Legea privind decontarea serviciilor de terapia durerii, publicată în Monitorul Oficial

Legea privind decontarea serviciilor de terapia durerii, publicată în Monitorul Oficial

Noua lege care prevede decontarea serviciilor medicale de terapia durerii a fost publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării Foto: Arhivă

Actul normativ va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării Foto: Arhivă

Legea nr. 208/2024, care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, a fost promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial .

Nouă lege prevede că: „asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii“.

Astfel, potrivit actului normativ, „în cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”.

Totodată, în urma consultării cu organismele profesionale, Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației vor elabora strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, precum și strategia privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii.

După cum a relatat „ Adevărul ”, noua lege instituie dreptul asiguraților la servicii medicale pentru terapia durerii, respectiv ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților , for decizional, după ce, la finalul lunii aprilie, propunerea trecuse de votul Senatului.

Actul normativ va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii