Lîman, simbolul umilinței lui Putin. Reportaj BBC pe străzile pustii: „Lumea a suferit destul”

Lîman, simbolul umilinței lui Putin. Reportaj BBC pe străzile pustii: „Lumea a suferit destul”

Jurnaliștii de la BBC și-au început reportajul efectuat în orașul Lîman prin a spune că „Victoria poate părea dezolantă”. Străzile pustii ale oraşului ucrainean Lîman, care a fost eliberat de trupele ucrainene, sunt mărginite de clădiri arse sau distruse, relatează BBC .

Jurnaliștii BBC au găsit cadavre pe străzile orașului Lîman.

Ziariștii BBC au realizat un reportaj în orașul Lîman, care a fost eliberat recent. FOTO Twitter

Puțini civili se mai aventurează afară. În acest oraș ucrainean sunt în prezent la fel de mulți câini ca și oameni, cu toate că populația era în jur de 20.000 de locuitori înainte de război.

Civilii care au mai rămas par șocați după luni întregi de atacuri și nesiguri că încercarea prin care încă trec s-a sfârșit.

Singurul semn de viață din acest oraș a fost un convoi de militari ucraineni care aplaudau de pe vehiculele blindate, în timp ce se îndreptau spre ieșirea din oraș, de-a lungul unui drum mărginit de o pădure de pini.

Cadavre pe străzi

Cadavrele a cinci militari ruși zăceau unul lângă altul, umflate și contorsionate de moarte. Purtau uniforma, aveau încă bocanci în picioare, ca și cum s-ar putea întoarce cumva la luptă. Se pare că au fost prinși și tăiați în timp ce încercau să fugă.

Jurnaliștii BBC au văzut în apropiere o grămadă de uniforme rusești aruncate, saci de dormit și pachete de rații. Era un rucsac pe care era scris un nume.

Doi tineri voluntari, care făceau parte dintr-un grup umanitar ucrainean, numărau trupurile neînsuflețite și căutau indicii care ar fi putut să îi ajute să îi identifice.

Stăteau în genunchi la o mică distanță de minele care erau împrăștiate pe marginea drumului. Ele reprezintă singura amenințare a forțelor inamice care s-au retras sau, după cum a afirmat Ministerul rus al Apărării, au fost „retrași în poziții mai avantajoase”.

Un steag ucrainean este arborat deasupra unui tanc rusesc T72 capturat, care era parcat pe marginea drumului. „Vom câștiga” a afirmat un tânăr militar ucrainean zâmbind. „Mă simt foarte bine, grozav”.

Momentul în care doi soldați ucraineni au arborat steagul Ucrainei în orașul Lîman.

Militarii ucraineni au eliberat orașul Lîman. FOTO Twitter

Înfrângerea președintelui rus

Ceea ce s-a petrecut acolo nu este doar o înfrângere a liderului de la Kremlin, ci este o umilință. Președintele rus Vladimir Putin a anunța, vinerea trecută, alipirea celor patru regiuni ucrainene, printre care se număra și Donețk.

Putin a afirmat că teritoriile sunt ale Rusiei „pentru totdeauna”.

Armata ucraineană se afla o zi mai târziu după anunțul lui Putin la Lîman, iar trupele invadatoare fugeau pentru a-și salva viața.

Ucraina a anunțat că până la 5.000 de militari ruși au fost încercuiți în Lîman, înainte ca orașul să cadă. Pentru moment, nu este cunoscut numărul persoanelor ucise sau capturate.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat într-o postare publicată pe Twitter că forțele ruse desfășurate la Lîman au fost „redistribuite fie în saci de cadavre, fie în captivitate”.

Orașul-cheie, care este situat în estul țării, este o cale de acces către regiunea vecină Lugansk, care se află aproape în întregime sub controlul invadatorilor ruși. Ucraina speră să avanseze, utilizând victoria din acest oraș ca o rampă de lansare.

Lena și fiul ei Radion, în vârstă de 10 ani, își doresc pace și apă curentă. Jurnaliștii s-au întâlnit cu cei doi în timp ce aceștia din urmă se îndreptau spre o fântână pentru a umple un recipient de cinci litri.

Cred că va fi pace”, a declarat Lena. „Ar trebui să fie pace. Toată lumea a suferit destul. Cel mai greu a fost să supraviețuim bombardamentelor. Ne-am rugat în timp ce am stat în pivniță. Situația este încă tensionată dar per total, sunt fericită”.

Fiul Lenei a învățat lecțiile războiului. „A fost puțin înfricoșător în Lîman pentru că au fost multe bombardamente. Războiul este foarte rău pentru că oamenii mor”, a afirmat băiatul.

O femeie, pe numele său Nadia, în vârstă de 66 de ani, a fost văzută mergând singură pe străzi, de parcă nu ar fi putut recunoaște împrejurimile.

Sper să fie bine”, a afirmat ea „și că ei (rușii) nu se vor întoarce aici. A fost foarte rău. Ambele părți trăgeau. Nu înțelegeam nimic. Când era liniște, am ieșit afară să gătesc. Apoi au început din nou. Am înnebunit cu toţii”.

Femeia a avut și o întrebare pentru ziariștii de la BBC.

De ce ne-au bombardat? N-am făcut nimic rău. N-am ucis. N-am furat. Nu înțeleg de ce. Poate îmi puteți spune. Am trăit bine, totul a fost bine, am muncit. Și într-o clipă totul a fost dat peste cap”.

Străzile orașului, chioșcurile, pereții și stațiile de autobuz erau împodobite cu sloganuri proruse.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”