei din făină rafinată
  • Pâine comercială
  • Cereale pentru mic dejun îndulcite
  • Amestecuri pentru copt

Alimente ultraprocesate de evitat cel mai mult

Nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate. De fapt, unele cercetări au făcut distincții între diferitele tipuri de alimente ultraprocesate și impactul lor asupra sănătății. Studiile au descoperit că următoarele alimente ultraprocesate pot fi asociate cu un risc mai mare de deces:

  • Produse gata de consum din carne, păsări și fructe de mare
  • Băuturi îndulcite artificial sau cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare
  • Produse ultraprocesate pentru micul dejun
  • Deserturi pe bază de lactate

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin care dintre alimentele ultraprocesate sunt cele mai dăunătoare și de ce.

Unul dintre cele mai aprofundate studii care a analizat care alimente ultraprocesate au cele mai nocive efecte asupra sănătății a fost publicat în revista Lancet Regional Health - Americas în septembrie 2024. Acesta a analizat mai mult de 200.000 de adulți din SUA și care dintre obiceiurile lor alimentare au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Grupul care consuma cele mai multe alimente ultraprocesate avea cu 11% mai multe riscuri să dezvolte boli cardiovasculare și cu 16% mai multe riscuri să dezvolte boli coronariene decât cei care consumau cele mai puține alimente ultraprocesate.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o altă analiză, în care au analizat un total de aproximativ 1,25 milioane de adulți. Constatările privind arterele coronare și bolile cardiovasculare au fost similare, dar au indicat, de asemenea, o creștere a riscului de accident vascular cerebral cu 9% pentru cei care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate.

Și au existat două tipuri de alimente procesate care au condus la cele mai multe dintre riscurile pentru sănătate: băuturile zaharoase și carnea, carnea de pasăre și peștele procesate.

Pe de altă parte, cerealele pentru micul dejun, iaurturile aromate, iaurtul înghețat și gustările ambalate precum popcornul și biscuiții au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, este important să rețineți că studiul nu dovedește că aceste alimente cauzează aceste probleme de sănătate - ci doar că există o asociere.

Multe alte studii privind alimentele ultraprocesate au constatat că, în special, carnea și băuturile procesate pot crește riscul de probleme de sănătate.

Cercetările prezentate în iulie 2024 la reuniunea Societății Americane pentru Nutriție pe baza a peste 500.000 de adulți au constatat că consumul mai multor alimente ultraprocesate a fost legat de creșterea decesului din orice cauză, precum și de decesul din cauza bolilor de inimă și a diabetului.

Un studiu publicat în mai în The BMJ a urmărit timp de 30 de ani mai mult de 100.000 de persoane care nu au avut niciodată cancer, boli de inimă sau diabet. Datele au analizat stilul de viață și obiceiurile alimentare și au urmărit modul în care s-a schimbat starea lor de sănătate. Autorii studiului au concluzionat că consumul mai mare de alimente ultraprocesate a condus la un risc ușor mai mare de deces, dar că anumite tipuri de alimente procesate aveau o legătură deosebit de puternică.

Ce sunt alimentele ultraprocesate?

Alimentele ultraprocesate au suferit o transformare extensivă a alimentului original și adesea conțin doar extracții ale acestuia.

Un comentariu din 2019 din revista Public Health Nutrition a definit alimentele ultraprocesate ca fiind „formulări industriale de substanțe alimentare procesate (uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon, izolate proteice) care conțin puțin sau deloc alimente integrale și includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici”.

Dieteticiana înregistrată Vanessa Rissetto, fondatoarea Culina Health, a declarat pentru TODAY că unele dintre semnele distinctive ale alimentelor ultraprocesate includ „mulți aditivi, coloranți (și) arome. ... Încercăm să prelungim termenul de valabilitate, să prevenim deteriorarea, (să sporim) confortul, să schimbăm textura și senzația în gură. Așadar, aici veți vedea lucruri care sunt modificate față de starea lor naturală”.

Ea a adăugat că alimentele ultraprocesate sunt adesea concepute pentru a crea dependență, cu mult zahăr, grăsimi și sare adăugate.

Exemplele includ produse din carne, cum ar fi șunca, pepitele de pui și hot-dog-urile, chipsurile, sucurile, pâinea din comerț, bomboanele, brânza sau carnea vegană și multe altele.

Diferența dintre alimentele integrale, prelucrate și ultraprocesate

Alimentele procesate, pe de altă parte, au suferit doar o anumită prelucrare față de starea lor originală, naturală. Aceasta poate consta în adăugarea de sare, zahăr sau alți aditivi pentru a asigura prospețimea. Exemplele includ sucul de fructe, făina rafinată, conservele de pește și fasole, pâinea proaspătă, brânza și fructele și legumele pre-tăiate.

„Legumele la conservă sau carnea care a fost conservată sunt, de asemenea, considerate prelucrate”, a explicat Rissetto.

Alimentele integrale, după cum sugerează și numele, nu au suferit nicio prelucrare sau au suferit o prelucrare minimă. Un indicator cheie al alimentelor integrale este faptul că densitatea nutritivă a acestora (vitamine, minerale și fibre) rămâne intactă în cea mai mare parte sau în totalitate. Exemplele includ ovăzul tăiat în oțel, fructele și legumele integrale, nucile și semințele crude, cerealele precum quinoa sau orezul sălbatic, fasolea uscată și leguminoasele, peștele sălbatic gras, carnea de pasăre sau carnea slabă și iaurtul.

Rissetto a folosit diferite tipuri de iaurt pentru a distinge între alimentele integrale, prelucrate și ultraprocesate: Iaurtul cu lapte integral este considerat un aliment integral; iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi este considerat ușor procesat; iaurtul cu îndulcitori și arome este considerat ultraprocesat, chiar dacă nu este lipsit de valoare nutritivă.

Care sunt efectele asupra sănătății ale consumului de alimente ultraprocesate?

Un pumn de chipsuri de porumb în timpul unui meci de fotbal sau o prăjitură cumpărată de la magazin după cină nu va face o diferență uriașă în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră generală. Cu toate acestea, atunci când aceste alimente devin alimente de bază în dieta dumneavoastră, cercetările arată că pot apărea implicații negative asupra sănătății fizice și mentale.

De fapt, un studiu din februarie 2024 a constatat că consumul de alimente ultraprocesate poate duce la 32 de efecte periculoase diferite asupra sănătății.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text al ideologului „grupării Trump” care explică multe...

2 „Era firesc să se întâmple așa” / Georgescu a declarat joi seară că a mințit, la rugămintea lui Potra, atunci când a spus inițial că nu îl cunoaște

3 Dacă vreți să vedeți în ce țară trăim, citiți ce scrie judecătoarea care a făcut opinie separată la respingerea propunerii de arestare preventivă a La…

4 Se adeverește cel mai grav scenariu / Donald Trump confirmă că SUA nu vor apăra toate țările NATO în eventualitatea unui atac asupra Alianței

5 STENOGRAME „Geția am făcut-o la ordinul rușilor” / „La Ambasada Rusiei, cineva mi-a șoptit de Georgescu”