Liderii UE au convenit să ţină videoconferinţe aproape săptămânal pentru coordonarea măsurilor împotriva pandemiei

Liderii UE au convenit să ţină videoconferinţe aproape săptămânal pentru coordonarea măsurilor împotriva pandemiei

Liderii Uniunii Europene au convenit să ţină videoconferinţe cu o frecvenţă aproape săptămânală pentru a coordona măsurile naţionale împotriva pandemiei de COVID-19, în contextul în care Europa se confruntă cu o creştere galopantă a cazurilor de contaminare, transmite Reuters.

Videoconferinţele sunt mai puţin eficiente în încheierea de compromisuri dificile, spun diplomaţi, dar sunt mai practice în această perioadă decât reuniunile fizice, care cresc riscul de infectare printre lideri şi echipele lor.

Riscul a devenit evident în condiţiile în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, au fost nevoite să se retragă de la summitul de la Bruxelles, ca măsură de precauţie după ce au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.

'A fost un acord că, aproape săptămânal de acum, vom intra în consultări unii cu alţii cu privire la cele mai bune metode şi abordări pentru a face faţă acestui al doilea val de propagare a COVID-19', a afirmat premierul irlandez Micheal Martin la summitul de vineri de la Bruxelles.

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a explicat că videoconferinţele regulate vor ajuta la coordonarea măsurilor referitoare la depistare, restricţii, vaccinuri şi terapii.

În primele luni ale pandemiei, cele 27 state UE au luptat cu aceasta cu măsuri diferite, uneori contrastante. Se speră că o coordonare mai strânsă va evita o repetare a divizărilor constatate după primele focare.

Un anumit grad de cooperare a apărut în ultimele săptămâni şi luni pe anumite subiecte, cum ar fi procurarea vaccinurilor şi criterii comune neobligatorii de evaluare a gravităţii epidemiei la nivel naţional. Cu toate acestea, măsurile naţionale rămân foarte diferite, spre exemplu în ce priveşte durata carantinei pentru cei intraţi în contact cu persoane infectate.

Decizia cu privire la videoconferinţe regulate a fost luată joi seara, după ce preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost nevoită să părăsească brusc summitul şi să intre preventiv în carantină pentru că intrase în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.

Vineri, a fost rândul şefei guvernului finlandez, Sanna Marin, să plece de la reuniune spre a intra în autoizolare după ce a venit în contact cu un deputat din ţara sa testat pozitiv la coronavirus. Prim-ministrul suedez Stefan Lofven este cel rămas să reprezinte Finlanda la summit.

La summit nu se află nici prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, aflat de marţi în carantină după ce s-a întâlnit cu o persoană depistată cu coronavirus.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”