Liderul opoziției belaruse din exil: Lukașenko și Prigojin nu sunt aliați, s-ar putea trăda în orice moment

Liderul opoziției belaruse din exil: Lukașenko și Prigojin nu sunt aliați, s-ar putea trăda în orice moment

Şeful mercenarilor Wagner, oligarhul rus Evgheni Prigojin, şi dictatorul Aleksandr Lukaşenko nu sunt aliaţi şi s-ar putea să se înfrunte într-o zi, afirmă liderul opoziției belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia.

Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE

Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE

„În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în celălalt”, a afirmat Tihanovskaia într-un interviu acordat pentru AFP.

Prigojin a sosit marţi în Belarus în urma unui acord negociat de Lukașenko pentru a pune capăt răzmeriței sale din Rusia.

În opinia Svetlanei Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva lui Aleksandr Lukaşenko în urma alegerilor prezidenţiale din 2020, există mai multe lucruri rămân neclare în acest pretins acord.

Potrivit ei, Lukașenko a intervenit între Evgheni Prigojin și Vladimir Putin pentru a-şi salva propriul regim.

„El nu a acţionat pentru a-i salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita izbucnirea unui război civil în Rusia. El nu a fost preocupat decât de supravieţuirea sa, căci Lukaşenko ştie că, în cazul unei confruntări între facţiunile din Rusia, va plăti un preț”, a explicat Tihanovskaia.

Instalarea lui Prigojin în Belarus, o amenințare pentru Europa

Tihanovskaia consideră că instalarea lui Prigojin şi a mercenarilor Wagner în Belarus constituie o amenințare pentru țara sa și poate reprezenta o amenințare pentru Europa.

Aliat de lungă durată al Kremlinului, Evgheni Prigojin s-a erijat în interfaţa celei mai puternice armate private din Rusia şi a recrutat - cu aprobarea lui Vladimir Putin - mii de puşcăriaşi pentru a lupta în Ucraina. La sfârşitul săptămânii trecute, el a declanşat o răzmeriță care a părut să zdruncine regimul Putin.

Tihanovskaia avertizează că Lukașenko nu trebuie să fie văzute ca un „artizan al păcii” între facțiunile din Rusia. „A adus violatori şi ucigaşi pe pământul nostru. Ce vor face aceşti oameni în ţara noastră? Aceasta este marea întrebare. Cum se vor comporta ei?”, se întreabă ea.

Liderul opoziției belaruse din exil cere Occidentului o „reacție fermă” în legătură cu desfășurarea de arme nucleare rusești în țara sa. „Când lumea păstrează tăcerea într-un moment atât de important, dictatorii o percep ca pe o slăbiciune”, afirmă Tihanovskaia, potrivit Agerpres .

Europenii au aplicat regimului Lukașenko o serie de sancţiuni pentru reprimarea brutală a manifestaţiilor din 2020. Ultimele sancțiuni, privind rolul lui Lukașenko în invazia din Ucraina, datează de peste un an. Noi sancțiuni sunt negociate în prezent.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”