Liderul Hamas rupe tăcerea din ascunzătoarea sa din Fâșia Gaza. Scrisoare către șeful Hezbollah

Liderul Hamas rupe tăcerea din ascunzătoarea sa din Fâșia Gaza. Scrisoare către șeful Hezbollah

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, rupe din nou tăcerea din ascunzătoarea sa din Fâșia Gaza, de data aceasta cu o scrisoare adresată șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în care își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva Israelului și a sprijini alianța militanților regionali susținută de Iran, cunoscută drept „Axa Rezistenței”, potrivit grupului militant libanez, relatează CNN și Times of Israel.

Liderul Hamas a scris două scrisori din ascunzătoarea sa din Gaza FOTO PROFIMEDIA

Liderul Hamas a scris două scrisori din ascunzătoarea sa din Gaza FOTO PROFIMEDIA

Sinwar, liderul politic al Hamas, despre care se crede că se ascunde în tunelurile din Fâșia Gaza, i-a scris lui Nasrallah că gruparea islamistă palestiniană rămâne angajată față de calea rezistenței urmată de predecesorul său ucis Ismail Haniyeh, precum și față de „unitatea Ummah (națiunea islamică), în centrul căreia se află Axa de rezistență, contra proiectului sionist”.

El a calificat-o drept „miezul” eforturilor palestiniene de a distruge Israelul.

În scrisoarea, împărtășită de canalul de Telegram al Hezbollah, acesta își exprimă recunoștința pentru lupta dusă de gruparea libaneză împotriva Israelului, începând din 8 octombrie, la doar o zi după ce militanții conduși de Hamas au atacat Israelul, declanșând un atac devastator al acestuia asupra Fâșiei Gaza.

Unul dintre cei mai căutați oameni de către Israel, Sinwar nu a mai fost văzut de la izbucnirea războiului. De asemenea, nu mai făcut nicio declarație publică de aproape un an, până săptămâna aceasta. Marți, el a transmis prima sa declarație de la război, felicitându-l pe președintele algerian Abdelmadjid Tebboune pentru victoria sa în alegeri, potrivit canalului de Telegram al Hamas. A doua zi, biroul său a declarat că a trimis scrisori de mulțumire celor care au prezentat condoleanțe pentru moartea fostului lider politic, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran pe 31 iulie.

În scrisoarea către liderul Hezbollah, datată 11 septembrie, a catalogat atacurile acestei grupări și ale altor miliții proiraniene drept „acte binecuvântate” și s-a referit la războiul actual din Fâșia Gaza ca fiind „unul dintre cele mai onorabile bătălii pentru poporul palestinian”, relatează Times of Israel.

„[Hamas] și luptătorii săi vor continua să urmeze [pozițiile lui Haniyeh], dintre care cea mai importantă este unitatea palestiniană privind alegerea jihadului și a rezistenței, precum și unitatea națiunii, având în miezul său axa rezistenței”, a scris el.

El a mai scris că gruparea Hamas va rămâne dedicată cauzei sale „până când ocupația va fi învinsă și măturată de pe pământul nostru și până la crearea statului nostru independent, pe deplin suveran, cu Ierusalimul drept capitală”.

Sinwar a emis puține declarații publice de la atacul terorist din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Considerat a fi principala țintă a Israelului, în măsura în care încearcă să destructureze Hamas, liderul Hamas a reușit până acum să scape, în ciuda eforturilor ample în acest sens ale Israelului și SUA.

La rândul său Nasrallah, despre care se crede că de asemenea o potențială țintă a Israelului, a rămas în mare parte în subteran timp de peste un deceniu, apărând aproape exclusiv prin intermediul legăturii video.

Ce ar încerca să transmită liderul Hamas

„Încearcă să spună: sunt aici, sunt în viață, sunt foarte stăpân pe situație. Sunt în permanență la curent și conștient de tot ceea ce se întâmplă în afara Gazei”, a apreciat Muhammad Shehada, scriitor și analist din Fâșia Gaza. „Vrea să arate că este capabil să opereze pe mai multe fronturi, frontul intern - câmpul de luptă din Gaza - și frontul diplomatic - medieri”.

Publicul țintă pentru astfel de scrisori, a spus el, este în primul rând Israelul, căruia Sinwar încearcă să îi arate că, în ciuda eforturilor de a-l găsi, este totuși capabil să lucreze în continuare.

Cealaltă țintă, a adăugat Shehada, este Hamas, inclusiv „scepticii din interiorul mișcării sau chiar mediatori precum Qatar, SUA și Egipt, care se îndoiesc că el ar putea fi capabil să își îndeplinească rolul de lider din tunelurile din Gaza”.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană Teheran în luna iulie. El este considerat mai dur decât predecesorul său în relațiile cu Israelul și favorizează cooperarea și legăturile mai strânse cu Iranul și grupurile islamiste aliate, precum Hezbollah, spune analistul.

Este „unul dintre cei mai puternici susținători ai unei relații mai strânse cu Hezbollah și Iran și ai aprofundării alianței cu Axa de Rezistență”, explică Shehada.

„El este perceput în cadrul mișcării ca fiind pragmatic, dar în același timp foarte imprevizibil și impulsiv. Și totuși pragmatic”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

2 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Vanity Fair / Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei