Lincu (ProLex): Funcționarii din administrația publică locală nu vor avea o predictibilitate a salariilor pe noua lege a salarizării
Funcționarii din administrația publică locală sunt nemulțumiți pentru că nu vor mai avea o predictibilitate a salariilor, în condițiile în care nu există grilă de salarizare în proiectul Legii salarizării unitare, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele federației sindicale ProLex, Vasile Lincu.
"Sunt nemulțumiți de faptul că numai cei din administrația publică locală nu au grila de salarizare în proiectul legii salarizării. Practic, parlamentarii vor să modifice aceste reglementări, pentru că în acest moment toți bugetarii din România au salariul în baza legii și ei vor să facă excepție pentru administrația publică locală. Acest lucru încalcă principiile legii, Constituția, directiva europeană și mai mult de atât, se produce instabilitate pentru funcționarii publici din administrația publică locală, n-o să mai aibă o predictibilitate a salariilor, nu pot să mai facă credite bancare, ei nu vor mai știi ce salariu au de la un an la altul. Decizia cu privire la organigrama este deja în sarcina politicienilor, prin Consiliul Local, iar acum vor și salarizarea. Salarizarea nu va mai fi aferentă funcției, ci efectiv cum vrea primarul, dorințele primarului, ceea ce nu este în regulă", a precizat Lincu.
De asemenea, acesta susține că votul în Consiliile Locale se dă "conform disciplinei de partid" la inițiativa primarilor.
"Mai mult de atât, ei spun că primăria trebuie să se întindă cât le este bugetul, dar regulă nu o aplica pentru toți. De exemplu, primarul și viceprimarul vor avea salariul prevăzut în grilă, suma fixă și indiferent de primărie, indiferent de bugetul alocat. Restul, diferența de buget va fi împărțită cum vor primarii, la ceilalți angajați. Dacă ar fi fost politicienii de față m-ar fi contrazis, pe motivul că nu primarul face lucrul acesta, ci Consiliul Local, dar noi știm că inițiativa este a primarului, iar votul se dă conform disciplinei de partid, lucru care se întâmplă și la Camera Deputaților și la Senat", a mai spus liderul sindical.
Întrebat câți oameni protestează în prezent în fața Parlamentului, acesta a răspuns că sunt în jur de 800 — 1.000 de oameni doar de la ProLex.
"Eu pot să spun doar de ai noștri (ProLex), suntem între 800 și 1.000 de oameni veniți din provincie cei mai mulți și restul din București. Celelalte federații, nu știu câți sunt", a adăugat Lincu.
Acesta a precizat că o delegație a sindicaliștilor va intra la discuții la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, însă nu crede că acest lucru va schimba ceva.
"O să intre o delegație de la noi, dar nu cred că schimbă ceva. Eu am trimis amendamentele, le-au susținut și federațiile sindicale, le-am dat și parlamentarilor din opoziție sub promisiunea că le vor susține și cei de la putere. Argumentele nu au fost suficiente, pentru că argumentele n-au contat în fata dorințelor primarilor. Am văzut determinarea acestora, prin asociațiile lor, de a obține legea în varianta aceasta", a adăugat liderul sindical.
Peste 2.000 de oameni angajați din administrația publică locală protestează în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, față de proiectul Legii salarizării unitare, jumătate dintre aceștia fiind din partea ProLex.
Sindicatele au anunțat că vor protesta și miercuri, precum și după mini-vacanța de Rusalii, respectiv în 6 și 7 iunie.
AGERPRES