Legea Securității cibernetice, promulgată. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Șeful statului a promulgat Legea Securității cibernetice. Inițiativa a trecut testul de constituționalitate la finalul lunii februarie, la sesizarea înainintată de USR și Forța Dreptei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, arată o informare transmisă de Administrația Prezidențială.
Ministrul Digitalizări,, Sebastian Burduja, relata în luna februarie că Legea ar putea fi motificată, servind drept cadru pentru interzicerea aplicației Tik Tok pentru angajații din instituțile publice, în urma unei astfel de decizii a Comisiei Europene. „Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole“, a afirmat Burduja, la Palatul Victoria, întrebat în legătură cu decizia Comisiei Europene de a nu mai lăsa angajaţii să folosească aplicaţia TikTok şi ce înseamnă acest lucru pentru România.
Legea a trecut testul de constituționalitate
Curtea Constituțională a României a respins la finalul lunii februarie sesizarea de neconstituţionalitate formulată de către USR şi a Forţei Drepte asupra Legii securităţii cibernetice.
Pe 22 decembrie 2022, deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea securităţii cibernetice, formaţiunile afirmând că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă şi în Parlament, şi încalcă grav dreptul la viaţă privată al românilor.
„USR nu poate accepta ca România să fie transformată de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă într-o republică a securiştilor, precizează formaţiunea”, arată comunicatul de presă.
Forţa Dreptei spune că „sesizarea are în vedere argumente care ţin de modul defectuos în care a fost reglementat acest domeniu, utilizându-se în mod deliberat formulări vagi şi echivoce”, mai indică sursa citată.
De asemenea, pe 27 decembrie 2022, Renate Weber, Avocatul Poporului, a trimis Curții Constituționale a României sesizarea de neconstituționalitate referitoare la prevederile Legii privind securitatea şi apărarea cibernetică a României precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Sursa: adevarul.ro