Liderii politici nu mai au deloc ruşine, afirmă Barack Obama într-un discurs susţinut în Africa de Sud

Liderii politici nu mai au deloc ruşine, afirmă Barack Obama într-un discurs susţinut în Africa de Sud

Barack Obama a declarat marţi, într-un discurs susţinut la Johannesburg, că lumea ar trebui să reziste cinismului adus de ascensiunea oamenilor puternici, într-o aparentă referire la liderii populişti care deţin puterea într-un număr de ţări, relatează Reuters.

Fostul preşedinte democrat nu l-a numit pe succesorul său republican, Donald Trump, dar discursul său a fost unul dintre cele mai critice pe care le-a susţinut despre politică de la încheierea mandatului său, în ianuarie 2017.

"La fel cum oamenii vorbeau despre triumful democraţiei în anii 1990, acum vorbesc despre triumful tribalismului şi al omului puternic, Dar trebuie să rezistăm acelui cinism", a declarat Obama în discursul susţinut cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela.

O parte din limbajul lui Obama a părut să fie un ecou al criticilor lui Donald Trump.

"Prea mult din politică pare astăzi să respingă chiar conceptul de adevăr obiectiv. Oamenii pur şi simplu inventează lucruri. Vedem asta în creşterea propagandei susţinute de stat, o vedem în invenţiile promovate pe internet, în estomparea graniţelor dintre ştiri şi divertisment", a adăugat Obama.

"Vedem o pierdere completă a ruşinii în rândul liderilor politici, care când sunt prinşi cu minciuna plusează şi mint şi mai mult", a mai spus fostul preşedinte american.

Obama a afirmat că există partide de extremă dreapta în Occident care au platforme de protecţionism şi frontiere închise, dar şi "un naţionalism rasist abia ascuns".

După ce a părăsit Casa Albă, Obama a evitat în general să se implice direct în politica americană şi s-a abţinut să-l critice pe Trump. Unii democraţi afirmă că ar trebui să joace un rol mai direct.

Fostul preşedinte al SUA a mai spus că "ordinea internaţională nu-şi respectă promisiunea". "Asta se întâmplă în parte din cauza eşecului guvernelor şi al elitelor", a adăugat el, precizând că "ne întoarcem acum la un mod mai periculos de a face lucrurile", potrivit DPA.

Luni, Trump s-a dat de partea preşedintelui rus Vladimir Putin în privinţa presupusului amestec rus în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, făcând să planeze îndoiala asupra concluziilor propriilor agenţii de informaţii şi declanşând o furtună de critici la Washington.

În cadrul discursul său, susţinut pe un stadion în faţa a mii de politicieni, oameni de afaceri şi studenţi, Obama a elogiat viaţa de sacrificiu a lui Mandela şi angajamentul său pentru justiţia socială.

Nelson Mandela, un gigant al luptei anti-apartheid ca a fost preşedinte al Africii de Sud între 1994 şi 1999, a murit în 2013 la vârsta de 95 de ani.

Obama, care a vizitat şi Kenya în această săptămână, l-a lăudat şi pe actualul preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa, afirmând că le-a dat "o nouă speranţă" sud-africanilor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”