Leon Troțki, creatorul Armatei Roșii, care și-a luat numele de la un temnicer. S-a iubit cu Frida Kahlo și a fost ucis cu un cuţit de spart gheaţa

Leon Troțki, creatorul Armatei Roșii, care și-a luat numele de la un temnicer. S-a iubit cu Frida Kahlo și a fost ucis cu un cuţit de spart gheaţa

Leon Troțki a fost un lider revoluționar marxist și teoretician politic, cunoscut pentru rolul său central în Revoluția Rusă din 1917 și pentru contribuțiile sale la formarea Armatei Roșii. A avut o idilă cu pictorița mexicană Frida Kahlo și a fost ucis cu un cuţit de spart gheaţă.

Leon Troțki a creat Armata Roșie FOTO: Arhiva

Leon Troțki a creat Armata Roșie FOTO: Arhiva

Leon Troțki (născut Lev Davidovici Bronstein) s-a născut pe 7 noiembrie 1879 în Ianovka, regiunea Herson ( Ucraina de astăzi), ca fiu al unui fermier bogat evreu, David Bronstein. La 8 ani a fost trimis de tatăl său la școală la Odessa, iar după 6 ani a fost transferat la Nikolaev.

Potrivit Wikipedia , Troțki a cunoscut marxismul în 1896, când era la școala din Nikolaev, unde studia matematica. A fost pentru prima oară arestat în 1898, când era organizator al Sindicatului Muncitorilor din Sudul Rusiei și a fost condamnat la doi ani de închisoare.

În această perioadă s-a căsătorit cu Alexandra Sokolovskaia. În 1900 a fost condamnat la patru ani de exil în Siberia, unde i s-au și născut primele două fiice. A evadat din Siberia și și-a luat numele de Troțki de la un temnicer întâlnit în Odessa. A plecat la Londra unde s-a alăturat lui Vladimir Ilici Lenin, editorul și directorul ziarului Iskra Scânteia al Partidului Social Democrat al Muncii din Rusia.

A participat la Congresul al doilea al PSDMR ținut la Londra în vara anului 1903. În disputa internă care a divizat partidul, a luat partea menșevicilor împotriva lui Lenin. Deși atașamentul față de ideile menșevice a fost de scurtă durată, proastele relații cu Lenin au durat următorii 14 ani.

Condamnat la exil pe vișă

În 1905 el s-a reîntors în Rusia împreună cu Parvus. El a fost ales președinte al Sovietului deputaților muncitorilor din Sankt Petersburg. Implicarea sa în greva generală din octombrie și sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea sa la exil pe viață.

În ianuarie 1907, el a evadat din exil și s-a refugiat la Londra, unde a participat la Congresul al cincilea al PSDMR. În octombrie, s-a mutat la Viena, unde a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevărul), care era introdus prin contrabandă în Rusia.

A fost unul dintre numeroasele ziare revoluționare ruse care au purtat același nume și nu a avut nici o legătură cu ziarul oficial de mai târziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.