Legea nescrisă pe care a încălcat-o banda care a răpit patru americani în Mexic. Cum i-a pedepsit cartelul
Răpirea a patru americani în orașul mexican Matamoros, situat la granița cu SUA, a mobilizat autoritățile ambelor țări preț de câteva zile: la capătul căutărilor, doar doi dintre ei au mai fost găsiți în viață. Apoi banda de traficanți din care făceau parte făptașii a făcut un gest aparent neobișnuit: i-a predat pe răpitori autorităților.
Americanii au fost atacați de bărbați înarmați la câteva ore de la trecerea graniței FOTO EPA-EFE
Maniera în care au făcut-o a fost înfricoșătoare și totodată revelatoare: cinci bărbați lăsați pe asfalt cu tricourile trase peste cap și cu mâinile legate în față și întinse ca și cum ar cere îndurare. Pe parbrizul camionului lor, traficanții au lăsat o scrisoare formală prin care prezentau scuze din partea grupului Scorpion al Cartelului Golfului pentru faptul membri de-ai lor au tras din greșeală asupra a patru americani, omorându-i pe doi dintre ei și răpindu-i pe ceilalți.
Americanii călătoreau într-o mașină cu plăcuțe de Carolina de Nord și se îndreptau spre o clinică pentru o procedură medicală când bărbați înarmați au tras asupra lor. Se pare că autorii i-au confundat cu rivali ai lor haitieni.
O lege nescrisă
Cartelurile de droguri continuă să acționeze pe fondul unui vid al legii și ordinii din Mexic, și totuși există o lege nescrisă pe care multe bande criminale organizate din această țară au mare grijă să o respecte cu sfințenie: nu vă atingeți de americani, scrie New York Times.
Motivul este simplu: traficanții sunt conștienți de răspunsul pe care l-ar putea avea SUA, și de faptul că mobilizarea agențiilor de ambele părți ale graniței îi poate ruina.
„Atunci când sunt vizați cetățeni americani, guvernul american face presiuni, își implică agențiile de securitate și apoi începe să facă presiuni asupra Mexicului să treacă la acțiune", a explicat Cecilia Farfán Méndez, cercetător în domeniul securității în Mexic la Universitatea California, San Diego.
„Cea mai proastă situație pentru carteluri este să fie nevoite să dedice resurse pentru a contracara autoritățile mexicane care, de cele mai multe ori, îi lasă în pace. Nu e deloc bine pentru afaceri", a adăugat ea.
Cartelurile pot să fie mai puternice decât autoritățile mexicane sau pur și simplu să le cumpere cooperarea, dar sunt conștiente că, dacă guvernul SUA se va simți obligat să acționeze, capacitatea lor de a opera ar putea fi serios afectată. Or, în ultimii ani, bandele criminale au ajuns să se bazeze pe ineficiența guvernului mexican de a exercita controlul asupra lor.
Politica „Îmbrățișări, nu gloanțe”
Când a preluat mandatul, președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, s-a angajat față de o strategie care să liniștească violențele: în locul unei confruntării directe cu grupurile criminale se va pune accent pe rezolvarea cauzelor profunde ale criminalității, cum ar fi corupția și sărăcia.
Politica sa numită "îmbrățișări, nu gloanțe" nu a reușit însă nici să domolească nivelul extrem de violență, și nici să diminueze puterea tot mai mare a cartelurilor care încearcă să prospere din traficul de droguri și de migranți peste granița cu SUA, în timp ce stârnesc teroare printre mexicani.
Multe comunități mexicane trăiesc în frică: grupurile criminale comit zilnic acte de violență iar acestea în general, atrag prea puțin atenția peste hotare. Cartelurile evită să îi vizeze pe americani, și totuși modelul lor de afaceri se bazează pe transporturile de narcotice către nord, ceea ce a alimentat valuri de decese din cauza drogurilor în SUA.
Administrația Biden a fost reticentă în a-l critica în mod deschis pe López Obrador, inclusiv în ceea ce privește problemele de securitate din Mexic, atentă să nu pericliteze cooperarea în domeniul migrației.
Un scandal care a depășit granițele
Doar că atacul asupra celor patru americani a devenit un scandal internațional, sporind presiunea asupra guvernului SUA să facă mai mult pentru a combate criminalitatea la sud de graniță și provocând apeluri din partea parlamentarilor republicani de a autoriza forța militară americană să intervină contra cartelurilor.
