Libertatea: Raed Arafat are 7 funcții în Starea de Urgență! Între altele, decide stocurile medicale de urgență și avizează angajările din spitale

Libertatea: Raed Arafat are 7 funcții în Starea de Urgență! Între altele, decide stocurile medicale de urgență și avizează angajările din spitale

Libertatea : Raed Arafat are 7 funcții în Starea de Urgență! A aprobat transportul lui Pimen cu elicopterul SMURD, decide stocurile medicale de urgență și avizează angajările din spitale.

Decizia lui Raed Arafat de a transporta cu un elicopter SMURD un înalt prelat din Suceava, în condițiile în care nici unul dintre sutele de pacienți de până în acel moment nu a beneficiat de un asemenea tratament, a deschis o discuție necesară. Câtă putere oferă statul român unui singur om, indiferent cât de capabil este el, și în câte domenii diverse?

O analiză a Libertatea arată că, din momentul declarării Stării de Urgență, Raed Arafat a început să exercite 7 funcții publice de mare responsabilitate, toate de comandant sau președinte, unele pe care le avea dinainte, dar majoritatea adăugate acum.

Practic, Raed Arafat are ultimul cuvânt în domenii care țin de angajările în spitale, decide ce ajutoare se dau altor țări, hotărăște bugetul Unităților de Primiri Urgență din spitale și transportul cu ambulanțele, avioanele și elicoptere SMURD, conduce comunicarea tuturor informațiilor despre COVID-19 și semnează închiderea publicațiilor despre care consideră că dezinformează, oferă sfaturile științifice de izolare sau distanțare socială, emite ordonanțe militare cu ce cazuri sunt tratate în spitale și care nu sunt tratate, și desemnează comandanți pentru cazurile de risc, plus multe alte atribuții.

1. Comandantul acțiunii pentru situația de risc determinată de pandemia COVID.

Șeful DSU nu devine automat comandantul acțiunii, el putea ceda această funcție altcuiva. Dar luând-o, Raed Arafat are, conform HG 557 din 2016, următoarele atribuții: coordonează forțele de intervenție stabilite pentru înlăturarea consecințelor situației de urgență informează comitetul pentru situații de urgență competent despre evoluția situației de urgență și modul de desfășurare a intervenției; dispune suplimentarea forțelor de intervenție în funcție de evoluția situației de urgență desemnează comandanți ai intervenției din cadrul autorităților responsabile, în funcție de tipul de risc produs și de amploarea și intensitatea situației de urgență asigură implementarea deciziilor comitetului pentru situații de urgență competent, referitoare la gestionarea situației de urgență

2. Șeful Grupului de Comunicare Strategică

Grupul de Comunicare Strategică este singura entitate desemnată prin documentele care au rezultat din starea de urgență să comunice oficial date locale și centrale legate de epidemia COVID-19. Același Grup de purtători de cuvânt condus de Raed Arafat are dreptul să decidă închiderea unor site-uri sau publicații pe care le consideră nocive, ceea ce a și făcut.

3. Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

Acest grup, format din specialiști, conduși de Raed Arafat, face recomandări către un alt for: Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), condus de ministrul Vela și din componența căruia face parte și Raed Arafat.

4. Responsabil pe stocurile de urgență medicală

După declararea stării de urgență, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 11/2020) DSU și Raed Arafat, ca șef al DSU, au devenit reponsabili pentru stocurile de urgență. Ei monitorizează contractele derulate de ONAC, așa se explică numele lui Raed Arafat pe licitațiile medicale.

Asigură constituirea și gestionarea stocurilor de urgență medicală. Pune la dispoziția Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate necesitățile, valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, specificațiile tehnice și specialiștii care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire, precum și persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare. Monitorizează acordurile-cadru și încheierea contractelor subsecvente.

Decide (n.r. explicit el, secretarul de stat șef al DSU) scoaterea produselor din stocurile de urgență medicală sau darea în folosință gratuită a acestora.

5. Președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CMIST)

În starea de urgență CMIST a devenit foarte importantă, fiind o comisie care lucrează la nivelul Ministerului Sănătății și al MAI, fiind condusă de Raed Arafat. Această comisie avizează bugete UPU și avizează scoaterea la concurs a posturilor de spitale, așa cum se poate vedea aici.

6. Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), coordonator IGSU-SMURD și secretar de stat al MAI.

În această calitate, Raed Arafat a aprobat transferul Înaltpreasfințitului Pimen cu elicopterul la București.

7. Președinte al Comitetului Național Ebola.

Comitetul nu a fost desființat, dar activitatea sa nu mai este vizibilă public. În aceste funcții nu au fost enumerate și multe alte poziții, precum șeful fundației private SMURD (care e altceva decât SMURD, dar care derulează o parte a dotării cu echipamente) sau vicepreședinte la Crucea Roșie.



Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet