Liderul ISIS din Irak, ucis într-o operațiune a forțelor irakiene și a SUA

Liderul ISIS din Irak, ucis într-o operațiune a forțelor irakiene și a SUA

Cel puțin șapte membri ai Statului Islamic (SI) din Irak au fost uciși în raiduri ale forțelor irakiene, a anunțat miercuri Comandamentul Central al SUA (Centcom), la o zi după ce Bagdadul a informat că liderul grupării din această țară, Jassim al-Mazroui Abu Abdul Qader, a fost ucis într-o operațiune militară, relatează Reuters.

SUA se vor retrage din Irak anul viitor FOTO SHUTTERSTOCK

SUA se vor retrage din Irak anul viitor FOTO SHUTTERSTOCK

Doi militari americani au fost răniți în raidul care a avut loc în noaptea de luni în Munții Hamrin din provincia Salahuddin.

„Nu există loc pentru teroriști în Irak și îi vom urmări până la ascunzișurile lor și îi vom elimina”, a transmis premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani într-un comunicat.

În declarația sa, Centcom nu a identificat militanții vizați, precizând în schimb că atacurile au fost lansate împotriva mai multor ținte ale Statului Islamic, inclusiv lideri de rang înalt.

Raidurile au fost posibile „cu sprijin tehnic și schimb de informații precise din partea forțelor coaliției internaționale împotriva ISIS, se mai arată în comunicat.

O coaliție de peste 80 de țări, condusă de Statele Unite, a fost formată pentru a lupta împotriva grupării, care a pierdut controlul asupra teritoriului pe care îl controla în Irak în 2017 respectiv în Siria în 2019. Totuși, celule teroriste latente au rămas în ambele țări, dar și în străinătate.

Misiunea militară a coaliției internaționale conduse de SUA în Irak se va încheia în septembrie anul viitor și va fi înlocuită de o tranziție către parteneriate bilaterale de securitate, au declarat luna trecută SUA și Irakul.

Organizația militantă a lansat o campanie de atacuri împotriva trupelor americane și a comunității musulmane șiite din Irak, în încercarea de a destabiliza țara după ce SUA l-au răsturnat pe președintele Saddam Hussein în 2003.

Gruparea a devenit Statul Islamic din Irak după ce a fuzionat cu alte grupări jihadiste în 2006. În 2010, a devenit ISIS sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

3 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

4 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

5 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”