Liderul deputaților republicani a cerut declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Joe Biden. Dovezile pe care se bazează

Liderul deputaților republicani a cerut declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Joe Biden. Dovezile pe care se bazează

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților din SUA a solicitat marți deschiderea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare și demiterii președintelui american Joe Biden.

Președintele american e acuzat de republicani că a mințit poporul american FOTO PROFIMEDIA

Președintele american e acuzat de republicani că a mințit poporul american FOTO PROFIMEDIA

Kevin McCarthy a declarat că ancheta care declanșează procedura de destituire se va concentra asupra „acuzațiilor de abuz de putere, obstrucționare și corupție”.

„Solicit comisiilor noastre din Cameră deschiderea unei anchete formale de impeachment împotriva preşedintelui Joe Biden”, a anunţat marți McCarthy în faţa presei.

Republicanii îl investighează pe președinte de când au preluat controlul Camerei în ianuarie. Totuși, în urma audierilor în comisii, nu s-a găsit până acum nicio dovadă concretă împotriva Biden, ceea ce au recunoscut inclusiv aleși republicani.

Într-o scurtă declarație la Capitoliul SUA, McCarthy a susținut că există acuzații „serioase și credibile” împotriva actualului președinte american din perioada în care era vicepreședinte (2009-2017), care trimit la faptul că acesta ar fi avut cunoștință și/sau profitat de pe urma afacerilor dubioase făcute în Ucraina şi China de fiul său, Hunter Biden.

„Luate împreună, aceste acuzații conturează o imagine a unei culturi a corupției”, a spus el.

Potrivit lui Kevin McCarthy, președinte al Camerei, actualul preşedinte democrat a „minţit” poporul american în legătură cu ceea ce știa despre afacerile fiului său.

„Republicanii din Camera Reprezentanților îl investighează pe președinte de nouă luni și nu au găsit nicio singură probă a unui act condamnabil”, a reacționat pe rețele de socializare purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ian Sams.

McCarthy, un deputat californian, a mai afirmat că familia președintelui a avut parte de tratament preferențial din partea oficialilor administrației Biden care investighează acuzațiile de comportament necorespunzător.

În calitate de președinte al Camerei și lider republican, McCarthy a fost presat timp de câteva săptămâni de către membrii de dreapta să declanșeze procedura în vederea punerii sub acuzare și demiterii împotriva lui Biden.

McCarthy nu pare să aibă voturile necesare în cadrul majorității restrânse pe care o au republicanii în Cameră pentru a deschide o astfel de anchetă, a notat ABC News.

Congresmenul Matt Gaetz (Florida), un aliat apropiat al fostului președinte Donald Trump, a calificat anunțul drept „un pas mic după săptămâni de presiuni din partea conservatorilor din Cameră pentru a face mai mult”. Acesta amenințase anterior că va forța un vot pentru a-l demite pe McCarthy din funcția de lider dacă președintele Camerei nu va deschide o anchetă în vederea impeachement-ului.

În prezent, el încearcă să treacă prin Cameră o serie de proiecte de lege privind limita cheltuielilor pentru a evita la sfârșitul lunii intrarea în incapacitate de plată și blocarea parțială a guvernului american.

Hunter Biden se află în prezent sub investigație federală pentru posibile infracțiuni fiscale legate de afacerile sa din străinătate.

Casa Albă a negat orice implicare în cazul Hunter Biden și a declarat că președintele Biden nu are nicio legătură cu tranzacțiile de afaceri ale fiului său.

Deschiderea unei investigații oficiale în vederea destituirii ar oferi anchetatorilor din Congres o mai mare autoritate legală pentru a aduna dovezi de punere sub acuzare a președintelui american.

Constituția SUA prevede că un președinte poate fi pus sub acuzare pentru „trădare, mită sau alte crime sau delicte grave”, un proces care se poate încheia cu destituirea sa din funcție.

Presupuse plăți către familia Biden

Într-un memorandum publicat la începutul lunii august, Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților a susținut că există dovezi ce indică faptul că familia Biden și asociații lor au primit plăți de peste 20 de milioane de dolari din țări precum China, Kazahstan, Ucraina, Rusia și România.

Președintele comisiei, republicanul din Kentucky James Comer, a declarat - fără dovezi substanțiale - că Hunter Biden „l-a vândut” pe tatăl său - pe atunci vicepreședintele lui Barack Obama - ca pe un „brand” pentru a „obține milioane de la oligarhi”.

Totuși, Comer a mai afirmat că „se pare că nu au fost furnizate propriu-zis servicii, în afară de accesul la rețeaua Biden, inclusiv la Joe Biden însuși”. El a mai spus că Biden a luat masa la un restaurant popular din Washington DC „cu oligarhi din întreaga lume care i-au trimis bani fiului său”.

