Legea „Revenge porn”: Atenție, la ce poze postați pe net! Pot aduce 3 ani de închisoare

Legea „Revenge porn”: Atenție, la ce poze postați pe net! Pot aduce 3 ani de închisoare

O persoană care publică imagini intime în scopul răzbunării (revenge porn-n.r) va fi pedepsită cu până la 3 ani de închisoare, potrivit unei legi promulgate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Legea care pedepsește difuzarea de imagini intime a fost promulgată / Foto: Arhivă

Legea care pedepsește difuzarea de imagini intime a fost promulgată / Foto: Arhivă

Proiectul a fost depus de USR în 2019 în urma consultării cu mai multe ONG-uri care apără drepturile femeilor. Prin această lege, România se alătură altor țări care au deja legi împotriva „revenge porn", precum Germania, Franța, Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Japonia sau Filipine.

Prevederile legii

„Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă”, se arată în document.

De asemenea, „divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se mai arată în lege.

Totodată, legea stabilește și ce înseamnă „imagine intimă”. Astfel, „prin imagine intimă se înţelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care îşi expune total sau parţial organele genitale, anusul sau zona pubiană sau, în cazul femeilor, şi sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual”.

Nu constituie infracţiune fapta săvârşită

„a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri