Leguma care te ajută să slăbești mult în timp ce mănânci. La ce trebuie să fim atenți când o cumpărăm
Uşoară, foarte digerabilă şi săţioasă, este un adevărat antidot pentru kilogramele în plus, graţie fibrelor, potasiului şi numărului scăzut de calorii. Dovleceii proaspeți au mai puţin de 15 calorii/100 grame.
Alimentația are un rol important în menținerea siluetei FOTO Shutterstock
Dovlecelul conține cantități importante de acid folic, potasiu, mangan și vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 și B6, precum și de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor și zinc. Prezența complexului de vitamine B în cantități mari asigură o bună metabolizare a zahărului, la aceasta contribuind și alți nutrienți precum zinc, magneziu și omega-3.
Dovlecelul poate fi o bună sursă vegetală naturală pentru protecția împotriva inflamațiilor datorită prezenței acizilor grași omega-3 din semințe, precum și a antioxidanților (luteină, zeaxantină și beta-caroten) și a polizaharidelor, arată site-ul viataverdeviu.ro .
Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.
De asemenea, conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.
Cum poți fi consumați
Atunci când îi cumpărați trebuie să-i alegeți pe cei care au coaja netedă și fără pete. Evitați dovleceii care au coaja tare, pentru că asta înseamnă că sunt bătrâni, au semințele tari și textura ațoasă. Dacă dovlecelul are încă floare, atunci veți fi siguri că a fost recoltat la timp și este proaspăt. Fiind un aliment ce poate fi consumat cu tot cu coajă, este bine să cumpărați dovlecei din surse sigure pentru a vă asigura că nu sunt contaminați cu pesticide. Dovleceii se păstrează nespălați la frigider, unde vor rezista până la 7 zile. Dovleceii congelați pot fi păstrați până la 12 luni.
Dovleceii sunt foarte versatili și pot fi folosiți într-o mare varietate de rețete. Se pot adăuga la supe, salate, omlete, ca garnitură sau pot fi făcuți “cartofi prăjiți falși”, cu un sos de ceapă ca aperitiv. Vă doriți spaghete sănătoase, fără gluten? Cu ajutorul unui aparat special îți poți face propriile paste cu o textură și un aspect foarte asemănătoare cu spaghetele adevărate.
Sursa: adevarul.ro