Potrivit declarațiilor sale, plățile către familia Biden s-ar fi ridicat la 20 de milioane de dolari.

Analizând documente bancare, comisia nu au reușit să identifice nicio plată specifică făcută președintelui Biden și nici nu au furnizat dovezi că acesta ar fi beneficiat direct de ele.

O examinare a dovezilor realizată de publicația „Washington Post” în luna august a constatat că doar 7 milioane de dolari ar fi ajuns la membrii familiei Biden – majoritatea către Hunter - iar restul la „asociați”.

Joe Biden ca „brand”

Devon Archer, un fost partener de afaceri al lui Hunter Biden, a declarat că bătrânul Biden a fost pus pe speaker cu potențiali asociați de afaceri - inclusiv cetățeni străini – „poate de 20 de ori” în decurs de 10 ani.

Republicanii din Camera Reprezentanților au declarat că aceste convorbiri contrazic afirmațiile lui Joe Biden potrivit cărora acesta nu a discutat niciodată afaceri cu fiul său.

Archer a declarat că apelurile telefonice au fost „conversații obișnuite” care nu au avut niciodată drept obiect afacerile lui Hunter Biden și că „nu a vorbit nici măcar o dată despre afaceri”

Un raport al Congressional Integrity Project, un grup de supraveghere aliniat democraților, a declarat că mărturia lui Archer „nu a reușit să producă nici măcar o dovadă” a vreunui conflict de interese în care să se aflat Biden.

Presupusă schemă de mită

Republicanii s-au concentrat, de asemenea, pe un pont neverificat către FBI, potrivit căruia Joe Biden ar fi făcut presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a concedia un procuror de top pentru a opri o investigație privind firma energetică ucraineană Burisma, din al cărui consiliu de administrație făcea parte Biden. Informația a apărut pentru prima dată în 2019, în timpul primei puneri sub acuzare a președintelui de atunci, Donald Trump.

Un document al FBI care detalia afirmația a fost obținut și publicat de senatorul republican Chuck Grassley în iulie. Potrivit documentului, fostul CEO al Burisma, Mykola Zlochevsky, ar fi declarat că a plătit 5 milioane de dolari atât lui Joe, cât și lui Hunter Biden.

Departamentul de justiție a investigat afirmația timp de opt luni în timpul administrației Trump, dar în cele din urmă a abandonat ancheta din cauza „dovezilor insuficiente”.

Ulterior, Zlochevsky a infirmat declarația, susținîdn că nu a avut niciun contact cu Joe Biden sau cu vreun membru al personalului acestuia și că Biden nu l-a ajutat niciodată pe el sau compania în timp ce era vicepreședinte, potrivit transcrierii unui interviu publicat de reprezentantul democrat Jamie Raskin.

În mărturia sa, Archer a mai spus că nu a avut cunoștință de existența unor astfel de plăți.

Tratament preferențial

Citând mărturiile a doi denunțători de la fiscul american (IRS), republicanii din Camera Reprezentanților au mai sugerat că justiția americană a intervenit în mod intenționat într-o investigație întinsă pe mai mulți ani privind declarațiile fiscale ale lui Hunter Biden.

În mărturiile oferite la începutul acestui an, aceștia au declarat că departamentul de justiție s-a mișcat lent și a blocat pași ai anchetei.

Republicanii din Camera Reprezentanților au declarat că mărturia este o dovadă că departamentul de justiție l-a favorizat pe Biden anchetându-l pe Donald Trump, fiind în același timp îngăduitor atunci când a analizat acuzațiile împotriva fiului actualului președinte american.

Departamentul a negat aceste afirmații. Alți martori chemați de reprezentanții republicani în iulie au declarat că nici președintele Biden și nici procurorul general Merrick Garland nu au intervenit în anchetă.

„Coluziune” în cazul anchetelor privind Burisma

În timpul anunțului privind solicitarea unei anchete împotriva lui Biden, McCarthy a făcut referire și la presupusele comunicări între membrii personalului lui Joe Biden și echipa lui Hunter Biden.

Deși liderul republican nu a oferit detalii, mențiunea este similară afirmațiilor făcute de Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților, potrivit cărora Biroul vicepreședintelui și un asociat de afaceri al lui Hunter Biden au „conlucrat” pentru a coordona răspunsurile la întrebările presei privind corupția din cadrul Burisma.

Comisia a citat un e-mail datat decembrie 2015 trimis de Eric Schwerin, un asociat de afaceri al familiei Biden, către Kate Bedingfield, membră a personalului Biroului vicepreședintelui, în care acesta a furnizat „citate pe care Casa Albă ar trebui să le folosească ca răspuns la solicitările presei cu privire la rolul lui Hunter Biden la Burisma”

Potrivit comisiei, doamna Bedingfield a răspuns spunând că vicepreședintele Biden „și-a dat acordul”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!