Liderii mai multor state și teritorii australiene cer ca Australia să devină republică
Liderii a șapte state și teritorii australiene au semnat o declarație în care au cerut ca Australia să devină republică, unii dintre ei chiar avansând ideea că acest lucru ar trebui să se producă în timpul vieții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, relatează luni Reuters și AFP.
Malcolm Turnbull, premierul Australiei
Declarația face parte dintr-o campanie a Mișcării Republicane Australiene (ARM). Singurul care nu a semnat documentul este premierul statului Australia Occidentală, Colin Barnett, care a explicat că, deși susține ideea ca Australia să devină republicii, momentul ales nu este potrivit.
'Este momentul potrivit pentru ca Australia să devină o țară suverană. Orice țară independentă, cu respect de sine, ar aspira să-și aleagă pe unul dintre cetățenii săi ca șef al statului', a declarat premierul statului Australia de Sud, Jay Weatherill.
'Toți responsabilii politici australieni susțin principiul unui șef de stat australian', a subliniat președintele ARM, Peter Fitzsimons.
Australia este o monarhie constituțională, iar șeful statului este Regina Elisabeta a II-a. Rolul său este în mare parte simbolic, dar monarhia are puterea de a dizolva parlamentul, așa cum s-a întâmplat în 1975, când suverana britanică a demis guvernul.
Problema oportunității ca Australia să devină republică revine constant în atenția publică mai ales înaintea Zilei Naționale a țării (26 ianuarie), sărbătoare ce comemorează sosirea flotei britanice la Sydney Cove în 1788 și începutul colonizării britanice.
Speranțele celor care vor ca Australia să devină republică au sporit începând de anul trecut după ce prim-ministru al Australiei a devenit republicanul Malcolm Turnbull, care l-a înlocuit pe monarhistul Tony Abbott.
'Angajamentul meu față de Australia de a avea un șef de stat australian nu s-a diminuat', a afirmat într-o declarație Turnbull, care a condus ARM în anii '90. El declarase totuși că acest dosar nu este o prioritate și că, în opinia sa, este improbabilă organizarea unui referendum în timpul vieții Reginei Elisabeta a II-a.
Australia a organizat în 1999 un referendum privind oportunitatea de a deveni republică, 55% dintre australieni respingând ideea cu acea ocazie.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)