Liderul rețelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, arestat preventiv

Liderul rețelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, arestat preventiv

Robertino Stan, liderul rețelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistrații de la Tribunalul București.

Alte trei persoane, Ștefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi și Gheorghe-Aurelian Anghel, vor sta în arest la domiciliu, iar Mariana Stan (soția lui Robertino Stan), Luminița Costin (contabilă) și Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetați sub control judiciar.

Pentru Gheorghe Clinciu a fost respinsă ca neîntemiată cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia instanței nu este definitivă.

Soții Robertino și Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma și Farmacia Vitaplus Cernica, sunt acuzați de procurorii Parchetului General că, în calitate de administratori de drept și de fapt ai celor trei societăți comerciale, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane euro prin înregistrarea în evidențele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii.

Acest mecanism a fost creat de cei doi cu ajutorul contabilei Luminița Costin și al lui Alexandru Robert Oprea, administrator al altei firme, care făcea parte din circuitul fictiv conceput.

Potrivit Parchetului General, cel de-al doilea mecanism infracțional de disimulare a adevăratei naturi a dispoziției, circulației și proprietății sumelor de bani a fost realizat în mod empiric, prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL și mai multe persoane fizice, deși societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfășura operațiuni de comerț cu medicamente.

În acest fel, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusă procesului de spălare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnică de la ATM-uri și folosirea disponibilului în interes personal sau în activitatea societăților, fără a se cunoaște cu exactitate circuitul sumelor de bani după retragerea din unitățile bancare, astfel fiind disimulate proveniența, circuitul și proprietarul real al banilor.

În urma perchezițiilor efectuate miercuri au fost identificate o serie de bunuri relevante pentru probarea activității infracționale, precum: sume de bani; documente contabile; registre de evidență fiscală; medicamente de diferite tipuri folosite în tratarea unor boli grave, unele dintre ele având data de valabilitate expirată sau prezentând semne vizibile de manipulare, depozitate în condiții improprii; caiete/agende în care se află înscrise situații care atestă circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri și hard-disk-uri.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, membrii acestei rețele aduceau din Turcia, Cipru și Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys și Hereceptin (medicamente contra cancerului) care nu conțineau substanța activă decât în cantități foarte mici. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii