Liderul suprem iranian a ordonat armatei iraniene să lovească Israelul. Teheranul ameninţă cu o „operaţiune specială“

Liderul suprem iranian a ordonat armatei iraniene să lovească Israelul. Teheranul ameninţă cu o „operaţiune specială“

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a ordonat o lovitură directă asupra Israelului ca răspuns la uciderea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, relatează The New York Times, citând trei oficiali iranieni nenumiți, informați cu privire la această chestiune, inclusiv doi membri ai Gărzii Revoluționare.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. FOTO: Arhiva

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. FOTO: Arhiva

Potrivit sursei citate, ordinul a fost dat în timpul întâlnirii de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, miercuri dimineaţă, la puţin timp după ce Iranul a anunţat moartea lui Haniyeh.

Tot miercuri, ayatollahul Ali Khamenei a promis Israelului o "pedeapsă severă"

"Prin acest act, regimul sionist criminal şi terorist a deschis calea unei pedepse severe pentru el însuşi şi considerăm că este de datoria noastră să răzbunăm sângele (lui Haniyeh) care a fost vărsat pe teritoriul Republicii Islamice Iran", a declarat ayatollahul Khamenei într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă Irna.

Anterior, Khamenei a spus că era „datoria” Iranului să răzbune moartea lui Haniyeh de când a fost ucis în Iran.

„Ați ucis dragul nostru oaspete în casa noastră și acum ați deschis calea pentru pedeapsa voastră aspră”, a spus el într-o declarație, referindu-se la Israel.

Funerarii în Iran și Qatar

O ceremonie de înmormântare a început la Teheran pentru Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării extremiste palestiniene Hamas, susținută de Iran, care este desemnată ca organizație teroristă de Statele Unite și UE.

Conform rferl.org, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, conducea rugăciunile funerare, în timp ce în centrul orașului Teheran mulțimile s-au adunat purtând portrete cu Haniyeh și steaguri palestiniene la Universitatea din Teheran.

Haniyeh urmează să fie înmormântat mai târziu în capitala Qatarului, Doha.

Teheranul ameninţă cu o „operaţiune specială“

Iranul a ameninţat miercuri, prin intermediul misiunii sale diplomatice la ONU, că asasinarea liderului politic al grupării Hamas, Ismail Haniyeh, va primi un răspuns care va "face autorul să regrete profund", transmite agenţia EFE.

Într-un scurt mesaj postat pe platforma X, misiunea diplomatică iraniană afirmă că răspunsul Teheranului faţă de acest asasinat va fi o "operaţiune specială", despre care nu detaliază, susţinând doar că va fi "mai dură şi cu scopul de a face autorul să regrete profund" asasinatul.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care se afla la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, a fost ucis împreună cu garda sa de corp aparent într-o lovitură aeriană ţintită atribuită Israelului şi executată în timpul nopţii la ora locală 02:00 asupra unei reşedinţe destinate veteranilor iranieni, unde era găzduit în capitala iraniană.

Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, au transmis că ce s-a întâmplat este "în curs de investigare". Potrivit unor analişti intervievaţi de AFP, acest asasinat comis chiar în inima capitalei Teheran ilustrează amploarea infiltrării reuşite de serviciile secrete israeliene şi de asemenea vulnerabilitatea Iranului, care nu doar că nu a reuşit să contracareze atacul, dar nici măcar nu a detectat imediat cum şi cu ce a fost executat. Agenţia iraniană de presă IRNA a transmis vag că atacul a fost efectuat cu un "proiectil aerian ghidat".

Conform unei surse citate de Reuters, Consiliul Suprem de Securitate Naţională al Iranului s-a reunit în prezenţa ofiţerilor superiori din Corpul Gardienilor Revoluţiei pentru a discuta strategia de răspuns după acest asasinat.

Iranul cere comunităţii internaţionale să adopte măsuri ''politice, legale şi punitive'' împotriva Israelului

Ministerul iranian de Externe a cerut miercuri ţărilor şi organizaţiilor internaţionale să adopte "măsurile politice, legale şi punitive necesare" împotriva Israelului, după asasinarea la Teheran a şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, transmite AFP.

"Sperăm că ţările şi organizaţiile internaţionale, cu scopul de a susţine dreptul poporului palestinian de a-şi decide destinul şi rezistenţa legitimă împotriva ocupaţiei, vor trage în mod serios şi efectiv la răspundere regimul israelian şi vor lua măsurile politice, legale şi punitive necesare împotriva acestui regim insurgent", a precizat Ministerul de la Teheran într-un comunicat.

"Acest act terorist nu este doar o încălcare flagrantă a principiilor şi normelor dreptului internaţional şi a Cartei ONU, ci şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi a securităţii regionale şi internaţionale", a denunţat Ministerul iranian de Externe.

De asemenea, comunicatul subliniază că aceasta reprezintă o altă dovadă a "caracterului terorist al mafiei criminale care guvernează teritoriul palestinian ocupat", o referire la Israel.

El a indicat că uciderea lui Haniyeh "face parte din planul de genocid al palestinienilor" şi că urmăreşte să amplifice insecuritatea în regiunea Orientului Mijlociu.

Cu câteva ore mai devreme, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a ameninţat Israelul cu răzbunare pentru asasinarea şefului biroului politic al Hamas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit