Lia Savonea (CSM) vorbeşte de 'acţiuni de discreditare', după ce presa a relatat că ANI îi verifică averea
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, susţine că publicarea în presă a informaţiei că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îi verifică averea , dar şi afirmaţia şi că ea ar fi întocmit o propunere de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI reprezintă "acţiuni de discreditare" la adresa sa.
CSM a dat publicităţii, marţi, un comunicat de presă semnat de Lia Savonea, în care aceasta îşi exprimă poziţia cu privire la informaţia din presă că ANI îi verifică averea.
"Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că, în cursul zilei de 1 octombrie 2019, au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass-media, afirmaţii grave, false şi inexacte, privind întocmirea unor propuneri legislative de către preşedintele CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi informaţii din cadrul unei proceduri confidenţiale conform dispoziţiilor legale în vigoare", precizează sursa citată.
În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, Lia Savonea susţine că, începând cu data de 9 mai, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie, în cadrul Comisiei nr.1 - comună "Legislaţie şi cooperare interinstituţională", după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.
"Prin urmare, afirmaţia din mass-media potrivit căreia propunerile de modificare legislativă au aparţinut preşedintelui CSM şi au urmărit eludarea unei proceduri de evaluare derulată de ANI este complet falsă", declară Lia Savonea.
Pe de altă parte, şefa CSM afirmă că, la data de 26 august, i-a fost adusă la cunoştinţă declanşarea de către ANI a procedurilor specifice activităţii de evaluare, ca urmare a unei sesizări transmise de o "persoană fizică".
Lia Savonea susţine că ANI a derulat "cu o celeritate neobişnuită" procedura de verificare preliminară.
"Lucrarea apare ca fiind înregistrată la ANI la data de 12 august 2019, aşadar mult după închiderea lucrării vizând propunerile de modificare legislativă, respectiv 3 iulie 2019. Procedura de verificare preliminară, expres prevăzută de lege, a fost derulată de ANI cu o celeritate neobişnuită dacă avem în vedere multitudinea activităţilor (înregistrarea şi repartizarea lucrării, procedura de evaluare, întocmirea şi comunicarea informării) derulate în numai 8 zile, într-o perioadă tradiţional afectată concediilor de odihnă", spunea şefa CSM.
"Fără a interfera în activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestei proceduri a cărei finalizare cât mai grabnică este în interesul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, elementele factuale mai sus relevate, dublate de transmiterea cu încălcarea legii a informaţiei vizând 'cercetarea averii' către mass-media, justifică suspiciunea existenţei unor acţiuni de discreditare. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită pe această cale publicarea prezentului comunicat de către toate publicaţiile de presă şi persoanele implicate în propagarea ştirilor false, inexacte şi confidenţiale cu privire la aspectele anterior redate, în vederea respectării adevărului faptic pentru corecta informare a cetăţenilor", încheie preşedintele CSM. AGERPRES