Legea pensiilor speciale, criticată de președinții Curților de Apel: Încalcă principii fundamentale

Legea pensiilor speciale, criticată de președinții Curților de Apel: Încalcă principii fundamentale

Președinții Curților de Apel din mai multe județe condamnă adoptarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu și susțin că acesta încalcă principii fundamentale ale funcționării și independenței justiției.

Legea pensiilor speciale, criticată de președinții Curților de Apel FOTO: Shutterstock

Legea pensiilor speciale, criticată de președinții Curților de Apel FOTO: Shutterstock

„Președinții Curților de Apel condamnă încălcarea flagrantă a principiului cooperării loiale între puterile statului, parcursul legislativ al proiectului de lege privind pensiile de serviciu defășurându-se în disprețul total față de principiile statului de drept și ale democrației, cu ignorarea manifestă a tuturor propunerilor și argumentelor aduse de puterea judecătorească”, se arată într-o rezoluție semnată de mai mulți președinți ai Curților de Apel.

Judecătorii acuză reprezentanții puterii legislative de declarații mincinoase și precizează că proiectul de lege nu a fost adoptat prin consultarea constantă a reprezentanților judecătorilor.

„Un dialog onest implică o analizare reală a tuturor aspectelor punctual relevate de puterea judecătorească, cu atât mai mult cu cât acestea sunt temeinic fundamentate și au rolul de a asigura stabilitatea sistemului de justiție, aflat în cea mai gravă criză de personal din perioada post-aderare”, precizează aceștia.

Președinții Curților de Apel subliniază că „așa-numita eșalonare a vârstei de pensionare, mult clamată de reprezentanții executivului în spațiul public, nu există, în realitate, fiind o fictivitate introdusă în lege pentru a crea o aparență ce nu face altceva decât să dovedească, o dată în plus, duplicitatea discursului politic, ce urmărește câștigarea capitalului electoral cu prețul distrugerii justiției”.

Judecătorii condamnă ferm și atitudinea Comisiei Europene, pe care o cataloghează drept „duplicitară”.

„Președinții Curților de Apel condamnă, de asemenea, atitudinea duplicitară a Comisiei Europene care, pe de-o parte, a solicitat constant, în trecut, ca orice modificare a statutului judecătorilor să fie făcută cu consultarea reală a acestora, pentru ca acum să refuze orice dialog și să negocieze statutul judecătorilor români doar cu reprezentanții puterii politice. Judecătorii nu își apără privilegii, ci apără necesitatea asigurării unui cadrul legislativ coerent, previzibil, clar și absolut necesar pentru un statut independent al acestora față de celelalte două puteri, executivă și legislativă și pentru buna funcționare a justiției”, se arată în rezoluție.

Rezoluția a fost semnată de președinții Curților de Apel din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara, dar și de președintele Curții Militare de Apel.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”