Lei în țară, miei afară! Tudose NEAGĂ la Bloomberg intenția de a taxa activele bancare!
Lei în țară, miei afară! Tudose neagă la Bloomberg intenția de a taxa activele bancare!
"Nu, deloc!", a raspuns premierul Mihai Tudose intrebarii adresate de Bloomberg cu privire la intentia de a taxa activele bancare. Informatia a fost lansata in spatiul public miercuri de catre senatorul liberal Florin Citu, vicepresedintele Comisiei de Buget a Senatului. Reamintim ca miercuri, actiunile Bancii Transilvania, cel mai tranzactionat emintent de la bursa romaneasca, se depreciasera cu 3%, la 2,375 lei, in timp ce titlurile BRD scazusera cu pana la 3,7% la 13,38 lei, cele mai abrupte scaderi de pe piata locala de capital. Intre timp, minusurile actiunilor bancare se apropie de 5 %.
E drept, declaratiile oficialilor de la Palatul Victoria nu mai reprezinta o garantie , ei anuntand trecerea de la cota unica la un impozit pe venitul global, dupa care au renuntat la idee, apoi au anuntat alte intentii ramase intre timp in coada de peste. Cert este ca - consiliat mai mult sau mai putin de reputatul avocat anti-banci Gheorghe Piperea- premierul Tudose a reusit sa genereze un efect bursier greu de gestionat in viitor.
Marti seara, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca a avut o experienta neplacuta cu bancile- mai exact un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont- si ca prin urmare refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere. Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a declarat el,.
Potrivit reprezentantului unei banci, ca o institutie de credit sa incaseze 550 de dolari (cei 500 din depozit plus 50 USD - comisionul pe care Tudose pretinde ca i l-ar fi solicitat banca) in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD. "Ca sa incaseze banca 550 de dolari in comision de administrare cont curent in dolari, trebuie ca acest cont sa fi fost deschis acum 42 de ani, la o valoare medie de 1 dolar a comisionului lunar pentru un cont in USD", explica un oficial bancar.
Una peste alta declaratiile razboinice ale lui Mihai Tudosenu au cum sa nu lase urme pe Bursa. Acum cateva zile, fara a da vreun nume, acelasi Tudose a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment". BNR a reactionat atunci prompt, iesind public pentru a anunta ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate.