Liderul de la Kremlin va detona „bomba energetică“ de Crăciun?
Vladimir Putin „asamblează o bombă energetică“ pe care o pregătește pentru Crăciun scrie „The New York Times“.
FOTO Shutterstock
„Pe măsură ce armata rusă continuă să se clatine în Ucraina, lumea își face griji că Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică . Poate – dar deocamdată, cred că Putin lucrează la o altă armă. Este o bombă de petrol și gaz pe care o amorsează chiar în fața ochilor noștri și cu ajutorul nostru din neatenție – și ar putea să o detoneze cu ușurință în această iarnă“, scrie editorialistul Thomas L. Friedman în „The New York Times“.
„Dacă o va face, ar putea trimite prețurile petrolului și benzinei în stratosferă. Consecințele politice, speră Putin, vor duce la divizarea alianței occidentale și vor determina multe țări - inclusiv SUA- să caute repede un acord murdar cu liderul de la Kremlin. Pe scurt: Putin duce acum un război pe două fronturi: unul la sol pentru a sparge liniile Ucrainei și unul energetic pentru a rupe voința Ucrainei și a aliaților săi. El încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei pentru ca ucrainenii să înghețe iarna aceasta, și în acelați timp să crească facturile la energie pentru toți aliații Ucrainei. Occidentul nu are o strategie energetică în vigoare pentru a atenua impactul bombei energetice a lui Putin, iar aceasta este o perspectivă înfricoșătoare“, spune autorul.
Când vine vorba de energie, scrie Thomas L. Friedman, vrem cinci lucruri deodată care sunt incompatibile - iar Putin ne amenință:
1. Dorim să ne decarbonizăm economia cât de repede putem pentru a atenua pericolele foarte reale ale schimbărilor climatice.
2. Ne dorim cele mai ieftine prețuri posibile la benzină și de încălzire, astfel încât să ne putem conduce mașinile cât de repede și cât vrem – și să nu punem un pulover în plus sau să facem ceva pentru a economisi energie.
3. Vrem să le spunem petrodictatorilor din Iran, Venezuela și Arabia Saudită să plece.
4. Vrem să putem trata companiile de petrol și gaze din SUA ca pe niște paria și dinozauri care ar trebui să ne scoată din această criză a petrolului și apoi să plece și să lase soarele și vântul să preia controlul.
5. Și nu vrem ca noi conducte de petrol și gaze sau linii de transport eolian și solar să ne strice curțile.
„Înțeleg de ce oamenii le doresc pe toate cele cinci - acum. Dar implică compromisuri, pe care prea puțini dintre noi vrem să le recunoaștem sau să le dezbatem. Într-un război energetic ca cel în care ne aflăm acum, trebuie să fii clar cu privire la obiectivele și prioritățile tale. Ca țară și ca alianță occidentală, nu avem o scară de priorități în materie de energie, doar aspirații concurente și gândire magică că le putem avea pe toate“, subliniază Friedman.
„Dacă persistăm în asta, vom avea o lume rănită dacă Putin aruncă bomba energetică pe care cred că o pregătește de Crăciun. Iată care cred că este strategia lui: începe prin a determina Statele Unite să-și retragă Rezerva Strategică de Petrol. Este un stoc uriaș de țiței stocat în caverne uriașe din care ne putem folosi în caz de urgență pentru a compensa orice întrerupere a producției interne sau a importurilor. Miercurea trecută, președintele Biden a anunțat eliberarea a încă 15 milioane de barili din rezervă în decembrie, completând un plan pe care l-a prezentat mai devreme de a elibera un total de 180 de milioane de barili, în efortul de a menține prețurile la benzină la pompă cât mai scăzute - în așteptarea alegerilor intermediare.
Dar folosirea rezervei – care a fost concepută pentru a ne proteja în fața unei întreruperi bruște a producției interne sau globale – pentru a reduce un ban sau un sfert dintr-un galon de benzină înainte de alegeri este o afacere periculoasă, chiar dacă președintele a un plan pentru reumplerea acestuia în lunile următoare.
Putin vrea ca America să utilizeze acum cât mai mult din rezerva sa strategică de petrol – la fel cum au renunțat germanii la energia nucleară și i-a făcut dependenți de gazul natural ieftin al Rusiei. Apoi, când gazul rusesc a fost întrerupt din cauza războiului din Ucraina, germanii au fost nevoiți să caute alternative mai scumpe“, explică editorialistul.
Roul Chinei
Oprirea exporturilor de petrol și gaze naturale ale Rusiei până la 60 de zile este un cost pe care Moscova îl poate suporta, la pachet cu o posibilă renunțare a Chinei la carantinele dure, după realegerea lui Xi Jinping, va duce la creșterea consumului la nivelul de dinainte de pandemie. Aceste lucruri, la care se adaugă și alți factori, ar putea duce la o triplare a prețului la carburanți în SUA, mai explică Friedman: „Pentru Putin, frumusețea unei bombe energetice este că, spre deosebire de declanșarea unei bombe nucleare - care ar uni întreaga lume împotriva sa - declanșarea unei bombe cu prețul petrolului ar diviza Occidentul de Ucraina”.
Sursa: adevarul.ro