Lidera opoziţiei belaruse din exil regretă faptul că Angela Merkel a acceptat să discute cu Lukaşenko

Lidera opoziţiei belaruse din exil regretă faptul că Angela Merkel a acceptat să discute cu Lukaşenko

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a lansat luni un apel către conducătorii Uniunii Europene să evite contactele cu preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, calificând drept "straniu" faptul că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat, a purtat discuţii telefonice cu acesta, relatează France Presse.

"Ce dialog poţi avea când oamenii sunt reţinuţi şi torturaţi zilnic? Dialogul adevărat poate începe doar în momentul în care toţi deţinuţii politici sunt eliberaţi, iar violenţa încetează", a declarat Tihanovskaia cu ocazia unei conferinţe internaţionale la Viena asupra viitorului ţării ei.

Izolat pe plan diplomatic de la reprimarea brutală a mişcării de protest după contestata realegere a sa în august 2020, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui legitimitate nu este recunoscută în Occident, a discutat telefonic săptămâna trecută în două rânduri cu cancelarul Angela Merkel cu privire la rezolvarea crizei migranţilor pentru care Minskul este acuzat că a orchestrat-o la frontiera cu Polonia.

"Înţeleg de ce s-a întâmplat asta, din motive umanitare, dar în calitate de cetăţean belarus, din punctul de vedere al belaruşilor, pare foarte straniu", a subliniat ea, adăugând că "ni s-au dat asigurări totuşi că acesta nu este un semn de legitimare a regimului şi că este vorba doar de a ajuta persoanele" blocate la graniţa de est a UE.

În afară de cancelarul austriac Alexander Schallenberg, urmau să participe la această reuniune organizată în format de videoconferinţă din cauza pandemiei şi miniştrii de externe ai Germaniei, Poloniei, Estoniei, Slovaciei şi Sloveniei, aceasta din urmă asigurând în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

"Le-am cerut astăzi miniştrilor să se abţină de la orice contact cu regimul (de la Minsk) până când condiţiile nu sunt reunite", a subliniat Svetlana Tihanovskaia, exprimând temeri că un astfel de dialog "ar putea să întărească sentimentul de impunitate" a conducerii belaruse.

Lukaşenko a acuzat luni autorităţile Uniunii Europene că refuză orice discuţie cu privire la soarta celor 2.000 de migranţi.

UE şi Germania au respins în mod public joia trecută planul propus de Lukaşenko cancelarului Angela Merkel, în cursul celor două convorbiri telefonice, care prevedea repatrierea a 5.000 de migranţi de către Minsk şi preluarea altor 2.000 de către Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Însă preşedintele belarus a insistat luni în privinţa transferulului a 2.000 de migranţi în Germania şi s-a plâns că nu are niciun contact cu UE în această problemă.

"Aştept un răspuns din partea UE. Ei nici măcar nu iau în considerare problema. Şi nici măcar nu au luat legătura - ceea ce (Merkel) mi-a promis", a spus Lukaşenko, citat de Reuters.

Berlinul a respins din nou luni propunerea Minskului. "Ideea unui coridor umanitar spre Germania pentru 2.000 de migranţi nu este o soluţie acceptabilă nici pentru Germania, nici pentru UE", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului federal.

Potrivit Varşoviei, autorităţile din Belarus continuă să direcţioneze solicitanţi de azil la graniţa poloneză, chiar dacă principalele tabere din zona de frontieră au fost evacuate săptămâna trecută. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...