Liderii din UE discută prin videoconferinţă despre mijloacele de accelerare a vaccinării împotriva COVID-19

Liderii din UE discută prin videoconferinţă despre mijloacele de accelerare a vaccinării împotriva COVID-19

Liderii din UE vor discuta joi, la o reuniune a Consiliului European care se va desfăşura în format de videoconferinţă, despre soluţii pentru strategia de luptă împotriva pandemiei, în contextul unei presiuni uriaşe din cauza numărului încă insuficient de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a înmulţirii cazurilor în unele state membre, relatează DPA.

"Prioritatea noastră este să accelerăm campaniile de vaccinare", le-a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, celor 27 de şefi de stat şi de guvern înaintea summitului.

Campania de vaccinare din UE avansează într-un ritm mult mai lent decât în Marea Britanie şi Statele Unite. Între timp, Franţa, Olanda şi Belgia se numără printre ţările care încearcă să oprească apariţia unui al treilea val pandemic prin prelungirea şi înăsprirea restricţiilor.

Comisia Europeană a întărit miercuri sistemul de înregistrare a exporturilor de vaccinuri al blocului comunitar, extinzând criteriile pe baza cărora pot fi oprite transporturile cu seruri împotriva COVID-19 în afara UE .

Decizia a atras o atenţionare din Marea Britanie , un destinatar major al vaccinurilor produse în UE. State membre precum Belgia şi Irlanda şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de blocade ar putea avea efect de bumerang.

A avea la îndemână instrumentul de a ajuta UE să îşi primească partea cuvenită de vaccinuri e una, însă a-l folosi cu adevărat e altceva, au spus mai multe surse diplomatice din UE înaintea summitului.

Liderii din UE vor discuta de asemenea despre aşa-numitele paşapoarte sau certificate verzi de vaccinare care ar trebui să faciliteze călătoriile în siguranţă în cadrul blocului comunitar în această vară. Multe întrebări rămâne deschise, cum ar fi momentul în care ele ar trebui introduse, cum ar fi obţinute şi ce privilegii ar trebui să ofere.

Pe agenda discuţiilor se vor afla şi relaţiile cu Turcia şi Rusia. Contactele cu Ankara s-au îmbunătăţit în ultime vreme, însă relaţia dintre UE şi Rusia s-a deteriorat. Nu sunt aşteptate însă schimbări imediate în strategia diplomatică în niciunul dintre cazuri. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”