'Liar Liar', un cântec anti-Theresa May al grupului Captain Ska, a intrat în Top 5 în Marea Britanie
''Liar Liar', un cântec care o califică mincinoasă pe șefa conservatoare a guvernului britanic, Theresa May, s-a clasat vineri pe locul al patrulea în topul vânzărilor săptămânale din Marea Britanie, în ciuda boicotării de către BBC și de alte posturi de radio, denunțată de interpreții săi, informează vineri seara France Presse.
Cu 10,6 milioane de ascultări și 59.000 de descărcări într-o săptămână, piesa cu un refren ușor de reținut, s-a impus ca hitul campaniei electorale pentru alegerile legislative din 8 iunie
''Este imens, nu ne-am fi gândit niciodată că va fi nr 4!'', a declarat pentru AFP Jake Painter, compozitorul și trompetistul grupului Captain Ska, în timpul unei demonstrații a fanilor și activiștilor, organizată în fața sediului BBC din Londra, pentru a protesta față de nedifuzarea piesei pe posturile publice.
BBC a explicat că trebuie să respecte anumite ''reguli'' în perioada electorală în ceea ce privește difuzarea unui cântec care critică guvernul.
''Este absolut rușinos, oamenii sunt indignați pentru că acest lucru ne afectează libertatea de exprimare'', a spus Jake Painter. Punctul lui de vedere a fost împărtășit de Catherine, o alegătoare laburistă venită să sprijine grupul muzical. ''BBC, care refuză să difuzeze piesa, este finanțat cu taxa pe care noi o plătim în fiecare an'', a amintit ea.
Melodia, cu refrenul "Este o mincinoasă, mincinoasă, nu, nu putem avea încredere în ea, nu, nu, nu, nu", conține extrase din discursul lui Theresa May în care ea spune că vrea "o țară care nu funcționează numai pentru privilegiați" și în care dă asigurări că nu va declanșa alegeri anticipate, ceea ce în cele din urmă s-a întâmplat.
Ca și BBC, marile posturi de radio private au refuzat de asemenea să difuzeze piesa. Lansat la 26 mai, acest remix al unei melodii din 2010 urcase pe locul al treilea la jumătatea săptămânii.
Profiturile obținute din descărcări vor fi donate unor bănci de alimente și mișcării ''The People's Assembly Against Austerity''' (Adunarea Populară Împotriva Austerității), care a co-organizat protestul ce a reunit zeci de mii de oameni, conform Reuters.
Melodiile anterioare pe care BBC a refuzat să le difuzeze sunt ''God Save The Queen'', a formației punk Sex Pistols, lansată pentru a coincide cu Jubileul de Argint al Reginei Elisabeta în 1977, și ''Ding Dong the Witch is Dead'', cântec din Vrăjitorul din Oz
care a intrat în topurile britanice în 2013 după decesul fostului prim-ministru Margaret Thatcher, scrie agenția britanică de presă.
AGERPRES