Legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor corpului diplomatic și consular al României, promulgată

Legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor corpului diplomatic și consular al României, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, a anunțat Administrația Prezidențială.

Pe 30 iunie, propunerea legislativă privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după ce, cu o zi înainte, fusese aprobată de Senat.

Proiectul de lege prevede acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular dacă îndeplinesc condițiile cumulative de pensionare — vârsta și stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum și vechime efectivă în diplomație de cel puțin 15 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională.

Potrivit raportului comisiei, membrii corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și personalul încadrat pe funcții de execuție se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a MAE, înainte de data pensionării.

De prevederile actului normativ beneficiază și membrii corpului diplomatic și consular, precum și personalul încadrat în funcții de execuție specifice cu o vechime de 12 — 15 ani. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în MAE.

De asemenea, membrii corpului diplomatic și consular care îndeplinesc condițiile de vechime în MAE se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu chiar dacă la data pensionării au altă ocupație. În acest caz pensia se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a MAE, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute la data încetării activității. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”