Leurda sau usturoiul ursului: de ce este cel mai bun detoxifiant de primăvară. În ce preparate o poți folosi FOTO

Leurda sau usturoiul ursului: de ce este cel mai bun detoxifiant de primăvară. În ce preparate o poți folosi FOTO

Leurda este una dintre cele mai sănătoase verdețuri. Din păcate, sezonul ei este scurt, așa că trebuie să profităm.

Spă cremă de leurdă shutterstock 1951505593 jpg

Verdeţurile de primăvatră - urzici, ştevie, lobodă, spanac, untişor – sunt adevărate remedii naturale după anotimpul rece, când orgnismul duce lipsă de vitamine.

Leurda se mai numește și usturoiul ursului fiindcă este prima plantă consumată de urşi când ies din hibernare. Această plantă săbatică face parte din familia usturoiului, fiind înrudită cu ceapa, arpagicul, prazul şi şalota. Poate fi cumpărată din piețe sau poate fi culeasă din păduri și conține vitamine și minerale necesare organismului după anotimpul rece: carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, sodiu magneziu.

Usturoiul ursului sau usturoiul sălbatic este o plantă cu o tradiție îndelungată în medicina naturistă, datorită efectelor ei antifungice, antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare.

Pentru a profita din plin de toate aceste substanțe benefice organismului, cel mai bine este să o consumăm în stare crudă. Pentru o cură de detoxifiere cu leurdă, este recomandat să mâncăm o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, timp de minimum 10 zile. Cunoscută pentru rolul ei detoxifiant, depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Leurda: în ce mâncăruri o putem folosi

Leurda tratează și unele afecţiuni gastrointestinale. Având proprietăţi curative puternice, această plantă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor și balonarii.

Datorită enzimelor pe care le conţine, are acţiune hipotensoare (adică ajută la scăderea/reglarea tensiunii arteriale), fiind indicată în tratamentul naturist al bolilor cardiovasculare. Totodată, contribuie la scăderea colesterolului rău, datorită unei substanţe numită adenozină.

Leurda poate fi inclusă într-o mulțime de mâncăruri, atât în stare crudă, cât și gătită. Ea poate fi folosită în salate, sos pesto, omletă, mâncare cu urzici sau spanac, paste, chifteluțe, supă-cremă , hummus etc. Leurda nu mai este bună pentru consm după ce înflorește.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...