Liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fost ucis. Armata israeliană încearcă să obțină confirmarea

Liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fost ucis. Armata israeliană încearcă să obțină confirmarea

Armata israeliană a declarat joi, 17 octombrie, că verifică posibilitatea ca liderul Hamas Yahya Sinwar să fi fost ucis în urma unei operațiuni în Fâșia Gaza despre care a spus că a vizat trei militanți.

Yahya Sinwar, liderul Hamas FOTO: Profimedia

Yahya Sinwar, liderul Hamas FOTO: Profimedia

„În timpul operațiunilor IDF în Fâșia Gaza, trei teroriști au fost eliminați. IDF și ISA verifică posibilitatea ca unul dintre teroriști să fi fost Yahya Sinwar. În acest stadiu, identitatea teroriștilor nu poate fi confirmată”, au afirmat Forțele de Apărare ale Israelului într-o declarație, potrivit Reuters .

Hamas nu a făcut niciun comentariu până în prezent.

Sinwar a condus Hamas în Gaza din 2017, după ce a intrat în rândurile acesteia la începutul anilor 1980. Se crede că el este creierul atacurilor din 7 octombrie.

În vârstă de 62 de ani, acesta a preluat conducerea deplină a Hamas după uciderea lui Ismail Haniyeh, care era liderul politic al grupului, în Iran, în iulie.

Dacă se confirmă, moartea lui Sinwar ar reprezenta un impuls major pentru armata israeliană și pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu, după o serie de asasinate de profil înalt ale unor lideri proeminenți ai inamicilor săi în ultimele luni.

Până în prezent, însă, el a scăpat de detectare, posibil ascuns în rețeaua de tuneluri pe care Hamas le-a construit sub Gaza în ultimele două decenii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Chestia asta chiar merită citită... / „Cer ceea ce este corect: să facem un drive test. Vă rog, deci, să mă programați (data și ora) când sunteți dispon…

2 De citit această analiză sovietică din anii '80 despre Israel și Orientul Mijlociu

3 Bulgaria, mereu surprinzătoare...

4 Surpriză de proporții în Ungaria? / Americanii modernizează infrastructura în Kecskemet, unde ar putea ajunge avioane cu capacități nucleare

5 Cum a descris viitorul Paul Dienach, bărbatul care ar fi călătorit în anul 3906 în locul lui Andrew Northman