Aceste apeluri republicane au stârnit revoltă în Mexic, oficialii acestei țări cerând ca guvernul american să le respecte suveranitatea, dar în același timp a provocat guvernul mexican să reacționeze. Astfel că, săptămâna asta, sute de forțe de securitate mexicane suplimentare au fost desfășurate la Matamoros, orașul de frontieră în care a avut loc atacul asupra celor patru americani (în plină zi-n.red)
Operațiunea Legenda
Este exact genul de atenție pe care grupurile criminale doresc să o evite cu orice preț. Cetățenii americani au fost în mare măsură ocoliți de carteluri după răpirea, torturarea și uciderea brutală, în 1985, a lui Enrique Camarena, un agent DEA, care a perturbat operațiunile cartelurilor la acea vreme și le-a atras furia sângeroasă.
Corpul mutilat al lui Camarena a fost găsit la o fermă din vestul Mexicului: înfășurat în saci de plastic, cu mâinile și picioarele legate și cu fața zdrobită în urma multiplelor lovituri cu un obiect contondent.
Pentru a face dreptate DEA a lansat Operațiunea Legenda, una dintre cele mai mari anchete de omucidere întreprinse de această agenție. Investigația a scos la iveală faptul că autoritățile mexicane au mușamalizat uciderea lui Camarena și au distrus probe valoroase. Operațiunea s-a încheiat cu arestări și cei care au scăpat au fost nevoiți să dispară.
Mesajul a fost clar: atacarea agenților americani de aplicare a legii ar avea consecințe profunde pentru infractori și complicii lor din guvernul mexican.
Ulterior, cartelurile au realizat că și uciderea din greșeală a cetățenilor americani poate fi foarte costisitoare.
În 2019, o grupare de crimă organizată a deschis focul asupra unor mexicani și americani, în statul Sonora din nordul țării, ucigând trei femei și șase copii, membri ai unei comunități mormone din Mexic. O parte dintre victime au murit arse de vii în mașinile lor, la câțiva zeci de kilometri de granița cu SUA.
În urma incidentului, mai multe persoane au fost arestate, inclusiv un șef al poliției mexicane despre care se crede că proteja grupurile criminale locale. Guvernul mexican a susținut că atacul mortal ar fi putut fi un caz de confuzie de identitate și ar fi avut legătură cu un conflict între două grupuri criminale care își disputau controlul asupra teritoriului.
O posibilă confuzie de identitate
Se spune că autoritățile mexicane au luat în considerare o pistă similară în cazul răpirii și uciderii americanilor în orașul Matamoros, investigând un posibil incident de confuzie de identitate.
În orașul Matamoros, în statul Tamaulipas, cu o populație de 500.000 de locuitorii, violențele sunt zilnice pentru că aici mai multe facțiuni își dispută teritoriul.
Violențele pot erupe oricând aici - în timp ce își lasă copiii la școală, își cumpără alimente sau merg la serviciu - spun locuitorii.
Dar ceea ce este diferit în acest caz și le provoacă furia și mâhnirea a fost atenția uriașă și justiția de care au beneficiat victimele datorită naționalității lor.
„Cine vorbește despre femeia care a murit aici? Nimeni", a spus Alberto Salinas, referindu-se la femeia mexicană care a fost împușcată accidental în timpul atacului.
În statul în care a avut loc atacul operează Cartelul Golfului
Staul Tamaulipas este în mare parte dominat de cartelul Golfului, una dintre cele mai vechi organizații criminale din Mexic, dar teritoriul este împărțit între diferite facțiuni care nu sunt întotdeauna aliate.
Liderii locali sunt, în general, vigilenți cu privire la cine le-ar putea intra pe teritoriul lor. Grupul Scorpions, cel care semnat scrisoarea adresată autorităților, a fost la început o forță specială care îl păzea pe un fost lider al cartelului din Golf, a declarat Jesús Pérez Caballero, expert în securitate și profesor la Colegio de la Frontera Norte din Matamoros.
Organizațiile criminale își supraveghează propriii membri, au explicat experții, în special dacă aceștia atrag prea mult atenția asupra activităților grupurilor.
Probabil că bărbații au fost lăsați în viață cu scopul de a da declarații anchetatorilor astfel încât membrii cartelului să fie siguri că nu vor fi trași la răspundere pentru că au ordonat atacul. De altfel, membrii de nivel inferior acționează uneori pe cont propriu, deși nu este clar dacă asta s-a întâmplat de fapt în acest caz.
„De multe ori, asasinii încearcă să își arate meritele în fața persoanelor cu mai multă putere și acționează singuri”, a spus Pérez Caballero, precizând că este un pariu care uneori dă rezultate, alteori nu.
Sursa: adevarul.ro