Leonard Orban: Este de dorit inclusiv o consultare internă cu privire la viitorul proiectului european

Leonard Orban: Este de dorit inclusiv o consultare internă cu privire la viitorul proiectului european

Poziția României este că o Europă cu "mai multe viteze sau cercuri concentrice" este contraproductivă deoarece ar putea duce la fragmentarea Uniunii Europene și chiar la dezintegrarea proiectului european, a declarat, vineri, consilierul prezidențial Leonard Orban.

"La nivel european ne aflăm la începutul procesului de reflecție cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. De fapt, momentul oficial de declanșare a acestor dezbateri va fi summitul de la Roma din 25 martie. Ne aflăm la începutul acestui proces. La acest debut, Comisia Europeană a pus pe masă o Carte Albă în care a propus cinci opțiuni. Noi am preferat inclusiv de la începutul acestui proces de dezbatere să ne poziționăm cu privire la intențiile pe care le are România în continuare și la cum vedem noi viitorul UE. Poziția României este foarte clară și a fost exprimată de președintele României în repetate rânduri, atât la nivelul Consiliului European, cât și cu alte ocazii. Poziția noastră este că varianta cea mai bună este ca toată Uniunea, toate cele 27 de state membre, să meargă și să avanseze în acest proces", a declarat Leonard Orban pentru AGERPRES.

El a adăugat că deciziile la nivel european vor fi luate, probabil, în 2018 sau 2019.

"O să vedem ce se va desprinde din acest proces de dezbatere. Nu ne așteptăm în momentul de față la o decizie rapidă. Probabil că deciziile, dacă se vor lua, se vor lua undeva la nivelul anului 2018 sau chiar în 2019, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dar noi ne-am exprimat încă de la început poziția", a adăugat consilierul prezidențial.

Orban a precizat că este necesară o consultare internă cât mai largă cu privire la viitorul proiectului european.

"Este de dorit inclusiv o consultare internă, o consultare internă care să aibă mai multe obiective: odată ca să permită diferite puncte de vedere, schimburi de opinii referitoare la această chestiune, dar, pe de altă parte, inclusiv să crească gradul de conștientizare a importanței acestui proces de reformare, de consolidare a Uniunii Europene și impactul acestui proces și care sunt efectele asupra cetățenilor români. (...) Este nevoie de o consultare publică cât mai largă. Nu mă aștept anul acesta să se întâmple prea multe lucruri și având în vedere alegerile din mai multe state membre — Franța, Germania, cele din luna aceasta din Olanda—, dar în 2018 este posibil să se avanseze mai rapid în direcția luării unor decizii cu privire la viitorul proiectului european", a spus consilierul prezidențial.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...