Liderii europeni se îndreaptă spre Republica Moldova pentru un summit simbolic lângă Ucraina aflată în război

Liderii europeni se îndreaptă spre Republica Moldova pentru un summit simbolic lângă Ucraina aflată în război

Peste 40 de lideri europeni se întâlnesc joi în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment de sprijin pentru această țară și pentru Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse, scrie Reuteres.

Summitul CPE din R. Moldova este un eveniment de sprijin pentru țară, potrivit Reuters.

Summitul CPE din R. Moldova este un eveniment de sprijin pentru țară, potrivit Reuters.

Potrivit Reuters , reuniunea celor 47 de state, inclusiv 27 membre ale UE la un castel din Republica Moldova va atinge o serie de probleme strategice și va lansa o nouă misiune de parteneriat UE, dar accentul va fi pus pe un moment simbolic de unitate lângă Ucraina.

„Dacă stai la Moscova și vezi 47 de țări care se întâlnesc în vecinătatea ta imediată sau apropiată, acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE reporterilor înainte de summit-ul care va avea loc la 40 km distanță de capitala Chișinău.

Situată între Ucraina și România, care este membră NATO, Republica Moldova, cu 2,5 milioane de oameni, a primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară, în timp ce prețurile alimentelor și ale energiei au crescut mult ca urmare a războiului.

Guvernul de la Chișinău a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze țara preponderent vorbitoare de limbă română, folosind influența sa asupra mișcării separatiste din Transnistria, unde populația este preponderent vorbitoare de limbă rusă.

Summit-ul, cea de-a doua întâlnire a Comunității Politice Europene (CPE), creată de președintele francez Emmanuel Macron, va aborda probleme, precum securitatea cibernetică și cea energetică. De asemenea, va oferi o oportunitate pentru discuții despre tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan și Armenia până la recentele ciocniri din nordul Kosovo.

Se întâmplă în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă, folosind arme occidentale recent achiziționate, pentru a încerca să-i alunge pe ocupanții ruși de pe teritoriul ocupat sau ceea ce Moscova numește o operațiune militară specială pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă.

Ambițiile UE ale Chișinăului

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, a aplicat anul trecut să adere la Uniunea Europeană, la scurt timp după începutul războiului, iar Chișinăul intenționează să folosească summit-ul pentru a prezenta reformele și a convinge liderii să deschidă cât mai curând posibil discuțiile de aderare.

„Pentru noi, prezența a 50 de lideri în Moldova este o piatră de hotar... este cel mai mare eveniment de politică externă pe care Moldova l-a găzduit vreodată. Este modul nostru de a ne ancora viitorul în Europa și în UE. Este modul nostru de a accelera procesul de aderare la UE”, a declarat Olga Roșca, consilierul pentru politică externă al președintei, Maia Sandu.

Scopul țării, a adăugat ea, este ca, în decembrie, Consiliul European să ia o decizie, astfel încât discuțiile de aderare să poată începe la începutul anului 2024.

Așteptările de la summit-ul CPE

Unii se tem că așteptările diferite între țările participante și dimensiunea mare a summit-ului, pentru care Franța a oferit sprijin logistic și de securitate, va fi un obstacol în obținerea unor victorii concrete în materie de politici.

Diversitatea politică și rivalitățile tradiționale dintre unii participanți, de la Armenia și Azerbaidjan până la Grecia și Turcia, pot, de asemenea, complica lucrurile.

,,Cu evenimentele din Ucraina este utilă, la fel ca și discuția despre aprovizionarea cu energie și migrație. Așa că, deocamdată, cred că este de natură să vedem", a spus un diplomat european înalt.

La primul summit CPE de la Praga de anul trecut, un efort condus de UE de mediere între Azerbaidjan și Armenia a făcut unele progrese. Joi, liderii lor vor purta discuții cu UE, Macron și Scholz.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”