Liderul nord-coreean ''sfidează'' sancţiunile călare pe un cal alb pe muntele sacru Paektu
Asistenţii liderului nord-coreean Kim Jong Un sunt convinşi că acesta pregăteşte o ''mare operaţiune'', potrivit media de stat din Coreea de Nord, care arată imagini în care Kim urcă pe muntele sacru Paektu călare pe un cal alb, relatează miercuri agenţia Reuters.
Kim Jong Un este văzut în fotografiile difuzate de agenţia de presă de stat KCNA cum călăreşte singur pe un cal alb pe pajiştile şi pădurile înzăpezite de pe Muntele Paektu, leagănul spiritual al "dinastiei" Kim.
"Marşul său călare pe Muntele Paektu este un eveniment de mare importanţă în istoria revoluţiei coreene", precizează KCNA, adăugând că "toţi oficialii care au fost martorii momentelor sale de cugetare pe vârful muntelui plâng de emoţie şi bucurie din convingerea că va urma o mare operaţiune care va ului lumea şi va marca un pas înainte în revoluţia coreeană".
Nu este clar despre ce fel de operaţiune ar putea fi vorba, dar Kim a vizitat frecvent muntele sacru în preajma unor acţiuni politice importante, notează Reuters.
Potrivit analiştilor, mediatizarea noii sale excursii pe muntele Paektu urmăreşte să scoată în evidenţă faptul că Phenianul rezistă sancţiunilor internaţionale şi presiunilor legate de programele sale nuclear şi balistic.
"Este o declaraţie de sfidare" şi un "început de stabilire a aşteptărilor pentru politica anului 2020", în opinia lui Joshua Pollack, expert în Coreea de Nord la Institutul de studii internaţionale Middlebury din California.
Kim a mai vizitat muntele Paektu la finele lui 2017, după lansarea celei mai mari rachete balistice intercontinentale nord-coreene şi cu câteva săptămâni înainte de discursul de Anul nou în care a dat undă verde apropierii de Coreea de Sud. Anul trecut, Kim l-a dus şi pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in pe vârful muntelui, în marja summitului lor istoric.
Totuşi, ulterior relaţiile bilaterale s-au mai răcit, iar Kim Jong Un a indicat că, dacă SUA nu renunţă până la sfârşitul anului la poziţia dură pe care se situează în negocierile de denuclearizare, Coreea de Nord va merge pe un alt drum, nespecificat.
Unii experţi sunt de părere că în mare parte retorica din ştirea difuzată de KCNA se referă la economie şi bănuiesc că în scurt timp Coreea de Nord ar putea efectua un test spaţial, ceea ce ar fi o demonstraţie a forţei sale economice şi tehnologice cu un caracter mai puţin provocator decât un test de rachetă balistică intercontinentală. AGERPRES