Liderii coaliţiei de guvernare italiene susţin vestele galbene franceze: ''Nu vă predaţi, o nouă Europă se naşte''
Liderii coaliţiei guvernamentale din Italia, Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, şi-au manifestat luni sprijinul pentru protestele ''vestelor galbene'' franceze, cel din urmă publicând pe blogul partidului său un articol în care îi îndeamnă pe manifestanţii francezi ''să nu se predea'', pentru că ''o nouă Europă se naşte'', relatează agenţiile EFE şi AFP.
''Atât în Franţa cât şi în Italia politica a devenit surdă în faţa cererilor cetăţenilor, excluşi din cele mai importante decizii care afectează poporul'', subliniază în acel articol liderul formaţiunii antisistem Mişcare 5 Stele (M5S), în opinia lui Di Maio ''spiritul'' protestelor din Franţa fiind similar celui care în anul 2009 a condus la crearea acestei formaţiuni italiene.
''La fel ca alte guverne, cel din Franţa este preocupat mai ales să reprezinte interesele elitelor, ale celor care profită de privilegii, nu şi pe cele ale poporului'', continuă Di Maio, oferind sprijinul formaţiunii sale şi în special modelul platformei sale de internet, denumită ''Rousseau'' şi folosită pentru acţiuni precum organizarea de evenimente, alegerea candidaţilor sau stabilirea programului electoral.
''Nu vă predaţi ! M5S, la patru ani după crearea sa, în pofida atacurilor, a intrat în Parlament. Şi, mai puţin de nouă ani mai târziu, acum suntem la guvernare, iar aceia care râdeau de noi acum au dispărut de pe scena politică'', mai scrie Di Maio.
''O nouă Europă se naşte. Cea a ''vestelor galbene'', cea a mişcărilor şi a democraţiei directe. Este o bătălie dură pe care o putem duce împreună. Dar voi, ''vestele galbene'', să nu vă predaţi !'', insistă liderul M5S, adăugând însă că dezaprobă scenele de violenţă care au marcat protestele din Franţa.
La rândul său, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga, Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne, a declarat că susţine ''cetăţenii oneşti care protestează împotriva unui preşedinte care guvernează împotriva propriului popor'', făcând aluzie la Emmanuel Macron, cu care a avut anul trecut mai multe schimburi de replici în care preşedintele francez a insistat că, în opinia sa, alegerile europarlamentare din anul 2019 nu vor mai fi o confruntare între stânga şi dreapta, ci una între 'progresiştii' săi şi 'naţionaliştii' în rândul cărora i-a inclus pe Viktor Orban sau Matteo Salvini.
'Imigraţie, economie ... două viziuni europene se confruntă: o viziune naţionalistă şi o viziune progresistă. Unii vor să fractureze Europa şi solidaritatea ei', a spus Macron anul trecut în timpul unei vizite în Finlanda, referindu-se la Salvini şi Orban, după ce aceştia din urmă au avut o întâlnire pentru a strânge rândurile în faţa a ceea ce ei au numit 'blocul de ţări condus de Macron, care sprijină migraţia'.AGERPRES